Asunto luonnon helmassa, kaukana ihmismassoista ja jatkuvasta kiireestä. Mahdollisuus viettää aikaa ulkona, kuitenkin niin, että mukavuudet ovat koko ajan käden ulottuvilla. Tämän lisäksi vielä vapaus vaihtaa maisemaa, jos se alkaa kyllästyttää. Kenen mielestä tämä ei kuulostaisi hyvältä?
Hanna Vartia ja Tim De Maziere muunsivat kuorma-auton näköisen kuljetusauton kodikseen kesän aikana. Työtunteja urakkaan kului todella paljon, eikä niitä ole tarkemmin laskettu.
– Toukokuussa aloitimme, ja pari viikkoa sitten saimme asuntoauton valmiiksi. Kuuden viikon loman aikana rakensimme autoa aamusta iltaan, mutta muuten teimme projektia töiden ohella. Ei siinä paljon muuta elämää kyllä ollut, naureskelee Vartia.
Pariskunnalla oli kokemusta asuntoautoelämästä jo ennen kuin he päättivät lähteä vaativaan projektiin.
– Meillä oli asuntoautoksi muunnettu pakettiauto pari vuotta, mutta myimme sen pois ja päätimme rakentaa meille sopivamman asuntoauton ennen kuin vanhaan tulisi liikaa vikoja ja ongelmia iän takia.
Suorakaiteen muotoinen asuintila helpotti rakentamista
Hannalle ja Timille oli selvää, että asuntoauto tehdään suorakaiteen muotoiseen konttiin paristakin syystä.
– Ensinnäkin tässä ei ole yhtään pyöreitä kulmia, ja siksi rakentaminen oli yksinkertaisempaa ja autossa on huomattavasti enemmän tilaa. Toiseksi jos auto menee rikki, saa kontin alle vaihdettua uuden auton, eikä tehty työ valu hukkaan, Vartia kertoo.
– Periaatteessa 8 neliömetrin kokoisen kontin voi halutessaan viedä vaikka mökille, jos joskus haluaa luopua autosta kokonaan.
Suomessa kuljetusautoista muunnettuja asuntoautoja näkee melko vähän, vaikka ne ovat melko yleisiä Euroopassa. Englanniksi auto kulkee nimellä box van tai luton van, ja Youtube on pullollaan videoita tyhjän kontin muuntamisesta asunnoksi.
– Meillä pysyy kyllä vasara kädessä, mutta ei kummallakaan ollut kovin paljon kokemusta rakentamisesta ennen tätä projektia. Paljon kyselimme tutuilta vinkkejä ja katsoimme youtube-videoita, Vartia miettii.
Autoon piti muun muassa leikata ovi.
Haasteita asetti 3500 kg painorajoitus, jota auton omamassa ei saanut ylittää, jotta sitä voi ajaa tavallisella ajokortilla. Sen takia rakennusmateriaalit piti miettiä tarkasti ja muutenkin suunnitella huolella mitä autoon tulee.
– Seinät ovat muun muassa balsapuuta, joka on hyvin kevyttä mutta kallista, Vartia sanoo.
Rahaa auton rakentamiseen kului tuhansia euroja, mutta lopputulos saavutettiin kuitenkin huomattavasti halvemmalla kuin mitä asuntoautosta olisi saanut maksaa.
Säästöä tuli siitä, että Hanna ja Tim tekivät lähes kaiken itse. Koriin piti porata ja sahata reikiä sekä aukkoja oville ja ikkunoille. Sen lisäksi kaksikko rakensi säilytystilaa kontin alapuolelle. Kaikki minkä sai mahtumaan auton ulkopuolelle vähensi tilankäyttöä sisällä.
– Tim teki sähkötyöt itse, mutta kaasujen kanssa käytimme asiantuntijoita. Asensimme auton alle myös uuden kaasupullon, vaikka vanha kaasupullo asiantuntijoiden mukaan oli kunnossa, Vartia kertoo.
Liikkuvasta yksiöstä löytyy kaikki mukavuudet suihkusta jääkaappiin
Auto ostettiin Belgiasta, josta Tim on kotoisin. Projekti alkoi kehnosti, sillä auton konttiosa alkoi vuotaa vettä, vaikka sen piti olla vedenpitävä. Sitä koitettiin korjata, mutta lopulta todettiin, että on järkevämpää ostaa uusi kontti tilalle.
– Kontin vaihtaminen oli turhauttavaa, ja todella työlästä. Vuotava kontti oli hitsattu osin auton runkoon kiinni, joten vaihto-operaatiossa vierähti viisi päivää, Vartia muistelee.
Kun kontti oli vaihdettu toimivaan, pääsi kaksikko itse rakennustyöhön. Hannan ja Timin asuntoautosta löytyy kaikki perusmukavuudet: ruoanlaittovälineet, jääkaappipakastin, sänky, suihku, sohvaryhmä ja säilytystilaa.
Koska asunto on pieni, piti tilankäyttöön kiinnittää huomiota. Kaikki saatiin mahtumaan hyvin kahdeksaan neliömetriin, ja takaosaan asennettu ikkuna sai lisää tilan tuntua pieneen asuntoon. Silti suunnitteluun piti kiinnittää jatkuvasti huomiota vielä rakennusvaiheessakin, sillä kaikki piti saada mahtumaan kahdeksaan neliömetriin. Varsinkin sähköllä ylös-alas liikkuva sänky kiinnittää huomion, ja selittää miten autoon mahtuu niin paljon eri asioita. Sängyn alla sijaitsevan sohvaryhmän saa myös muunnettua nukkumatilaksi, jolloin yöpuulle mahtuu samanaikaisesti neljä henkilöä.
