Harri Heliövaara: "Uskomatonta"

Tulosruutu: Harri Heliövaara finaaliin Wimbledonissa

Harri Heliövaara on ensimmäinen Wimbledonin miesten nelinpelissä finaaliin edennyt suomalainen.

Harri Heliövaara pelasi tiensä ensimmäisenä suomalaisena finaaliin Wimbledonin miesten nelinpelissä. Heliövaara ja brittiläispari Henry Patten voittivat brittiläisen Neal Skupskin ja uusiseelantilaisen Michael Venuksen torstaina välierässä 6–4, 7–6 (7–1).

– Tiedettiin tämän olevan mahdollista, mutta on tämä silti ihan uskomatonta, Heliövaara sanoi STT:lle.

Jutun yläreunan videolla kuvaa Heliövaaran ja Pattenin välierävoitosta.

Ottelun ensimmäinen erä taputeltiin suomalais-brittiläisen kaksikon nimiin noin puolessa tunnissa. Toisen erän ratkaisua päädyttiin keskiviikon tapaan hakemaan katkaisupelin kautta. Kylmän viileästi jo puolivälierässä katkaisupeleissä esiintynyt kaksikko livahti 4–0-lukemin karkumatkalle, antoi yhden pisteen vastustajille ja porskutti sen jälkeen tyylikkääseen voittoon.

– Välierä oli kliininen, upea suoritus meiltä. Pelasimme mielettömän tie-breikin. Koko matsin oli mukava olo, olimme sinut oman ja vastustajan pelin kanssa, Heliövaara avasi.

Heliövaara ja Patten ovat pelanneet erävoitoista katkaisupelin kautta viisi kertaa Wimbledonissa ja ovat voittaneet niistä jokaisen.

Kaksikon reilut neljä kuukautta kestänyt yhteistyö on silmiä hivelevää katseltavaa.

– En voisi pyytää paljoa enempää. Siinäpä se, Patten tiivisti parin yhteispeliä.

"Nyt on enää yksi"

Suomalaisista vain Henri Kontinen on pelannut Wimbledonin finaalissa. Kontinen on kertaalleen voittanut (2016) ja tullut kerran toiseksi (2017) sekanelinpelissä.

Heliövaara ja Patten pelaavat turnauksen voitosta lauantaina. Vastaan loppuottelussa asettuu australialaispari Max Purcell ja Jordan Thompson. Australialaiset pelasivat välierästään torstaina voiton 6–4, 6–4.

– Aika tiukka pari tulee finaalissa vastaan. Meillä on kuitenkin kuviot selvillä, annetaan vaan palaa, Heliövaara tuumi tulevasta vastustajasta.

Jo välierässä suomalaispelaaja sai kokea jotain uutta, kun ottelu pelattiin turnauksen ykköskentällä eli keskuskentästä seuraavaksi suurimmalla.

– Finaaliin kenttä taitaa kasvaa vielä isommaksi, eli maaginen keskuskenttä, Heliövaara ennusteli.

– Ei sinne ihan joka poika taida päästä. Tullaan varmasti nauttimaan ihan täysillä keskuskentällä, ja toivottavasti se näkyy myös pelissä.

Myöskään Patten ei ole Wimbledonin finaaliin ennen yltänyt. Brittiläiselle on luvassa ikimuistoinen ilta kotiyleisön edessä.

– Kuten isoisäni sanoo, Wimbledon on tavallaan se "ainut oikea" tennisturnaus meille brittiläisille, Patten kertoi.

Finaalipaikasta parille kilahtaa palkintorahoja euroissa yhteensä noin 392 000, eli kummallekin vajaat 200 000 euroa. Mikäli kaksikko taistelee finaalissa voiton, on palkintosumma jo lähes kaksinkertainen.

– Koko kahden viikon teemamme on ollut laskea jäljellä olevat voitettavat ottelut, nyt on enää yksi.

Lue myös:

    Uusimmat