Palestiinalaisten hallitus on pääministeri Ahmed Kurein johdolla jättänyt eropyyntönsä. Kurein mukaan Hamasin tulee nyt muodostaa hallitus.
Palestiinalaisten hallitsevan Fatah-puolueen mukaan äärijärjestö Hamas on voittanut palestiinalaisten parlamenttivaalit.
Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin Fatah-liike ei lähde mukaan äärijärjestö Hamasin johtamaan koalitiohallitukseen, kertoo Fatahin edustaja.
Palestiinalaisten keskusvaalilauta-kunnan mukaan äänestysvilkkaus nousi yli 77 prosenttiin.
Mielipidetiedusteluissa Hamas oli jo ennakkoon kirinyt aivan Fatahin kannoille, muutaman prosenttiyksikön päähän.
- Äänestän (Hamasia), koska tarvitsemme muutosta. Meillä on turvallisuusongelmia, talousongelmia, työttömyyttä ja korruptiota, liikemies Zaid Bsesu perusteli valintaansa Gazassa.
Gazassa äänestäjiä riitti jonoksi asti vaalipaikkojen avautuessa varhain aamulla Länsirannan ja Itä-Jerusalemin tavoin tiukkojen turvatoimien keskellä. Länsirannalla moni äänestäjä kertoi väsyneensä turvattomuuteen.
- On väärin sanoa, ettei Fatah olisi taistellut turvallisuuskaaosta vastaan, mutta se on epäonnistunut Israelin miehityksen takia, äänestäjä Mohammed Abu al-Ula sanoi.
Hamas ei luovu aseista
Hamas ei aio luopua lopullisesti aseistaan, vaikka se vaalien myötä nousisikin palestiinalaisten parlamenttiin. Järjestö on vastuussa itsemurha- ja raketti-iskuista.
- Amerikkalaiset ja eurooppalaiset sanovat Hamasille: joko teillä on aseet tai te menette parlamenttiin. Me sanomme, että valitsemme sekä aseet että parlamentin eikä näiden välillä ole ristiriitaa, Hamasin pääehdokas Ismail Hanija sanoi äänestettyään Gazassa.
Terroristijärjestöksi luokitellun Hamasin suosion kasvua on seurattu varauksellisesti Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Israelissa, jonka nujertaminen kuuluu edelleen järjestön ohjelmaan.
Nykyinen Fatah-johtaja, palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas vakuutti olevansa valmis jatkamaan rauhanneuvotteluja Israelin kanssa, vaikka Hamas liittyisi hallitukseen.
- Olemme kumppaneita Israelin kanssa. Heillä ei ole oikeutta valita kumppaniaan, Abbas sanoi Ramallahissa.
USA ylisti palestiinalaisten vaaleja
Yhdysvaltain Valkoinen talo ylistää palestiinalaisten parlamenttivaaleja "historiallisiksi". Samalla se varoittaa, ettei Yhdysvallat aio työskennellä yhdessä äärijärjestö Hamasin kanssa.
- Tämä on historiallinen ja merkittävä hetki palestiinalaisille. Palestiinalaiset ovat matkalla kohden toivoaksemme demokraattista valtiota, joka on rauhassa Israelin kanssa, Valkoisen talon edustaja Scott McClellan sanoi.
McClellanin mukaan Yhdysvaltain näkemys Hamasista on selkeä ja muuttumaton.
- Emme toimi yhdessä Hamasin kanssa. Hamas on terroristijärjestö. Nykyoloissa en näe mitään muutosta siihen, hän sanoi.
Hamas lyhyesti
- Hamas syntyi ensimmäisen kansannousun aikaan vuonna 1987 muslimiveljeskunnasta, ei aseellisesta liikkeestä. Se on näyttänyt viime vuosina muuttuvan yhä puoluemaisemmaksi.
- Se yrittää samalla säilyttää aseensa niin kuin Hizbollah Etelä-Libanonissa. Hizbollahista on tullut myös puolue, vaikka se on säilyttänyt armeijansa.
- Hamasin tavoitteena on islamilainen Palestiina.
- Hamas on tehnyt lähes 60 pommi-iskua Israelia vastaan toisen intifadan puhjettua vuonna 2000. Sitä pidetään sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa terroristijärjestönä.
- Hamas korostaa korruptoitumattomuuttaan. Sen kannatus perustuu myös sosiaaliseen avustustyöhön kansan parissa.
- Se on menestynyt kunnallisvaaleissa etenkin Gazassa ja Länsirannalla Kalkiljassa ja Nablusissa.
- Israelin armeija on surmannut useita Hamasin johtajia kuten sheikki Ahmed Jassinin ja hänen seuraajansa Abdel Aziz Rantisin vuonna 2004.
(MTV3-STT-Reuters)
(Seitsemän uutiset 26.01.2006)