Tamperelaismiehen elämä päättyi raa'alla tavalla elokuisena yönä 19 vuotta sitten. Todennäköinen tekijä täsmentyi vasta vuosia myöhemmin. Poliisit olivat tietämättään tavanneet hänet jo pian henkirikoksen jälkeen.
38-vuotiaana surmatun Pasi Aaltosen tapaus lukeutuu Suomen rikoshistorian pitkäaikaisimpien henkirikostutkintojen joukkoon. Tapaus pysyi pimeänä vuosikaudet.
Kun poliisi vuonna 2016 dna-testasi rikokseen kytkeytyviä näytteitä uudelleen, keskiöön nousi uusi pääepäilty. Kuluvan vuoden huhtikuussa poliisi ilmoitti, että Pasi Aaltosen todennäköinen surmaaja oli löytynyt.
Poliisin julkistaman esitutkintamateriaalin mukaan kyseessä oli 1979 syntynyt ja Aaltosen surman aikaan 23-vuotias perheenisä. Epäiltyä ei koskaan päästy kuulustelemaan. Hän oli kuollut pari vuotta uusia dna-testituloksia aiemmin.
Kuollessaan mies oli 34-vuotias. Hänen kuolemaansa ei liittynyt rikosta.
Esitutkintamateriaalin ja miehen rikoshistorian perusteella hänen elämänsä ajautui sivuraiteille Aaltosen surman jälkeisenä vuosina.
Vasemmalla sumennettu kuva epäillyn kasvoista, oikealla poliisin luonnospiirros.
Lue taustat täältä: Tampereen vanhan tappomysteerin tutkinta julki: Tämä tarjoilija Pasi Aaltosen viimeisistä hetkistä tiedetään – ratkaiseva johtolanka löytyi liian myöhään
Useita rikostuomioita
Koska miestä itseään ei voitu enää kuulustella, poliisit kääntyivät hänen lähipiiriläistensä puoleen. Kuulustelukertomusten perusteella nuori perheenisä alkoi oireilla eri tavoin varsinkin 2000-luvun loppupuolella.
Mies oli metallialan yrityksessä töissä useita vuosia, mutta niin työ- kuin perhe-elämääkin varjostivat erilaiset päihdeongelmat. Hän erosi vaimostaan useita vuosia Aaltosen surman jälkeen.
Pirkanmaan käräjäoikeuden tietojen perusteella miehen rikoshistoriasta löytyy useita lieviä rikostuomioita 2000-luvun alusta aina hänen kuolemaansa edeltäneisiin lähivuosiin saakka.
Mies oli saanut tuomioita pahoinpitelyistä, rattijuopumuksista ja muun muassa liikenneturvallisuuden vaarantamisista Tampereen seudulla.
Vakavaa väkivalta- tai henkirikollisuutta hänen taustaltaan ei kotipaikkakunnan käräjäoikeudesta ilmennyt.
Pasi Aaltosen asunnosta kantautuva haju ja läheisten huoli saivat huoltomiehen paikalle. Aaltosen kissa löytyi elossa olevana sohvarungon sisältä noin kuukausi henkirikosta myöhemmin.
Etääntyi läheisistään
Esitutkinnan perusteella epäilty mies muutteli ulkonäköään ja pukeutumistaan, asui välillä toisella paikkakunnalla ja kävi myös perhevuosinaan paljon viihteellä yksistään.
Käytös aiheutti hämmennystä lähipiiriläisissä, joista yksi kuvaili miehen "vajonneen todella alas" ja "ajatuneen vääriin porukoihin".
Epäillyn kanssa paljon tekemissä olleen kaverin mukaan mies etääntyi jääkiekkoharrastuksen ympärille keskittyneestä porukasta.
Mies saattoi ilmestyä paikallisseuran peliin vastustajajoukkueen pelipaidassa ja aiheutti pahennusta kavereissaan.
