Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on perunut pitkälle toistakymmentä lakihanketta puolentoista vuoden aikana. Lakiesityksiä on joko vedetty kokonaan pois tai niiden voimaantuloa on siirretty alkuperäisestä suunnitelmasta.
Asiantuntija pitää määrää poikkeuksellisen suurena. Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuro sanoo, että nykyhallituksen perumistahti tuntuu päihittäneen aiemmat hallitukset, vaikka lakihankkeita on ennenkin vedetty silloin tällöin pois.
– En tajunnut, että määrä on noin suuri, Lavapuro sanoo.
Hänen mielestään hallitusta leimaavat romukoppaan laitettujen lakihankkeiden määrän lisäksi monien esitysten perustuslailliset ongelmat. Esimerkkeinä hän mainitsee suunnitelmat peruspäivärahaa pienemmästä maahanmuuttajien kotoutumisrahasta sekä rike- ja päiväsakkojen korotukset.
Perusteluja laidasta laitaan
Kotoutumisrahaa hallitus perusteli muun muassa Suomen vetovoiman vähentämisellä, mutta esitys katsottiin yhdenvertaisuusperiaatteen vastaiseksi. Perustuslain vastaiseksi on osoittautumassa myös suunnitelma sakkojen nostamisesta valtion rahakirstun kerryttämiseksi.
– Nämä eivät ole hyväksyttäviä perusteita, toteaa Lavapuro, joka käy säännöllisesti eduskunnan perustuslakivaliokunnassa asiantuntijana.
Hän ja kaksi muuta perustuslakiasiantuntijaa ovat kirjoittaneet aiemmin Perustuslakiblogissa, että rikosoikeudellisten rangaistusten tavoitteena on rikollisuuden ehkäiseminen eikä valtiontalouden paikkaaminen.
Perustuslakivaliokunta on ollut huolestunut lainvalmistelun laadusta. Valiokunta piti jo viime vuonna mietinnössään erityisen huolestuttavina yhteiskunnallisesti merkittävien, laajojen lakihankkeiden puutteita.
Valiokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien (vas.) mielestä perustuslakinäkökohtiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota lakien valmisteluvaiheessa, koska niiden korjaaminen jälkikäteen voi olla vaikeaa.
Kiire voi olla osasyy
Pääministeri Sipilä kommentoi viime viikolla lainvalmisteluprosessia hallituksen näkökulmasta, kun hän lupasi antaa selvityksen oikeuskansleri Jaakko Jonkan väitteisiin lainvalmistelun ongelmista ja oikeuskanslerin näkemyksien sivuuttamisesta.
Sipilä vakuutti, että hallitus kunnioittaa oikeusvaltioperiaatetta ja lainsäädäntöprosessia. Hänen mukaansa hallitus on ollut kovilla isojen uudistusten vuoksi, jotka ovat olleet pitkään tekemättä.
– Hallituksen piti ottaa kunnianhimoinen tavoite ottaa uudistamisen velkaa kiinni. Suurin työ on tehty, Sipilä sanoi tuolloin.
Lavapuron mukaan kiire ja uudistustarve voivat olla osasyy peruttuihin lakihankkeisiin, mutta hallitus on myös tehnyt lainvalmistelussa asioita väärässä järjestyksessä.
Hallitusohjelmassa on linjattu kauaskantoisia ratkaisuja, ja niitä on alettu toteuttaa ennen kuin on selvitetty vaikutuksia tai sitä, ovatko suunnitelmat perustuslain kannalta toteutettavissa.
Professorin mielestä ensin pitäisi arvioida, millaisia ratkaisuja laki sallii ja säätää asioita siltä pohjalta.