Hallituksen kilpailukykypaketti saattaa nostaa reippaastikin bruttokansantuotetta eikä laske juurikaan työntekijöiden ostovoimaa. Vientikin lähtee vetämään. Tämä selviää MTV Uutisten saamasta Helsingin yliopiston talouden tutkimuksen laitoksen analyysistä.
– Paketti on ikävä, mutta sillä on tiettyjä etuja. Se lisää Suomen tuotantoa lisäämällä Suomen vientiä. Kahden vuoden päästä sopimuksen toimeenpanosta voidaan saada merkittäviä etuja Suomen taloudelle, kertoo laskelman tehnyt Politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen tutkija Juha Tervala Helsingin yliopistosta.
Tervalan laskelmien mukaan kilpailukykypaketti nostaisi Suomen bruttokansantuotetta noin puoli prosenttia (+0,4 – 0,8) ensimmäisenä vuonna ja yli prosentilla (+0,8 – 1,6) toisena vuonna toimeenpanosta.
"Kauppojen hinnat laskevat"
Suurimmat hyötyjät löytyvät vientialalta kustannustason laskun myötä. Metalliteollisuus ja kemianteollisuus, luettelee Tervala. Tutkija huomauttaa, että kaupoissa nautitaan jatkossa alemmasta hintatasosta.
– Hallituksen kilpailukykypaketilla pyritään leikkaamaan yritysten kustannuksia. Tuotannon kasvu tapahtuu ikävällä tavalla eli leikkaamalla palkkatasoja. Merkittävä osa nimellispalkkojen alentamisesta tulee takaisin alentuneiden hintojen muodossa. Lopulta ostovoima ei laske kamalasti, ehkä vain alle prosentin verran, Tervala jatkaa.
SAK on laskenut, että hallituksen toimet toteutuessaan laskevat palkkatuloja keskimäärin liki kolmella prosentilla. Tervala on laskenut, että samalla hinnat laskevat noin kahdella prosentilla vuoden kuluessa.
Miksi hinnat laskevat nyt?
– Yritysten on entistä halvempaa palkata suomalaisia työntekijöitä ja osa siitä edusta nautitaan kaupan kassalla, kun tavaroita saadaan ostettua tuotteita entistä edullisemmin.
Tutkijan mukaan kilpailu varmistaa sen, että hinnat todella laskevat. Laskelmassa toisaalta oletetaan, että vain osa yritysten saamasta edusta näkyy hinnoissa.
– Alennukset eivät mene täysimääräisesti niihin tavaroihin eli yritysten marginaalit kasvavat, kertoo Tervala.
"Erittäin epätasainen jako"
Tervala pitää kuitenkin itse pakettia epäreiluna.
– Paketti jakautuu erittäin epätasaisesti. Ikävimmissä asemassa ovat he, jotka tekevät sunnuntai- ja iltatöitä. Heidän osaksi jäi maksaa tämä paketti. Se on ikävä rooli. Osa ihmisistä ei ole millään tavoin tämän sopimuksen piirissä eli he eivät joudu millään tavoin maksamaan tästä sopimuksesta.
Laskelmassa arvioidaan vain kilpailukykypaketin vaikutuksia. Hallitus on tehnyt samaan aikaan julkisen talouden leikkauksia, joilla on kielteinen vaikutus talouteen. Osa Tervalan talousanalyysistä nojaa SAK:n laskelmiin.