– Ystävät vähenivät. Kukaan ei oikeastaan enää morjestanut häntä jäähallissa, miehen tuttu sanoi poliiseille.
– Voisin kuvailla, että kun hän ryhtyi johonkin, hän teki sen täysillä. Vaikea nähdä häntä henkirikoksen tekijänä, kuvaili toinen tuttava.
Esitutkinnassa lähipiiriläisiltä kysyttiin, olivatko he koskaan keskustelleet miehen kanssa Pasi Aaltosen surmasta.
Sellaista keskustelua ei kukaan muistanut käyneensä.
Kumpikin oli illanvietossa
Aaltosen taskusta löytyi ravintola Mixein pääsylippu perjantai-illalta.
Poliisin esitutkintamateriaalin perusteella perheenisä oli Pasi Aaltosen tapaan ollut illanvietossa Tampereella surmailtana.
Aaltonen oli kierrellyt kantapaikoissaan ja todennäköisesti poistunut ravintola Mixeistä taksilla kotiinsa Satamakadulle. Näiden seikkojen puolesta puhuivat Aaltosen taskusta löytynyt baaripääsylippu ja paikallisen taksikuskin havainnot.
Perheenisä puolestaan oli tutkinnan perusteella ollut Ilves–Tappara-ottelussa ja tallentunut mahdollisesti Tampereen keskusta-alueen valvontakameroihin. Epäselvien nauhoitteiden vuoksi asiasta ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta.
Viikko tuon illan jälkeen, elokuun viimeisellä viikolla, Aaltosen läheiset huolestuivat. Hän oli lupautunut hoitamaan tuttavansa lemmikkejä lomamatkan ajan, mutta miestä ei näkynyt eikä kuulunut.
Rappukäytävään leijali pahaa hajua. Huoltomies meni Aaltoseen asuntoon, näki makuuhuoneen lattialla vereentyneen jalan ja soitti poliisit.
Aaltonen oli kuollut lukuisten veitseniskujen seurauksena. Hänen yläruumiinsa päällä oli sininen kylpytakki. Tekovälineenä käytetyn veitsen kärki osoitti kohti vainajan päätä.
Poliisitutkinnan mukaan veitsi oli peräisin Aaltosen asunnosta. Se viittasi siihen, ettei surmaaja kenties ollut tullut asunnolle nimenomaisessa surmaamistarkoituksessa, tekoväline mukanaan.
Ylipäänsä poliiseille syntyi käsitys, ettei Aaltosen tappaja tuntenut uhriaan entuudestaan.
"Ei mikään atleetti"
Surmaaja oli jättänyt kylpyhuoneeseen vereentyneet sukkansa.
Asunto oli monin paikoin verijälkien peitossa. Surmaaja oli poliisin tutkimusten mukaan peseytynyt verityön jälkeen suihkussa ja jättänyt vereentyneet valkoiset Adidas-urheilusukkansa kylpyhuoneeseen.
Asunnosta poistuttuaan hän oli mitä ilmeisemmin hylännyt Sievi-merkkisen turvakenkäparinsa Aaltosen kotirapun lähistölle ja ottanut asunnolta mukaansa Aaltosen omat samantyyliset nahkakengät.
Kummallista kenkänäytelmää todistivat kaksi siskosta parvekkeeltaan kello kahden aikaan surmayönä.
Siskosten havaintojen mukaan Aaltosen kotirapulta päin oli kävellyt hermostuneesti ympärilleen pälyilevä mies, joka oli laskenut kadunvarteen turvakengät ja häipynyt paikalta.
Noin 180-senttinen ja normaalivartaloinen mies oli silminnäkijöiden mukaan sonnustautunut valkeaan paitaan ja tummin housuihin. Miehen hiuksia he kuvailivat tummanruskeiksi ja mallistaan ylikasvaneiksi.
– Ei mikään atleetti tai harteikas, tavallinen suomalainen mies, oli toinen siskoksista kuvaillut poliisille.
