Kiire ja poliittinen paine on syrjäyttänyt oikeuskanslerin pyrkimyksiä korjata hallituksen ongelmallisia lakiesityksiä, kertoo Helsingin Sanomat.
Nykyinen hallitus on lehden mukaan antanut eduskunnalle poikkeuksellisen paljon perustuslaillisia ongelmia sisältäviä lakiesityksiä.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoo tehneensä kaikkensa korjatakseen esityksiä, mutta hänen kantansa on sivuutettu. Haastattelussa Jonkka antaa esimerkkejä, joissa muun muassa kiire ja paine on syrjäyttänyt oikeuskanslerin kannan.
– Pidän täysin kestämättömänä, jos kiireellä ja poliittisella paineella edes yritetään perustella hyvän lainvalmistelun periaatteiden syrjäyttämistä.
2:22
Virkamies: Aika ei riitä
Jonkan mukaan yksi esimerkkitapaus oli esitys, jonka mukaan oleskeluluvan saaneille työttömille turvapaikanhakijoille maksettaisiin pienempää työttömyyskorvausta kuin muille.
Jonkan mukaan suurin syy hallituksen esitysten oikeudellisiin ongelmiin on ministeriöiden lainvalmistelussa. HS kertoo, että vaikka ministeriöiden resurssit ovat määrärahojen tiukentamisen takia tiukat, se ei ole suurin ongelma.
– Sellainenkin tapaus on ollut, jossa kävin hyvin tiukan keskustelun siitä, että hallituksen esitykseen on kirjoitettava tarve saattaa esitys perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Ministeriössä lakiesitystä valmistellut virkamies vetosi siihen, että poliittisen aikataulun takia ei ole aikaa käsitellä sitä perustuslakivaliokunnassa, Jonkka kertoo lehdelle.
Asiantuntijat: Ennenkuulumatonta
Kolme lehden haastattelemaa perustuslakiin erikoistunutta oikeustieteilijää piti Jonkan haastattelussa antamia esimerkkejä ennenkuulumattomina.
Hallitus on tällä kaudella perunut muun muassa lakiesityksen maahanmuuttajien kotoutumistuesta. Peruutuksen syynä oli, että laki olisi ollut perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen kannalta ongelmallinen. Budjettiriihessä hallitus puolestaan perui suunnitelmansa päiväkotimaksujen korotuksista. Tuolloin kerrottiin, että asiakasmaksujen korotuksilla ei olisi saatu aikaan tavoiteltuja säästöjä, koska monet kunnat olisivat jättäneet korotukset tekemättä.
Hallitus on vetänyt pois myös muun muassa esityksensä tehokkaasta katumisesta ja aikeensa yhdistää Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen ympäristökeskus.