Hallitus tuo reseptivapaita lääkkeitä ruokakauppoihin – työryhmässä isot erimielisyydet

Reseptivapaita lääkkeitä tuodaan ruokakauppojen hyllyille. Valmistelevan työryhmän aikataulut ovat jo paukkuneet erimielisyyksien takia.

Joitakin käytetyimpiä reseptivapaita lääkkeitä saa lähivuosina ostaa ruokakaupasta.

Hallituksen asettama virkamiehistä ja alan toimijoista koostuva työryhmä on valmistellut ehdotusta siihen, mitkä lääkkeet voisi vapauttaa myyntiin muuallekin kuin apteekkeihin.

Nykyisin apteekkien myydyimpien itsehoitolääkkeiden joukossa ovat kipu- ja särkylääkkeet, kuten Burana, Panadol ja Aspirin, allergialääkkeet kuten Cetirizin ja Heinix sekä ummetuslääkkeet.

Työryhmän piti saada työnsä valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä. MTV Uutisten tietojen mukaan ryhmässä istuvien alan eri toimijoiden näkemykset ovat kuitenkin yhä erittäin kaukana toisistaan.

Esimerkiksi Kaupan liitto tietenkin haluaa paljon eri lääkkeitä kauppojen hyllyille, Apteekkariliitto ei.

Ryhmän puheenjohtajan, sosiaali- ja terveysministeriön johtavan asiantuntijan Lauri Pelkosen mukaan työryhmän työ jatkuu syksyllä, koska sopua ei ole vielä löytynyt.

– Mielestäni keskustelu on ollut kuitenkin hyvin rakentavaa työryhmässä. Saimme muutaman kuukauden lisäaikaa siihen, Pelkonen kertoo.

– Moniin asioihin liittyy monenlaisia näkökulmia. Se on elämää, ja koitamme löytää sellaisen näkemyksen, jota voisimme ehdottaa eteenpäin.

Ruotsi perui parasetamolin vapauttamisen

Pelkonen ei halua ennakoida, mitkä itsehoitolääkkeet voisivat vapautua myyntiin kauppojen hyllyille.

Lääkealan turvallisuuskeskus Fimea on luokitellut itsehoitolääkkeitä eri kategorioihin, joista yksi on niin sanotut suuren riskin lääkkeet.

Esimerkiksi parasetamolin vähäinenkin yliannostus lisää kuolettavan maksavaurion riskiä. 

Viranomaiset ovat havainneet nuorten tahallisia hengenvaarallisia parasetamolimyrkytyksiä.

Ruotsi vapautti lääkemyyntiä vuonna 2009, mutta palautti parasetamolitabletit myöhemmin vain apteekeissa myytäviksi, kun särkylääkkeillä oli yritetty tehdä itsemurhia.

Suomessa työryhmä miettii, millä reunaehdoilla vaikkapa juuri parasetamolilääkkeiden myynnin voisi vapauttaa vai voiko ylipäätään.

– Toki pitää tunnistaa, mitä muissa maissa on tehty. Nämä opit pitää tunnistaa, kun mietimme, mitä linjauksia tai ehdotuksia teemme, Pelkonen toteaa.

Vain kokoomus kannatti HS:n kyselyssä

Itsehoitolääkkeiden vapauttaminen miellyttää hallituspuolueista lähinnä kokoomusta.

Mikään muu hallituspuolue ei viime eduskuntavaalien alla kannattanut uudistusta.

Tuolloin HS:n kyselyssä perussuomalaiset ja RKP suhtautuivat nihkeästi ja kristillisdemokraatit täysin kielteisesti reseptivapaiden lääkkeiden kauppamyynnin sallimiseen.

Ei. Valtaosa suomalaisista arvostaa apteekin asiantuntijan apua ja neuvontaa sopivan lääkkeen valinnassa. Esim. Ruotsissa on ollut ongelmana tiettyjen itsehoitolääkkeitten liian runsaassa käytössä ja niistä seuranneita terveyshaittoja, kuului KD:n vastaus.

Jos virkamiestyöryhmä saa esityksensä syksyllä valmiiksi, hanke etenee kohti varsinaista lainvalmistelua.

MTV Uutiset kysyi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahilta, toivooko KD uudistuksen jäävän tekemättä.

KD kuten kaikki muutkin hallituspuolueet ovat sitoutuneet hallitusohjelmaan, Essayah vastasi sähköpostitse.

Lue myös:

    Uusimmat