Haminan mursu yleisön nähtäville ensi viikolla

3:14img
Viiden jälkeen -ohjelmassa tutustuttiin mursun konservointiin.
Julkaistu 11.09.2023 08:40
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Haminan mursuna tunnetuksi tullut merinisäkäs tulee yleisön nähtäväksi konservoituna ensi viikolla, tiedottaa Helsingin yliopisto.

Mursu tulee esille Luonnontieteelliseen keskusmuseoon Helsingissä. Pitkähampainen merinisäkäs on nähtävissä tiistaista 19. syyskuuta lähtien.

Mursusta tuli Suomessa pienimuotoinen julkkis sen liikuttua Haminan ja Kotkan seudulla heinäkuussa 2022 ja sen liikkeitä seurattiin tarkasti. Mursu yritettiin sittemmin kuljettaa Korkeasaareen hoitoon villieräinsairaalaan, mutta se kuoli matkalla. Mursunaaraan kuolemansyyksi todettiin nälkiintyminen, heikko yleiskunto ja stressin laukaisema sydämenpysähdys.

Lue myös: Haminan mursu hämmensi suomalaiset vuosi sitten – katso kooste legendaarisen eläimen matkasta

Mursua luonnehdittiin poikkeuksellisen suurikokoiseksi naaraaksi, joka oli hampaiden perusteella ainakin 20-vuotias. Mursu oli kotoisin joko Huippuvuorten alueelta tai Novaja Zemljan ympäristöstä Pohjois-Venäjältä. Sieltä se on arvioiden mukaan harhautunut Norjanmerele ja siitä Tanskan salmien kautta Itämereen ja lopulta Suomenlahdelle.

Kyse oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun mursun tiedetään tulleen Itämeren sisäosiin.

1:28img

MTV Uutiset raportoimassa mursun löytöpaikalta. 

– Luomuksessa mursu tulee säilymään parhaalla mahdollisella tavalla ja se on tutkijoiden käytettävissä, kertoo eläintieteen yksikön johtaja Pasi Sihvonen tiedotteessa.

Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa oli ennestään kaksi mursun luurankoa 1840-luvulta. Kokonaisen mursun konservointi oli suuri urakka.

Jo kokonsa puolesta sen konservointi on ollut haastavaa, sillä pelkästään nyljetty nahka painoi 120 kiloa ennen parkitsemista ja nahan ohentamista. Yhden henkilön voimin jo sen siirtely tuotti hankaluuksia, kuvailee ylikonservaattori Ari Puolakoski konservaattoritiimin työtä.

4c0a6dc0-a01d-4c1b-883c-c16876586710

Mursun nyljetty nahka painoi 120 kiloa ennen parkitsemista ja nahan ohentamista.

9d629ebe-48b4-4d51-bc2a-439e2545dac1

Mursu konservoitiin sukeltamaan. Kuvassa mursun sisällä oleva muotti.

Mursun pään ja hampaiden muovailua.

Mursun pään ja hampaiden muovailua. 

9:23img

Videolla kerrotaan enemmän mursun nahan käsittelystä.

Tuoreimmat aiheesta

Kalat ja vesieläimet