Harvinainen päätös: Valkoposkihanhien ampumiseen myönnettiin poikkeuslupa Tohmajärvellä

2:03img
Katso video: Valkoposkihanhet suututtivat pääkaupunkiseutulaiset. Uutisjuttu viime kesältä.
Julkaistu 08.05.2020 13:47
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Kahdelletoista tohmajärveläiselle maanviljelijälle on myönnetty poikkeuslupa kymmenien valkoposkihanhien ampumiseen, kertoo Varsinais-Suomen ELY-keskus. Perusteena on viljelyvahinkojen estäminen.

Kukin viljelijä saa tulevalla hanhien syysmuuttokaudella ampua pelloillaan 20–40 valkoposkihanhea vuodessa pelotteeksi. Yhteensä myönnetyllä poikkeusluvalla saa ampua 375 valkoposkihanhea vuodessa.

Valkoposkihanhi on rauhoitettu lintulaji, minkä vuoksi sen tappaminen, pyydystäminen tai häiritseminen etenkin lisääntymisaikana on kielletty.

– Nyt myönnetyssä poikkeusluvassa perusteena on valkoposkihanhien aiheuttamien vakavien satovahinkojen estäminen Tohmajärven Sikosuon ja Valkeasuon alueella ja se, että viljelyvahinkojen estämiseen täällä ei ole ollut osoitettavissa muuta ratkaisua kuin jo käytettyjen karkotusmenetelmien tehostaminen valkoposkihanhiyksilöitä ampumalla, ylitarkastaja Salli Uljas Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kertoo tiedotteessa.   

Lupaa haettu harvakseltaan

Viimeisen viiden vuoden aikana poikkeuslupaa valkoposkihanhien ampumiseen satovahinkojen ehkäisemiseksi on haettu vain kahdesti.

Viime vuonna haetussa luvassa sille oli edellytykset ja lupa myönnettiin. Vuonna 2016 haettuun lupaan edellytykset eivät täyttyneet. 

Nyt myönnetty lupa koskee hanhien syysmuuttokautta, koska vielä ei tiedetä, saavutetaanko lintuja ampumalla toivottu pelotevaikutus.

– Tällöin ampumisella ei ole vastaavia vaikutuksia lintujen pesintään kuin esimerkiksi toukokuussa tapahtuvalla ampumisella. Myönnetty lupa ja siihen kytketty velvoite raportoida ampumisen vaikutuksista antaa lisätietoa lupien käsittelyn ja vahinkojen torjunnan taustalle, kertoo Uljas.

Lue myös: Koko ajan kakkaavista valkoposkihanhista yli miljoonan euron vahingot – rauhoitettujen lajien aiheuttamista sotkuista haettiin ennätysmäärä korvauksia

Tuoreimmat aiheesta

Linnut