Ranskan parlamentti hyväksyi tämän vuoden budjetin.
Sosialistien päätös pidättäytyä äänestämästä hallituksen luottamusta vastaan on kirvoittanut raivokkaita reaktioita vasemmistoblokin sisällä.
Ranskassa maan hallitus sai parlamentin alahuoneen eli kansalliskokouksen luottamuksen keskiviikkona pidetyssä epäluottamusäänestyksessä. Äänestyksen myötä hallitus sai läpi valtion talousarvion kuluvalle vuodelle.
Voimaan tullakseen talousarvio tarvitsee vielä senaatin hyväksynnän. Senaatti äänestää asiasta torstaina.
Vain 128 edustajaa äänesti epäluottamuslauseen puolesta. Läpimenoon olisi tarvittu 289 ääntä.
Jos epäluottamuslause olisi saanut taakseen läpimenoon vaaditut äänet, hallitus olisi kaatunut ja budjettia olisi pitänyt käsitellä uudelleen.
Epäluottamuslauseen jätti vasemmistopopulistinen Alistumaton Ranska (LFI) -puolue, ja sitä tukivat myös vihreät ja kommunistit.
"Budjettimme on hätäbudjetti"
Keskiviikon luottamusäänestyksen taustalla oli pääministeri Francois Bayroun maanantainen päätös viedä valtion budjetti väkisin läpi ilman äänestystä. Ranskassa perustuslain pykälä 49.3 mahdollistaa parlamentin ohittamisen eli lakiesityksen hyväksymisen ilman äänestystä – ellei kansalliskokous kaada lakiesitystä epäluottamuslauseella.
Kyseisen pykälän käyttöä on kritisoitu etenkin oppositiossa, ja siihen nojautuminen kaatoi Bayroun edeltäjän Michel Barnierin lyhytaikaiseksi jääneen hallituksen.
Bayrou myönsi Le Monde -lehden mukaan keskiviikkona itsekin budjetin olevan epätäydellinen. Hän totesi budjetin olevan seurausta "peräkkäisten epäonnistumisten ja vaikeuksien historiasta".
– Budjettimme on hätäbudjetti, perusteli Bayrou RTL-median mukaan.
Rakoileeko vasemmiston liitto?
Sosialistien päätös pidättäytyä äänestämästä hallituksen luottamusta vastaan on kirvoittanut raivokkaita reaktioita vasemmistoblokin (NFP) sisällä. LFI-puolueen johtaja Jean-Luc Melenchon on uhonnut, että päätös olisi NFP:n loppu.
– NFP on liittouma, jossa jokainen puolue säilyttää strategisen autonomiansa. Siinä ei ole kyse vain yhden klaanin ja sen johtajan dominoimasta liikkeestä, totesi ennen äänestystä sosialistien kansanedustaja Emmanuel Gregoire Le Monden mukaan.