Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE on julkaissut keinoja, joilla omakotitalojen asukkaat tai talon ostoa harkitsevat voivat estää vesivahinkoja. Samalla vältytään vakuutusriidoilta.
Finanssiala nimeää tiedotteessa ”valuvan tuhon” vaaran. Jaostopäällikkö Tuomas Siirala kertoi FINE:n verkkosivuilla, että Suomessa sattuu päivittäin noin sata vuotovahinkoa.
– Onneksi suurin osa tapauksista ei ole seurauksiltaan vakavia, vaikkakin toki harmillisia. Aika yleistä on, että keittiössä altaan ja astianpesukoneen viemäriputkisto on asennettu huonosti.
– Tästä selvitään useimmiten allaskaapin korjauksella ja lattian kuivatuksella. Mutta toki sadan päivätapauksen joukkoon mahtuu vakaviakin vahinkoja. Jos runkoputki halkeaa ja vettä alkaa tulvia, ovat vauriot usein suuria, Siirala kertoi.
Yleinen riitatilanne
Omakotitalojen vuotovahingot ovat suhteellisen yleisiä. Siiralan mukaan 95 prosenttia tapauksista sujuu vakuutusyhtiön ja vakuutuksenottajan välillä hyvin. FINE:en tulevat tapaukset, joissa ei ole päästy yhteisymmärrykseen.
Siiralan mukaan on hyvin yleinen riitatilanne, että laite rikkoutuu ja syntyy vuotovahinko. Kun asiaa selvitetään tarkemmin, ilmenee, että laite on sijoitettu tilaan, jossa ei ole määräysten vaatimaa vedeneristystä. Vesi on päässyt helposti rakenteisiin.
– Usein tämä paikka on kodin pesuhuone. Jos vedeneristys olisi ollut kunnossa, vesi olisi valunut lattiakaivoon ilman vahinkoja.
– Tällaista vahinkoa vuotovakuutus ei rajoitusehtojensa vuoksi korvaa, koska rakenteiden kastumisen katsotaan johtuvan rakennusvirheestä. Monelle vakuutuksenottajalle tämä tulee ikävänä yllätyksenä. Käytännössä kaikilla yhtiöillä on sama linja eli puutteellisesta vedeneristyksestä johtuvia vahinkoja ei korvata.
Kattoriidat yleisiä
Myös omakotitalojen kattovuotoja koskevat riidat ovat melko yleisiä FINE:ssä.
– Kattovahinko korvataan vakuutusehtojen mukaan vain silloin, kun vuoto johtuu myrskytuulesta tai muusta äkillisestä ja ulkoisesta syystä.
– Jos katto alkaa vuotaa vanhuuttaan, vahinkoa ei korvata. Hyvin yleinen riidanaihe sitten onkin, löytyykö tätä ulkoista syytä.
Siirala kehottaa tutustumaan kunnollisesti vakuutusesitteisiin ja tuotetietoihin ja tekemään perustarkastukset, kun on ostamassa asuntoa.
– Tarkistuslista ei ole kovin pitkä mutta tärkeä. Kannattaa olla tarkkana ainakin sadevesien vedenohjauksen, kellaritilojen rakennustavan sekä salaojituksen, katon, viemäriputkiston, käyttövesiputkien, märkätilojen, hormiston ja piipun sekä tulisijojen kunnon kanssa. Tämä vaiva maksaa yleensä itsensä takaisin.
Lisäksi kannattaa muistaa puhdistaa pyykinpesu- ja astiakone ja tarkistaa niiden liitännät.
– Vakuutuksen kannalta ongelmallisia ovat myös vääränlaiset asennukset. Suosittelenkin aina ammattitaitoisen asentajan käyttöä, koska kotivakuutus ei yleensä korvaa vahinkoa, jos sen aiheuttaa väärin asennettu laite.