Sähkön suhteen kaksikko on lähes täysin omavarainen, ja sängyn lisäksi jääkaappipakastin, valaistus, tietokoneet ja puhelimet toimivat sähköllä. Sohvan alle kulmaan onkin asennettu jättimäinen 4800 wattitunnin akku, joka saa virtaa katolla olevista kääntyvistä aurinkopaneeleista.
– Vaikka akut ovat kalliita, olivat aurinkopaneelit yllättävän halvat, noin 150 euroa per paneeli. Ne lataavat akkua hyvin, mutta on todella suuri ero, ovatko ne suunnattu aurinkoon päin vai ei, Vartia kertoo.
Sähköasennukset Tim teki itse. Kuvassa kaksi eri sähköasennuksen vaihetta.
Aurinkoisissa olosuhteissa virta riittää loistavasti kaksikon tarpeisiin. Ilman aurinkoakin akku kestää noin viikon, mikä toki edellyttää säästäväistä sähkön käyttöä. Ilmastointi on suljetussa tilassa myös erittäin oleellinen asia, ja se onkin asuntoautossa mietitty hyvin.
– Yksi tuloilma-aukko on pohjassa, ja poistoilma-aukko löytyy seinässä. Liesituulettimen kautta saa ilman myös vaihtumaan ja kattoikkunassa on tuuletin, jolla voi puhaltaa ilmaa pois tai ottaa ilmaa sisään, Vartia luettelee.
Kesällä lämmitys ei ole ongelma, ja kontista on tehty myös talviasuttava.
– Meillä on dieselillä toimiva lämmitin, joka lämmittää sisätilan lisäksi myös veden. Eristystä on keskimäärin kuusi senttimetriä, eikä lämmitystä ole tarvinnut käyttää vielä kertaakaan, Vartia sanoo.
Asuntoautolla tulee mentyä paikkoihin, joihin muuten ei tulisi eksyttyä
Hannalla ja Timillä on kokemusta asuntoautoelämästä jo parin vuoden ajalta, ja he ovat ehtineet käydä jo monissa upeissa paikoissa.
– Kreikasta pidimme todella paljon. Olimme Kalymnoksella ja manner-Kreikassa kiipeilyn perässä. Yllätti, että siellä oli todella helppoa liikkua autolla. Ihmiset olivat hyvin ystävällisiä ja oli todella turvallista. Ei tarvinnut pelätä, että joku murtautuisi autoon, Vartia muistelee.
Takaseinän ikkunan avulla asuntoautoon saatiin valoa ja avaruuden tunnetta.
Molemmat tekevät töitä etänä, ja päivät koostuvatkin työnteosta ja ulkoilusta. Kaksikko harrastaa kiipeilyä, purjelautailua ja milloin mitäkin ulkoilua.
– Talvella olisi kiva käydä laskettelemassa ja testaamassa kuinka hyvin pakkasessa pärjää, suunnittelee Vartia jo tulevaa.
Asuntoautoelämä kuulostaa monesti todella upealta. Usein sosiaalinen media pursuaa toinen toistaan upeampia kuvia henkeäsalpaavista maisemista ja aurinkoisista rannoista, mutta todellisuudessa se voi olla välillä vähemmän hohdokasta.
– Tällaisessa elämäntyylissä pitää välillä kestää epävarmuutta ja epämukavuuksia. Auto voi levitä, tai joskus voi olla vaikea löytää vettä tai nukkumispaikkaa. Perusasioihin pitää nähdä paljon enemmän vaivaa, ja välillä se turhauttaa. Ei tämmöinen elämäntyyli varmastikaan sovi kaikille, Vartia pohtii.
Kaksikolle liikkuva elämäntyyli on kuitenkin tällä hetkellä omiaan, ja liikkumalla tulee nähtyä todella paljon erilaisia paikkoja ja tavattua erilaisia ihmisiä.
– Vietämme usein pidempiä aikoja pienemmissä kylissä ja kaupungeissa. Tässä tulee tavattua paljon huikeita ihmisiä, ja monesti muiden asuntoautoissa asuvien kanssa muodostuu pieniä yhteisöjä, Vartia kertoo.
– Yksi parhaista jutuista on, että saa olla luonnon keskellä. Sillä on rauhoittava vaikutus.
Pariskunta on tällä hetkellä Ahvenanmaalla, ja ideana on mahdollisuuksien mukaan suunnata Etelä-Eurooppaa kohti.
– Tietenkin matkustamme koko ajan seuraten koronarajoituksia. Olemme kuitenkin 95 prosenttia ajasta keskenämme, ja kontaktien välttäminen on todella helppoa. Ruokakauppakäynnit ovat ainoa asia, milloin joutuu muita ihmisiä näkemään, Vartia kertoo.
– Hyvä puoli tässä on, että pääsee kylmiksi kuukausiksi Etelä-Euroopan lämpöön. Se on niin klisee se vapaus, mutta kyllä se on tässä parasta.
Katso video, miltä kahdeksan neliömetrin asuntoautossa näyttää!