Hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC julkistaa ensi viikolla raporttinsa maankäytöstä, ilmastosta ja ruokaturvallisuudesta. Raporttia on ollut laatimassa yli 100 tutkijaa lähes 40 maasta.
Ennakkotietojen mukaan raportissa muun muassa suositellaan lihankulutuksen vähentämistä. Raportin kirjoittajat ovat parhaillaan koolla Sveitsissä Genevessä viimeistelemässä raporttia.
Aavikoituminen, kestävä maankäyttö ja maaperän pilaantumisen aiheuttamat riskit ruuantuotannolle ovat pääosassa hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n ensi viikolla julkaistavassa raportissa. Maatalous tuottaa noin neljäsosan maailman kasvihuonekaasupäästöistä.
Tutkijat varoittavat, että nykyinen maanviljely ja karjankasvatus, jotka vaativat valtavat määrät vettä ja tuottavat suuren määrän kasvihuonekaasupäästöjä, eivät ole kestävällä pohjalla.
– Viime vuosikymmeninä ihmiskunta on laajentanut ja tehostanut sekä maankäyttöä että juomaveden kulutusta. Joissakin tapauksissa se on johtanut luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien romahtamiseen, sanoi Sveitsin ympäristöviraston johtaja Marc Chardonnens Genevessä.
Nykysysteemillä ei pystytä ruokkimaan kaikkia
Raportti korostaa maaperän merkitystä hiilinieluna.
– Maaperä sitoo ihmistoiminnan tuottamaa hiilidioksidia, mutta samaan aikaan kestämätön maankäyttö aiheuttaa suuria kasvihuonekaasujen päästöjä, muistutti Chardonnens.
Nykysysteemillä ei pystytä ruokkimaan maailman kasvavaa väestöä.
Samaan aikaan kun lihankulutus edelleen kasvaa rikkaissa maissa, yli 800 miljoonaa ihmistä kärsii nälkää.
Lihaa vähemmän, kasviksia enemmän
Raportissa patistetaankin lihankulutuksen vähentämiseen erityisesti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
– Ruokavaliomme muuttaminen kohti vähäisempää lihankulutusta ja suurempaa vihannesten käyttöä on yksi pääsuosituksista. Se vapauttaa lisää maata ihmisten ruokkimiseen, mikä on erittäin tärkeää. Se myös vapauttaa maata metsien ja muiden ekosysteemien suojeluun, selitti Exeterin yliopiston johtava tutkija Reyes Tirando.
Edellisessä viime lokakuussa julkaistussa raportissaan ilmastopaneeli varoitti, että maailman päästöjen pitäisi kääntyä laskuun jo ensi vuonna, jotta ilmaston lämpeneminen voitaisiin pysäyttää 1,5 asteeseen.