Hallitus haluaisi kaksinkertaistaa päiväsakot – kärkipoliitikko tyrmää "valtion rahastuksena"

2:18img
Julkaistu 05.08.2016 19:22
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Hallituksen päiväsakkojen korotusaikeet uhkaavat kaatua, sillä valiokunta pitää sakkojen merkittävää korottamista taloussyistä perustuslain vastaisena. Lakivaliokunnan puheenjohtaja suosisi sakkojen nostamisen sijasta lisävalvontakameroita.

Poliisi suunnitteleekin kymmenien uusien valvontakameroiden hankkimista, sillä niiden on havaittu vähentävän ylinopeuksia. 

– Se ei ole enää kohtuullista tällaiselle tavalliselle ihmiselle, joka saa sakot, että ne sakot ovat niin jumalattoman isot. Kiinnijäämisriskin lisääminen on parempi keino. Se lisää turvallisuutta, sanoo lakivaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Kari Tolvanen.

Hän kannattaa mieluummin valvontakameroiden lisäämistä ja niin poliisi aikookin tehdä. Poliisihallitus on hankkimassa nykyisten 90 valvontakameran jatkoksi 60 uutta kameraa. Edut ovat selkeät. 

– Automaattinen liikennevalvonta parantaa liikenneturvallisuutta. vähentää ylinopeuksien määrää ihan selkeästi. Automaattivalvonta-alueet vähentävät ylinopeuksien määrää selkeästi, kertoo ylitarkastaja Samppa Holopainen Poliisihallituksesta.

Tuloista riippuvaisten päiväsakkojen tasoa suunnitellaan kaksinkertaistettavan nykyisestä. Tolvasen mukaan sakkoesitys on rahastusta.

– Jos sakkoja nostettaisiin kaksinkertaiseksi, se olisi valtion tapa rahastaa. Siitä ei ole mitään tutkimustietoa, että se lisäisi liikenneturvallisuutta. Mutta kiinnijäämisriskin lisäämisestä on tutkimustietoa. Se parantaa liikennekäyttäytymistä, sanoo puheenjohtaja.

1:43img

Ylinopeuksia yhä harvemmin

Hallitus tuplasi rikesakkojen tason vajaa vuosi sitten. Se on laskenut ajonopeuksia. Poliisi uskoo, että liikennekulttuuri on ylipäätänsä siistiytymässä. 

– Tulevaisuudessa ylinopeuden ajaminen on yhä hankalampaa.

Eli jatkossa yhä harvempi ajaa ylinopeutta?

– Kyllä, vakuuttaa Holopainen. 

Poliisihallituksen mukaan nykykamerajärjestelmä kerryttää valtiolle 20–30 miljoonaa euroa vuodessa. Holopainen arvioi, että uudet kamerat toisivat pottiin 10–20 lisämiljoonaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa