Liki 30 vuoden jälkeen hammaslääkäriin uskaltautunut Darren sai muutamaa kuukautta myöhemmin kuulla, että hänellä oli hammasperäinen kasvain. Tapauksesta kertoo Daily Mail.
51-vuotias Darren Wilkinson oli pelännyt hammaslääkäriä niin paljon, ettei ollut käynyt tarkastuksessa 27 vuoteen. Häneltä oli parikymppisenä poistettu hammas ja tuo kokemus oli ollut niin traumaattinen, että Darren oli sen jälkeen vältellyt hammastarkastusta.
Viime vuoden huhtikuussa hän rohkaisi mielensä, sillä aamuisin hänen herätessään hänen tyynyllään oli ollut verta. Darrenin vaimo Mel, 53, kertoo, että miehen hengitys oli välillä haissut todella pahalta, mutta hän oli ajatellut sen johtuvan siitä, että Darren ei ollut pessyt hampaitaan kunnolla.
Röntgenkuvien takia lähete lisätutkimuksiin
Röntgenkuvissa näkyi jotain epäilyttävää, ikään kuin suuri musta alue keskellä kasvoja. Hän sai kiireettömän lähetteen Charles Cliffordin hammassairaalaan. Siellä hänelle tehtiin elokuussa lisää tutkimuksia. Myöhemmin häneltä otettiin kaksi koepalaa, ensimmäinen joulukuussa ja toinen tämän vuoden tammikuussa.
– Joulu oli yhtä helvettiä, koska meille kerrottiin, että kyseessä saattaisi olla kasvain ja tiesimme röntgenkuvien perusteella, että se oli nyrkin kokoinen, Mel kertoo.
Leukaluuta tuhoava kasvain
Tammikuussa Darrenilla todettiin ameloblastooma, hammaskiillettä muodostavista soluista peräisin oleva kasvain.
– Oli kammottavaa saada diagnoosi. Tuo oli niin harvinainen, että meille kerrottiin sen tulevan vain yhdelle viidestä miljoonasta ihmisestä. Tuntui kuin meillä olisi ollut käsissämme aikapommi, Mel kertoo.
Ameloblastooma on yleisin hammasperäinen kasvain, kertoo Terveyskirjasto.fi. Sitä esiintyy useimmiten alaleuan takaosassa. Hyvänlaatuinen ameblastooma kasvaa paikallisesti tuhoten leukaluuta. Pahanlaatuinen ameloblastooma lähettää etäpesäkkeitä muualle kehoon.
Tutkijat eivät tiedä, mikä aiheuttaa aiheuttaa ameloblaastoomia. Yhdysvaltalainen National Organization for Rare Disorders -organisaatio kertoo, että ne saattavat johtua esimerkiksi suun tai leuan vammasta tai hammas- tai ientulehduksesta.
Ameloblastooma muodostaa vain harvoin etäpesäkkeitä, mutta se uusiutuu helposti ja yleensä hoito vaatii leikkausta. Uusiutumisen ja leikkauksen takia monien potilaiden kasvoihin tai laukaan tulee epämuodostumia ja usein myös hampaat menetetään.
LUE MYÖS: Tiesitkö? Lääkäri kertoo, miksi hampaisiin sattuu – ja miksi tuska on oikeasti hyödyllistä
Suurin osa leuasta poistettiin leikkauksella
Darrenin ameloblastooma oli hyvänlaatuinen. Koska haluttiin poistaa pieni, mutta olemassa oleva riski, että kasvain leviäisi, hänelle päätettiin tehdä leikkaus niin pian kuin suinkin. Leikkauspäiväksi sovittiin 20. maaliskuuta, mutta sitä lykättiin huhtikuulle koronaviruspandemian takia.
Darrenin alaleuka poistettiin miltei kokonaan, samoin suurin osa hampaista. Jotta Darrenin kasvot pysyisivät koossa, hänen alaleukansa tilalle asetettiin titaanilevyjä. Suunnitteilla on leikkaus, jossa kirurgit aikovat ottaa luusiirrännäisen Darrenin jalasta rakentaakseen hänen suunsa uudelleen.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Viikko operaation jälkeen Darrenille kehittyi verenmyrkytys. Kehon immuunipuolustus alkoi käydä ylikierroksilla infektion seurauksena ja hyökkäsi terveen kudoksen kimppuun. Mies oli hyvin huonossa kunnossa ja Mel vei hänet sairaalaan päivystykseen. Hänelle tehtiin komplikaatioiden ja tulehdusten takia useampi kirurginen operaatio.
Kolme kuukautta leikkauksen jälkeen Darrenilla oli nenä-mahaletku. Viime viikolla hänelle laitettiin käytössään PEG-ruokintaletku.
Darren ei pysty syömään, juomaan tai puhumaan. Hänen kielensä on niin turvoksissa, että mies pystyy hädin tuskin hengittämään.
– On erittäin todennäköistä, ettei hän pysty enää koskaan tekemään töitä, Mel sanoo.
– Hän on todella huolissaan toimeentulostamme, koska hän tuntee itsensä ihan avuttomaksi pikkulapseksi.
Rahavaikeuksien takia pariskunta on kerännyt rahaa päivittäiseen elämään Go Fund Me -rahoitussivustolla.
Kaiken tämän keskellä Darren on perustanut nettiin tukiryhmiä henkilöille, joilla on vastaavia diagnooseja. Hän kerää myös rahaa luusyöpätutkimuksen hyväksi. Omalla Facebook-sivullaan hän kertoo elämästään diagnoosin jälkeen.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
LUE MYÖS: Jo yksi sokerinen juoma lisää infarktiriskiä – tutkimus nimesi pahimmat janonsammuttajat
LUE MYÖS: Popcorn hampaiden välissä oli koitua miehen kohtaloksi: "Jos olisin mennyt hammaslääkäriin, tätä ei olisi tapahtunut"
Lähteet: Dailymail.co.uk, Terveyskirjasto 1, Terveyskirjasto 2, Vaasankeskussairaala.fi, Rarediseases.org