29-vuotias Isis-terroristi Khaled Shahadeh kertoo tarinansa haavoittuneena Isis-taistelijana harvinaisessa haastattelussa ruotsalaismedia Expressenille.
Mies kertoo toimineensa Isis-sotilaana Syyriassa. Hän haavoittui pahasti vuonna 2013, jonka jälkeen hän matkusti Ruotsiin sairaalahoitoa varten.
Ruotsin turvallisuuspoliisin joukot olivat kiinnostuneita Shahadehin oleskelusta koko ajan.
– Perääni kyseltiin vähintään kerran viikossa oleskeluni aikana. He halusivat varmistaa, etten tee mitään, Shahahed kertoo.
Myönsi ISIS-kytköksensä haastattelussa
Shahahedin tiedetään olevan ensimmäinen ruotsalainen mies, joka on taistellut Isisin riveissä Syyriassa.
Siinä, missä muut nimetyt Isis-terroristit ovat antaneet selityksiä, että he olivat työskennelleet muun muassa ambulanssinkuljettajina tai olleet kotona perheidensä luona Isis-vuotensa aikana, Shahadeh kertoi erilaisia asioita.
– Ennen loukkaantumistani toimin sotilaana Syyriassa.
Shahadeh kertoo haavoittuneensa pahasti vuonna 2013 sen jälkeen, kun valtion sotilaat piirittivät heidän joukkonsa.
”Olkapääni kirjaimellisesti räjähti”
Shahadeh kertoi haavoittuneensa taisteluissa.
– Olkapääni kirjaimellisesti räjähti. Minulla oli vaikeuksia liikuttaa oikeaa kättäni.
Miehen mukaan Isis-järjestön oma sairaanhoito epäonnistui vammojen hoidossa ja terrorijohtaja Omar al-Shishani rahoitti Shahadehin yksityistä sairaanhoitoa Turkissa jopa 8 000 dollarilla. Koska käsi ei ottanut parantuakseen, Shahadeh päästettiin matkustamaan kotimaahansa kunnollisen hoidon saamiseksi.
– Sanoin johtajalleni, että matkustan Ruotsiin hoitoa varten. Hän suostui siihen. Hän järjesti kaikki paperiasiat niin, että minut pystyttiin siirtämään Manbijistä.
Shahadeh kertoo Expressenille menneensä sittemmin naimisiin ja palanneensa takaisin Syyriaan vaimonsa kanssa.
”Annamme hoitoa myös murhaajille”
Ruotsalaisen Lääkäriliiton etiikka- ja vastuuasioiden puheenjohtaja Thomas Lindén on Expressenin mukaan kommentoinut aiemmin, että Isis-taistelijoiden sairaalahoitoja on kyseenalaistettu.
Lindén kommentoi, että hoidon antaminen riippuu kuitenkin täysin hoidon tarpeesta eikä siitä, kuka on avunsaajana.
– Hoidamme niin raukkoja kuin rikkaitakin. Annamme hoitoa myös murhaajille, jotka istuvat vankilassa. Hoidon saamista ei voida yhdistää kokonaisrangaistukseen.
Lindén painottaa, ettei sairaanhoidossa arvoteta ihmisiä.
– Annamme hoitoa sitä tarvitseville. Emme selvitä, mitä henkilö on tehnyt tai ei ole tehnyt. Se on lääketieteen etiikan ydin. Tämä ei estä muita yhteiskunnan elimiä ryhtymästä toimiin näitä ihmisiä vastaan, mutta me emme arvota ihmisiä.