Hätkähdyttävät havainnot paljastavat väärinkäytökset lasten ja nuorten urheilussa – poikien kokema väkivalta pysäyttää: "Olemme siitä liikuttavan yksimielisiä"

9:33img
Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen kommentoi muodostelmaluisteluvalmentajan tapausta Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Julkaistu 21.01.2020 07:05
Toimittajan kuva
Anssi Shemeikka

anssi.shemeikka@mtv.fi

@anssishemeikka

Kiusaamisen, syrjinnän, epäasiallisen kohtelun ja seksuaalisen häirinnän vastaisella työllä on Suomessa pitkä historia, mutta aiheesta kertovat tutkimukset osoittavat väärinkäytösten rehottavan lasten ja nuorten urheilussa voimakkaana.

Nuorisotutkimusverkosto julkaisi tiistaina 19 kirjoittajan kirjoituskokoelman, jossa esimerkiksi eri alojen asiantuntijat, tutkijat ja entiset urheilijat kertovat laajasti junioriurheilussa vähäiselle huomiolle jääneistä ongelmista.

Tutkimukset ovat läpi 2010-luvun osoittaneet, että lasten ja nuorten kokema kiusaaminen, syrjintä, epäasiallinen kohtelu ja seksuaalinen häirintä ovat yleistä nimenomaan liikunta- ja urheiluharrastuksissa, mutta tulokset eivät ole keränneet julkisuudessa huomiota. 

Yksi kirjoituskokoelman alullepanija on sosiaalipsykologian dosentti ja yliopistotutkija Päivi Berg. Hän pitää julkaisun tärkeimpänä antina tilanteeseen havahtumista.

– Kaikki kirjoittajat ovat yhtä mieltä siitä, että aihe on tärkeä, ja sille on tehtävä jotain. Olemme siitä liikuttavan yksimielisiä. Se on hankkeen tärkein anti, Berg sanoo MTV Urheilulle.

Kyseessä ei siis ole uusi tutkimus, vaan kokoelma, joka sitoo samoihin kansiin viime vuosikymmenellä piiloon jääneitä tutkimustuloksia. Niistä yksi merkittävimpiä on jo vuonna 2013 tehty Marja Peltolan lapsiuhritutkimus, jonka tulokset olivat pysäyttäviä.

Poikien yliedustus

Tutkimuksessa pojat raportoivat kokeneensa liikunta- ja urheiluharrastuksissa kaikkia kysyttyjä ohjaajan tai valmentajan harjoittamia väärinkäytöksen (pilkkaaminen ja nimittely, kiroilu ja vihainen huutaminen, uhkailu) tai fyysisen väkivallan muotoja (kiinni tarttuminen, töniminen ja lyöminen) merkittävästi tyttöjä enemmän. Suurimmillaan sukupuolten väliset erot ilmenivät fyysisen väkivallan tapauksessa.

Kyselyyn vastasi 11 354 kuudes- ja yhdeksäsluokkalaista peruskoulun oppilasta, joista 5489 osallistui vastaamisen hetkellä ohjattuun liikunta- tai urheiluharrastukseen.

Pojat kohtasivat fyysistä väkivaltaa kolme kertaa tyttöjä useammin. Henkistä väkivaltaa oli kohdannut pojista 30 prosenttia ja tytöistä 18.

Tulokset poikien yliedustuksesta hätkähdyttävät, sillä vastaavaa ei ole muilla elämänalueilla. Kotona ja vertaissuhteissa pojat ja tytöt kohtaavat lähes saman verran väkivaltaa.

– Tämän tutkimuksen havaintoja (poikien yliedustus) ihmiset usein ihmettelevät. Ilmiön olemassaoloa ja poikien kokemuksia ei osata ajatella, Berg sanoo.

LUE MYÖS: Muodostelmaluisteluvalmentajan hyllyttäneen seuran edustaja valotti taustoja – kertoo milloin tapahtumat alkoivat edetä: "Olemme järkyttyneitä"

Berg nostaa esiin myös Marja Kokkosen tutkimuksen vuodelta 2012, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kertoivat syrjinnän ja epäasiallisen kohtelun johtaneen monilla psyykkiseen ja psykosomaattiseen oireiluun, mielenterveysongelmiin sekä pahimmillaan haluun vahingoittaa itseään.

– Kirjoitusten ja tutkimustulosten on tarkoitus viestiä, että tiedämme epäkohdista, mutta meiltä puuttuvat yhä yhteiset toimintamallit ilmiön kitkemiseksi. Tämä on syytä ottaa vakavasti, Berg täsmentää.

Myös huippu-urheilijoiden on kerrottu viime vuosina joutuneen väärinkäytösten uhreiksi, mutta erityisen alttiita ilmiölle ovat toistuvasti olleet kirjoituskokoelman mukaan vähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret.

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu