Syksyn valkoposkihanhijahdissa kuti jäi piippuun. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen myöntämistä yli 10 000 poikkeusluvasta käytettiin vain 564. Lintuja ammuttiin viisi prosenttia lupamäärästä. Lupakausi päättyi lauantaina lokakuun lopussa.
– Tämä oli kyllä yllätys, myöntää ylitarkastaja Salli Uljas ELY-keskuksesta.
Kaikkiaan viranomainen myönsi 10 705 poikkeuslupaa Keski-Karjalan ja Etelän-Karjalan viljelijöille valkoposkihanhien ampumiseen. Tavoitteena oli karkottaa linnut viljapelloilta ja ehkäistä vahinkoja.
– Tarkkaa tietoa meillä ei vielä ole, miksi ammutuksi tuli näin vähän hanhia. Suurin syy saattaa olla se, että hanhet muuttivat nyt selvästi lännempää reittiä kuin aiemmin. Lintuja oli perinteisillä alueilla Itä-Suomessa selvästi normaalia vähemmän, Uljas arvioi.
Karkotuksen tehosta ei Uljaksen mielestä voida tehdä kunnollisia johtopäätöksiä vähäisen määrän vuoksi.
– Vaikutusarviota ei saatu. Me kysellään viljelijöiltä tarkempia tietoja vielä talven aikana.
Lintujen ampumisesta tehtyjen raportointitietojen perusteella 57 prosenttia viljelijöistä kertoi, että hanhiparvi nousi ampumisen jälkeen lentoon eikä parven laskeutumispaikkaa voitu nähdä. Vastaavasti 32 prosenttia arvioi, että parvi laskeutui lähilohkolle.
– Vastanneista 15 prosenttia kertoi, että hanhet palasivat tunnin kuluessa samalle peltolohkolle missä niitä oli ammuttu, Uljas kertoo.
Lupaehdoissa tiloilta edellytettiin myös muita samanaikaisia karkotusmenetelmiä ampumisen rinnalla. Monilla tiloilla luvan ulkopuolelle rajattiin vielä merkittävä osa peltolohkoista.
Moni tila joutui ampumisen järjestämisessä turvautumaan myös ulkopuolisiin, lähinnä paikallisiin metsästysseuroihin. Metsästäjät eivät innostuneet jahdista kaikkialla, koska lintuja ei lain mukaan saa käyttää riistaksi.
– Se on varmaan vähentänyt halukkuutta. Nykyisen lain mukaan valkoposkihanhi ei ole riistalaji, ja me joudumme määrittelemään lupaehdot sen mukaan. Lakiuudistus on eduskunnassa, ja jos valkoposkihanhi määritellään riistalajiksi, niin sitten toimitaan sen mukaan.
Poikkeusluvat ovat voimassa vielä ensi syksynä syysmuuton aikana. Maatiloilla on toivottu, että poikkeuslupia voitaisiin käyttää myös kevätmuuton aikana, koska silloin vahinkoja on syntynyt kasvukauden alla selvästi enemmän kuin syysmuutolla.
Korjattu otsikkoa 4.11. klo 13.25, poistettu otsikosta metsästys-sanat, kyseessä hanhijahtiin myönnetyt poikkeusluvat.