Kommentit vastaanottanut ylikonstaapeli piirsi havaintojen perusteella luonnoksen kenkien jättäjästä.
Epäiltyjen joukko oli aluksi kymmenhenkinen. Yksi kerrallaan poliisi sai kuitenkin suljettua pois heidän osuutensa henkirikokseen.
Virkavalta jäi tyhjin käsin.
Jo varhaisissa tutkimuksissa ilmeni kuitenkin, että veristen urheilusukkien kuituja löytyi kadulle hylätyistä turvakengistä. Tutkinnassa löydettiin myös muita vastaavuuksia kenkiin ja rikospaikan jälkiin.
Ongelma oli, ettei turvakenkien dna-näytteitä saatu kohdennettua keneenkään tiettyyn henkilöön ennen vuoden 2016 uusia tutkimuksia.
Tällainen oli kengät kadulle hylännyt mies, silminnäkijöiden havaintojen ja ylikonstaapelin piirroksen perusteella.
Yllättävä kohtaaminen
Poliisin mielenkiinto nauliintui joka tapauksessa turvakenkäpariin.
Aaltosen surmaa seuraavana syksynä 2002 poliisi teki pirkanmaalaisissa yrityksissä tarkastuksia, joilla pyrittiin selvittämään, kenelle kadulle hylätyt kengät olivat kuuluneet.
Täysin vastaavanlainen kenkäpari oli tilattu tamperelaiseen metallialan yritykseen. Se sattui olemaan perheenisän työpaikka.
Poliisit haastattelivat firman kymmeniä työntekijöitä. Heidän joukkoonsa lukeutui myös perheenisä. Hän oli esitellyt turvakengikseen toisenlaiset Sievi-kengät, yhtä numeroa kadulle hylättyjä isommat.
Poliisien mielenkiinto ei tuolloin kohdistunut mieheen erityisellä tavalla. Lukuisista haastatteluista huolimatta yrityksessä ei voitu selvittää, kenelle kyseinen tilattu kenkäpari oli varmuudella päätynyt.
Mies jatkoi töitään metallitehtaalla tavanomaiseen tapaan. Terveys- ja päihdeongelmat eivät varsinaisesti helpottuneet. Mies kuoli vuonna 2014.
Vuosien varrella poliisi sai Aaltosen kohtalosta lukuisia vihjeitä, mutta ratkaisevat johtolangat loistivat poissaolollaan aina vuoden 2016 uusiin dna-tuloksiin saakka.
Kolme kysymystä
Entinen vaimo kertoi uusien testien jälkeisissä kuulusteluissa pitäneensä todennäköisenä, että heidän yhteisessä kodissaan oli ollut kyseistä turvakenkämallia muistuttavat jalkineet. Naisen mukaan hänen ex-miehellään oli myös tapana käyttää paksuja vaaleita urheilusukkia.
Myös parvekkeelta outoa kenkäselkkausta seuranneiden siskosten havainnot täsmäsivät miehen tavanomaiseen baaripukeutumiseen.
Tämän vuoden huhtikuussa poliisi oli saanut esitutkinnan valmiiksi ilmoitti, että Pasi Aaltosen surmaaja oli todennäköisesti kyseinen perheenisä.
Hänet kirjattiin epäillyksi taposta. Esitutkinta päätettiin. Jäljellä ei ollut ketään, jota vastaan nostaa syytettä.
Aaltosen surman jälkeisissä televalvontatutkimuksissa ei löytynyt minkäänlaista yhteydenpitoa miesten liittymien välillä. Poliisin näkemyksen mukaan Aaltonen oli tavannut illan aikana "hänelle mahdollisesti entuudestaan tuntemattoman henkilön" ja vienyt hänet asuntoonsa.
Mutta miten, missä ja milloin Aaltosen ja perheenisän tiet olivat mitä ilmeisemmin kohdanneet?
Sitä ei ole kukaan kertomassa.