Lapsiurheilijat Japanissa kärsivät fyysisestä, seksuaalisesta ja verbaalisesta pahoinpitelystä, kerrotaan ihmisoikeuksia tarkkailevan Human Rights Watch (HRW) -järjestön tuoreessa raportissa. Väärinkäyttö on raportin mukaan johtanut masennukseen, pysyviin fyysisiin vaivoihin, traumoihin ja jopa itsemurhiin.
Raportin mukaan väärinkäyttö on ollut johdonmukaista kouluissa, järjestöissä ja ammattiurheilussa. HRW:n haastatteluissa ja kansainvälisessä kyselyssä yli 50 lajin urheilijat raportoivat kokeneensa lyömistä, potkimista, pahoinpitelyä mailoilla tai kepeillä, kuristamista ja seksuaalista väkivaltaa.
– Vuosikymmenten ajan japanilaislapsia on piesty ja pahoinpidelty verbaalisesti palkintojen ja mitalien voittamisen takia, HRW:n Minky Worden taustoittaa.
– Olympialaiset ja paralympialaiset Tokiossa 2021 ovat kerran sukupolven aikana tapahtuva mahdollisuus lakien ja käytäntöjen muuttamiseksi Japanissa ja ympäri maailmaa miljoonien lasten suojelemiseksi, Warren sanoi.
Terveys asetettava mitalien edelle
HRW dokumentoi yli 800 entisen japanilaisen lapsiurheilijan kokemuksia yli 50 urheilulajista. HRW:n mukaan väärinkäyttö hyväksytään japanilaisessa yhteiskunnassa. Selvityksen mukaan vallitsevan kulttuurin takia nuorten urheilijoiden on vaikea asettua valmentajaa vastaan. Koulut tai liikuntajärjestöt eivät puutu väärinkäytöksiin, ja valmentajat saavat usein jatkaa tehtävässään.
– Valmentajan mielestä en juossut tosissani harjoituksissa. Hän kutsui kaikki koolle ja löi minua kasvoihin. Vuosin verta, mutta hän jatkoi. Sanoin nenästäni vuotavan verta, mutta hän jatkoi, yksi kokemusasiantuntija kertoo raportissa baseball-joukkueensa harjoituksista.
Wordenin mukaan Japanin on aika tehdä muutos nyt.
– Selkeät teot lasten suojelemisen puolesta lähettävät viestin maan lapsille, että heidän terveytensä on mitaleita tärkeämpää. Valmentajat tulevat huomaamaan, ettei heidän käytöstään enää hyväksytä. Jos Japani toimii heti, siitä voi tulla roolimalli muille maille siinä, miten väärinkäyttö lasten urheilussa voidaan lopettaa, Warden linjasi.
Olympiapessimismi näkyi jo ennen selvitystä
HRW:n selvitys julkaistiin maanantaina, mutta kyselytutkimusten mukaan Tokion olympialaisten järjestäminen vuonna 2021 on jo valmiiksi kovassa vastatuulessa. Maanantaina julkaistun tutkimuksen mukaan vain joka neljäs japanilaisista näkisi mielellään kisat ensi vuonna.
36 prosenttia vastaajista siirtäisi kisoja edelleen. Joka kolmannen mielestä kisat Tokiossa pitäisi perua kokonaan. Kesäkuussa vastaavassa kyselyssä kisojen vastustajat ja kannattajat jakautuivat kahtia.
Koronaviruspandemian kehittymisen epävarmuudesta huolimatta olympialaisten järjestäjät ovat ilmoittaneet, ettei kisojen siirtäminen uudelleen ole vaihtoehto.