Harva tietää parasetamolin haittavaikutuksista - myrkytystapaukset lisääntyneet

Reseptivapaita lääkkeitä myynnissä vantaalaisessa apteekissa.
Lehtikuva
Julkaistu 05.04.2014 10:12
Toimittajan kuva

Anna Zareff

anna.zareff@mtv.fi

@AnnaZareff

Suomalaisten lisääntynyt parasetamolin käyttö näkyy myös myrkytysepäilyissä. Parasetamolimyrkytyksiin liittyvät puhelut ovat kolminkertaistuneet Myrkytystietokeskuksessa kymmenen vuoden aikana.

Esimerkiksi viime vuonna keskukseen soitettiin 980 puhelua, joissa epäiltiin parasetamolin aiheuttamaa myrkytystä. Näistä noin puolet koski aikuisten myrkytyksiä.

– Puhelujen määrän nousu on aina huolestuttava asia, sillä todelliset parasetamolimyrkytykset ovat kiistattomasti vaarallisia, sanoo ylilääkäri Kalle Hoppu Myrkytystietokeskuksesta.

Vaikka parasetamoli on oikein käytettynä turvallinen ja tehokas lääkeaine, on sillä salakavalia ja vaarallisia vaikutuksia, jos sitä otetaan liikaa. Myrkytyksen pahimmat oireet tulevat vasta muutaman päivän kuluttua, ja aine saattaa aiheuttaa vakavia maksavaurioita.

– Parasetamolimyrkytykset ovat hankalia, koska alkuvaiheen vähäisten oireiden takia hakeudutaan hoitoon usein viiveellä. Parasetamoli ei esimerkiksi aiheuta tajuttomuutta, vaan vaarallisin oire eli mahdollinen maksavaurio ilmenee vasta usean päivän kuluttua, Hoppu sanoo.

Jos hoitoon hakeutuu välittömästi, maksan vaurioituminen voidaan yleensä estää vasta-ainetta antamalla.

Yliannos otetaan yleensä tahallaan

Lääketieteen ammattilaisten mukaan valtaosa parasetamolimyrkytyksistä on tahallisia. Parasetamolin avulla on yritetty itsemurhaa tai yliannos on otettu siksi, että on haluttu herättää lähipiirin huomio.

Parasetamolimyrkytysten aiheuttamat hoitojaksot sairaaloissa 2002-2012

2002: 19 (tahallisia 13)

2003: 27 (tahallisia 19)

2004: 40 (tahallisia 25)

2005: 43 (tahallisia 32)

2006: 49 (tahallisia 33)

2007: 50 (tahallisia 35)

2008: 56 (tahallisia 45)

2009: 66 (tahallisia 48)

2010: 66 (tahallisia 44)

2011: 79 (tahallisia 50)

2012: 85 (tahallisia 60)

Lähde: THL

Huomiontavoittelulla voi kuitenkin olla surullisia seurauksia, sillä myrkytyksiä hoitavien lääkärien mukaan potilaat eivät läheskään aina ole perillä parasetamolin haittavaikutuksista erityisesti maksalle. Yliannoksesta voi seurata vakavia vaurioita ja esimerkiksi maksansiirtoja on jouduttu tekemään myrkytysten takia Suomessa vajaat kymmenen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimittaman tilaston mukaan esimerkiksi vuonna 2012 sairaalassa hoidetuista 85 parasetamolimyrkytyksestä 60 oli tahallisia. Tilastoista myös selviää, että tahallisten myrkytysten aiheuttamat hoitojaksot sairaaloissa ovat lisääntyneet vuosien 2000-2012 välisenä aikana yli 40:llä tapauksella.

Kansainvälisessä vertailussa Suomen tilanne on kuitenkin pysynyt hyvin hallinnassa, sillä parasetamoli on länsimaissa tärkein äkillisen maksan vajaatoiminnan aiheuttaja.

– Esimerkiksi Isossa-Britanniassa parasetamoli on ollut tärkein myrkytyskuolemien aiheuttaja. Pohjoismaissakin ilmiö on nousemassa. Vuosi sitten Ruotsin myrkytystietokeskus kiinnitti huomiota myrkytysten selvään lisääntymiseen sen jälkeen, kun reseptittömät itsehoitolääkkeet tulivat myyntiin ruokakauppoihin, kioskeihin ja bensiiniasemille, Hoppu kuvaa.

Hopun mukaan onkin erittäin hyvä, että parasetamolia saa Suomessa vain apteekeista.

Annoksissa oltava tarkkana

Tahattomat parasetamolimyrkytykset ovat harvinaisempia.  Aikuisten päivittäinen annos saa korkeimmillaan olla neljä grammaa, mikä tarkoittaa käytännössä neljän yhden gramman tabletin tai kahdeksan 500 milligramman tabletin ottamista. Tätä suurempi annos voi aiheuttaa maksavaurioita.

– Parasetamolin ongelma on se, että sitä saa reseptivapaasti, ja että sen niin sanottu terapeuttinen leveys on varsin pieni, Hoppu sanoo.

Terapeuttinen leveys tarkoittaa sitä eroa, mikä suurimmalla turvallisella ja pienimmällä tehoavalla annoksella on. Parasetamolin kohdalla annossuositusta tulee siis noudattaa hyvin tarkkaan, jotta ongelmilta välttyy.

Suurimmat riskit annostuksessa liittyvät siihen, jos parasetamolia on useammassa lääkkeessä samanaikaisesti.

– Vahvoissa reseptikipulääkkeissä saattaa olla parasetamolia mukana. Jos sitten niiden lisäksi ottaa käsikauppalääkkeitä esimerkiksi päänsäryn hoitoon, annosmääristä ei ehkä pysy enää selvillä, Hoppu sanoo.

Ongelmia saattaa aiheuttaa myös parasetamolilääkkeiden runsas ja pitkäaikainen käyttö, sekä se, jos maksa on jo ennalta vaurioitunut esimerkiksi alkoholin käytön takia. Tällöin jo tavallinen hoitoannos parasetamolia saattaa aiheuttaa maksavaurioita.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa