Hammaslääkäri kuittasi oireet harmittomina – brittinainen menetti leukansa kasvaimelle

4:49img
Ahdistaako hammaslääkäri? Videolla esitellään hammaslääkärin yleisimmät työvälineet.
Julkaistu 26.05.2020 07:29

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Hammaslääkäri ei havainnut kasvainta brittinaisen suussa. Nyt potilas haluaa lisätä tietoisuutta taudista, kertoo muiden muassa brittilehti The Star

Maaliskuussa 2019 Gill Wood, 47, tunsi suussaan jotain outoa. Hänen poskihampaansa takana oli möykky, joka säteili kipua ja kihelmöintiä naisen leukaan. Kun oireet eivät laantuneet, päätti Sheffieldissä asuva Gill tarkistuttaa asian hammaslääkärissä, jossa hän kävi muutenkin säännöllisesti.

Hammaslääkäri epäili kyhmyä harmittomaksi paiseeksi ja määräsi vaivaan antibiootteja. Paise ja kipu eivät kuitenkaan kadonneet. Pian Gilliä alkoi vaivata lisäksi kivulias korvasärky. Hän päätti mennä päivystykseen, jossa hammaslääkäri suoritti röntgenkuvauksen. Gill muistaa lääkärin pelästyneen tuloksista ennen kuin tämä varasi potilaalleen ajan sairaalasta.

Elokuussa Gillille tehty tietokonekerroskuvaus paljasti, että hänen suussaan oli golfpallon kokoinen massa, joka oli tuhonnut naisen leuan. Koepala paljasti, että kyseessä oli ameloblastooma, hammasperäinen kasvain, joka esiintyy useimmiten alaleuan takaosassa. Gillin onneksi kasvain oli hyvänlaatuinen, mutta se oli ehtinyt ”syödä itsensä läpi” naisen leukaluusta.

Hyvänlaatuinen ameloblastooma kasvaa paikallisesti, mutta aggressiivsesti, minkä vuoksi se tuhoaa laajasti leukaluuta. Pahanlaatuinen ameloblastooma lähettää etäpesäkkeitä ja johtaa usein potilaan kuolemaan.

LUE MYÖS: Seitsemän vaaran merkkiä suussa – älä päästä pitkälle!

Pitkä operaatio jätti pysyvät jäljet

Koska ameloblastoomat uusiutuvat helposti, niitä hoidetaan monesti radikaaleillakin leikkauksilla, jotka voivat johtaa kasvojen ja/tai leukojen epämuodostumiin sekä useiden hampaiden menetykseen.

Gillille rakennettiin uusi leukaluu hänen pohjeluustaan. 13 tuntia kestänyt operaatio onnistui, mutta jätti muistoksi pari suurta arpea, pysyvästi tunnottoman kielen, kaksi puuttuvaa hammasta ja hieman vinon hymyn.

Gill ennen ja jälkeen operaation. Oikeanpuoleinen kuva otettu viikko leikkauksen jälkeen. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Leikkauksen jälkeen Gillin oli opeteltava uudestaan syömään ja nielemään. Hän ei kyennyt puhumaan leikkauksen jälkeen kymmeneen päivään.

– Sitä ei tajuakaan, kuinka mahtavaa työtä hermosi tekevät ennen kuin niitä ei enää ole, Gill sanoo The Starin mukaan.

On mahdollista, että kasvain uusiutuu, minkä vuoksi Gill tulee käymään seuraavat vuodet säännöllisissä kontrollitarkastuksissa. Kaikesta huolimatta Gill kokee olevansa onnekas. Hän haluaa tarinallaan lisätä tietoisuutta harvinaisesta kasvaimesta.

– Jos minun hammaslääkärini ei huomannut sitä, ei välttämättä sinunkaan, Gill sanoo.

Lue myös: Sorrutko hammaspesun helmasyntiin? Huono suuhygienia voi sairastuttaa vakavasti – älä sivuuta tätä hälytysmerkkiä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: The Star, 7News.com, Terveysportti 1 & 2

Tuoreimmat aiheesta

Suun terveys