Tiesitkö tätä suositusta kipulääkkeestä? Normaalikäytön ja yliannostuksen välinen raja voikin tulla vastaan yllättävän nopeasti: "Moni mieltää harmittomaksi lastenlääkkeeksi"

parasetamoli
Julkaistu 21.08.2020 11:56

MTV UUTISET – STT–Aino Salmi

Parasetamolia pidetään turvallisena, mutta sen liikakäyttö on vaarallista.

Myrkytystietokeskuksessa varaudutaan jo sienestyksen aiheuttamaan soittoputkeen. Kesä ja syksy ovat myrkytystietokeskuksen kiireisintä aikaa, kun kasvit, sienet ja lomien aikainen matkailu lisäävät riskiä myrkytystapaturmille. Tavallisimpia tapauksia ovat Myrkytystietokeskuksen mukaan lääkkeet ja pesuaineet sekä kesäisin ja syksyisin kasvien ja sienten maistelu.

– Kerää vain sieniä, jotka tunnet ja tiedät ruokasieniksi.
– Jos saat sienistä oireita tai epäilet myrkytystä, soita heti myrkytystietokeskukseen ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan.
– Paina mieleesi ja tallenna sienien tuntomerkit ja kasvupaikat esimerkiksi kuvaamalla ne. Tämä voi auttaa jälkikäteen sienien tunnistamisessa.
– Pidä lääkehiiltä lääkekaapissa myrkytysten varalta. Lääkehiilen nauttiminen sitoo myrkyllisiä aineita myrkyllisen sienen maistamisen jälkeen.

– Yksi tyypillisimmistä huolenaiheista on lapsi, joka on päässyt maistamaan tuntematonta sientä. On myös tavallista, että sieniä on kerätty ateriaksi ja jälkeenpäin aletaan miettiä, olivatko ne sittenkin myrkyllisiä, myrkytystietokeskuksen proviisori Anna-Kaisa Eronen kertoo.

Soittoja myrkytystietokeskukseen tulee Erosen mukaan vuosittain noin 37 000. Määrä on pysynyt tänä vuonna tammi-heinäkuun välillä normaalilla tasolla koronavirusepidemiasta huolimatta.

– Epidemia on toisaalta lisännyt esimerkiksi käsidesiin liittyviä kysymyksiä, mutta samalla muilla elämänalueilla kysymykset ovat hieman vähentyneet, Eronen kertoo.

Esimerkiksi festivaalien peruuntuminen näkyy tänä kesänä myös myrkytystilastoissa.

Tunnistus, oireet ja hoito selvitetään ensin

Tilanteen kartoitus aloitetaan Erosen mukaan myrkyllisen aineen, eli esimerkiksi sienen tunnistamisella. Tässä auttaa sienen kasvupaikan ja tuntomerkkien tarkka muistaminen.

– Tärkeää on myös se, kuinka paljon sientä tai muuta myrkyllistä ainetta on syöty, Eronen sanoo.

Tämän lisäksi myrkytyksen vakavuutta ja aiheuttajaa voidaan arvioida oireiden perusteella.

– Yleensä ei ole syytä soittaa hätänumeroon, vaan soittaja ohjataan päivystykseen. Ensiapuna neuvotaan usein ottamaan lääkehiiltä, joka sitoo myrkyllisiä aineita altistuksen jälkeisinä tunteina.Päivystyksen puolella myrkytys on yksi yleisimmistä syistä hakeutua hoitoon, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Jorvin sairaalan apulaisylilääkäri Kimmo Suojanen.

Tapauksista suurin osa liittyy kuitenkin päihteiden käyttöön tai itsensä vahingoittamiseen.Tahattomat myrkytystapaukset ovat Suojasen mukaan selvästi harvinaisempia.

– Näistä monet liittyvät esimerkiksi parasetamolin yliannostukseen. Moni mieltää lääkkeen jostain syystä harmittomaksi lastenlääkkeeksi ja ottaa sitä kipuihin enemmän kuin sallitut 3–4 grammaa päivässä, Suojanen kertoo.

Parasetamoli aiheuttaa huomattavan paljon kuolemia

Lääkkeiden aiheuttamia hengenvaarallisia oireita voidaan joissain tapauksissa estää sairaalassa vasta-aineita sisältävien lääkkeiden avulla. Turun yliopistollisen keskussairaalan päivystysasioista vastaavan ylilääkäri Teemu Elomaan mukaan parasetamolin aiheuttamat salakavalat oireet aiheuttavat huomattavan määrän kuolemia joka vuosi.

– Parasetamolin normaalikäytön ja yliannostuksen välinen raja voi tulla yllättävän nopeasti vastaan. Vaaraa lisää myös se, että esimerkiksi maksan vaurioituminen havaitaan yleensä liian myöhään, Elomaa kertoo.

Oireita voivat olla esimerkiksi ihon keltaisuus tai verta vuotavat limakalvot. Ne aiheutuvat Elomaan mukaan suositeltavan annostuksen huomattavasta ylittämisestä.

– Parasetamoli on oikein käytettynä täysin turvallinen lääke, mutta moni voi ylittää suositellun määrän kaksin- tai kolminkertaisesti, koska pitää sitä täysin vaarattomana. Parasetamolin aiheuttamat myrkytykset johtuvat siis huolimattomuudesta ja väärästä tiedosta, Elomaa summaa.

LUE MYÖS: Parasetamoli ei olekaan niin turvallinen kuin on luultu? Näin yleinen kipulääke vaikuttaa sikiöön

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet