Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan hallitus on avoin kaikille ehdotuksille apteekkilainsäädännön uudistamisesta. Lääketaksaan lienee luvassa muutoksia, mutta itsehoitolääkkeet tuskin ilmaantuvat ruokakauppoihin ainakaan tällä vaalikaudella.
Hallitus sai tänään kilpailija- ja kuluttajavirastolta (KKV) ehdotuksia toimenpiteistä, joilla lääkekustannuksia saataisiin pienennettyä ja lääkkeiden saatavutta parannettua.
– Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi monta hyvää ehdotusta tänään, ja olemme todella avoimia näille kaikille ajatuksille ja ehdotuksille, Pekonen sanoo.
Lue myös: Näin lääkkeet halpenisivat: Kilpailuviranomainen helpottaisi apteekin perustamista
Apteekkialan nykytilanne ei ole ministeri Pekosen mielestä oikeudenmukainen.
Monet apteekkarit tienaavat bisneksellään jättisummia, ja samaan aikaan suomalaiset maksavat lääkkeistään muita pohjoismaalaisia enemmän.
– Ei ole oikein, että ihmisten välttämättömällä lääkehoidolla tehdään kohtuuttomia voittoja, Pekonen sanoo.
Apteekkilupien tarveharkintaa ja sijaintisäätelyä "tarkastellaan"
KKV ehdotti tänään, että apteekkilupien myöntämisessä ei enää jatkossa noudatettaisi tarveharkintaa. Lisäksi luovuttaisiin apteekkien sijaintisäätelystä.
– Jo tämän vuoden joulukuussa olemme antamassa eduskunnalle hallituksen esityksen, jossa tullaan tarjoamaan pientä helpotusta apteekkilupien myöntämiseen, mutta tämä on asia, jota meidän on tarkasteltava myöskin tulevaisuudessa, Pekonen kommentoi.
Käytännössä kyse on Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana kaavailluista lakiesityksistä, jotka jäivät aikanaan sote-uudistuksen jalkoihin eivätkä ehtineet tulla käsitellyksi.
Kärkästä kritiikkiä herättänyttä sijaintisäätelyä tullaan tarkastelemaan jatkossa, sanoo Pekonen.
Mikäli apteekkilupaa ei jatkossa enää sidottaisi tiettyyn sijaintiin, uusien apteekkarien olisi helpompaa tulla markkinoille ja kilpailu lisääntyisi. Toisaalta moni pelkää, että sijaintisäätelystä luopuminen veisi apteekit pieniltä paikkakunnilta.
– On tärkeää, että pidämme huolta apteekkijärjestelmästämme siten, ettei se tule liian pirstaleiseksi, Pekonen sanoo.
Nettiapteekeista ei konkreettista, lääketaksa alenemassa?
Lääkkeiden hintaa määrittelee osaltaan niin sanottu lääketaksa, jonka alentamista KKV ehdotti.
Hallitus käynnistää ensi vuoden alussa peräti 12 vuodelle ulottuvan lääkeasioiden tiekartan täysimääräisen toimeenpanon.
Lääketaksaa tullaan Pekosen mukaan tarkastelemaan tässä yhteydessä.
– Uskon, että siihen on muutoksia tulossa, Pekonen kertoo.
KKV ehdotti myös, että pelkästään netissä toimivat apteekit sallittaisiin.
Nykyisellään ainoastaan verkossa toimivat apteekit eivät ole Suomessa sallittuja.
Sosiaali- ja terveysministeri Pekonen sanoo pitävänsä tärkeänä, että nettiapteekkien toimintaa helpotetaan tulevaisuudessa. Konkreettisia esityksiä nettiapteekkien osalta ei tällä hetkellä ole olemassa.
Yskänlääkkeiden vieminen ruokakauppoihin ei innosta
Lisäksi KKV ehdotti, että valittujen itsehoitolääkkeiden myynti sallittaisiin muuallakin kuin apteekeissa, käytännössä vaikkapa ruokakaupoissa.
Itsehoitolääkkeet ovat reseptivapaita lääkkeitä, tyypillisesti esimerkiksi kipu-, yskä-, ihonhoito-, allergia- ja ruoansulatuslääkkeitä.
Ministeri ei ole ehdotuksesta erityisen innoissaan.
– Katson, että lääkkeet ovat hyvin erilainen myyntiartikkeli kuin muut vähittäistavarakaupan tuotteet ovat, ja pidän myöskin tärkeänä sitä, että lääkkeiden osalta on aina saatavissa neuvontaa ja ohjausta, Pekonen sanoo.
– En usko, että olemme tällä hallituskaudella tekemässä esitystä siitä, että itsehoitolääkkeitä voitaisiin myydä vähittäistavarakaupassa, mutta varmasti tätäkin asiaa tullaan tarkastelemaan.
Itsehoitolääkkeillä hintakilpailu mahdollistumassa
Hallitus on Pekosen mukaan joulukuussa kuitenkin antamassa eduskuntaan esityksen lakimuutoksesta, jolla mahdollistettaisiin apteekkien hintakilpailu itsehoitolääkkeissä.
Apteekit voisivat siis halutessaan laskea tiettyjen lääkkeiden hintaa, joskin näin tehdessään ne joutuisivat tinkimään omasta katteestaan.
Myös itsehoitolääkkeiden hintakilpailun salliminen on perua Sipilän hallituksen rauenneista esityksistä.
– Uskon ja toivon, että tällä esityksellä saadaan näkymään hinta-alennuksia kuluttajien kukkaroissa itsehoitolääkkeiden osalta, Pekonen sanoo nyt.
"Tässä pitää miettiä monelta eri kannalta"
Apteekkilainsäädännön uudistamista on yritetty jo useiden hallitusten toimesta. Työryhmiä on perustettu niin Matti Vanhasen (kesk.) kuin Sipilänkin hallitusten aikana.
KKV:n ehdotuksista oikeastaan mikään ei olekaan varsinaisesti uusi, sanoo myös ministeri Pekonen.
Etenkin apteekkilupien sääntelyn löysentämistä on vaadittu viime vuosina kiivaanakin käyneessä keskustelussa monella suulla.
Huhtikuussa 2019 HS:n kyselykierroksen perusteella kokoomus ja vihreät olivat valmiita luopumaan esimerkiksi sijaintisäätelystä. Myös taloustieteilijät ovat käyneet aiheesta keskustelua.
Avoimista asenteista huolimatta hallitus ei ole suoranaisesti sitoutunut säätelyn keventämiseen.
Hallitusohjelmassa on varsin ympäripyöreä kirjaus, jonka mukaan hallitus arvioi oman selvityksensä pohjalta "mahdollisuudet laajentaa apteekkien omistajapohjaa".
Pekonen kiistää, etteikö hallituksessa olisi halua kuunnella apteekkilainsäädännön uudistamiseen liittyviä, esimerkiksi KKV:ltä tänään saatuja ehdotuksia.
– Ei ole varmasti kyse siitä, ettemme haluaisi kuunnella, vaan että tämä lääkehuolto ei ole mikään ihan helppo tai yksinkertainen asia. Puhutaan kuitenkin ihmisistä, ihmisten terveydestä ja terveydenhoidosta, Pekonen toteaa.
– Tässä pitää miettiä monelta eri kannalta, että meidän lääkehoito pysyy edelleenkin turvallisena, se on sujuvaa ja kaikille saatavissa, Pekonen miettii.