Hattutemppu, karhunpalvelus, tupenrapinat – Tiedätkö mistä nämä sanonnat ovat peräisin?

Suomen kielessä on satoja sanoja, joiden merkityksen ymmärrämme vain pinnallisesti.
Julkaistu 26.01.2012 13:30(Päivitetty 08.04.2013 15:12)

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mistä käyttämäsi sanonnat ovat peräisin? Tiedätkö, mitä vanhat sanat tarkoittavat? Tässä on kymmenen arkikielessä käytettyä sanontaa selityksineen.

Hattutemppu

Hattutemppu on tuttu termi urheilun ystäville. Se tarkoittaa saman pelaajan yhdessä ottelussa tekemää kolmea maalia.

Sanonta on syntynyt 1800-luvulla englantilaisessa krikettipelissä. Kolme peräkkäistä lyöjää polttanut heittäjä palkittiin uudella hatulla, joka klubi kustansi.

Jäädä kiikkiin

Sehän tarkoittaa selvästi kiinni jäämistä, mutta mitä sana kiikki tarkoittaa? Kiikki oli puu, johon eläimen ruho pantiin riippumaan nylkemistä varten. Kiikkiin joutuminen oli ennen kohtalokkaampaa kuin nykyään.

Karhunpalvelus

Oletko tehnyt jollekin karhunpalveluksen? Olet tarkoittanut hyvää, mutta aiheuttanut vahinkoa?

Jean de La Fontainen faabelissa Karhu ja puutarhuri kerrotaan vanhasta miehestä, joka ystävystyy karhun kanssa. Kerran mies nukahtaa puutarhaan, ja kärpäset alkavat pörrätä hänen kasvoillaan. Karhu haluaa häätää ötökät pois ystävänsä kimpusta ja lyö tassullaan sekä kärpäset että miehen kuoliaaksi.

Käydä pirtaan

Juice Leskisen säveltämässä ja sanoittamassa kappaleessa Rakkauden haudalla sanotaan: "Pelasta mut jos se sopii sinun pirtaan". Eli pelasta minut, jos se sopii sinun suunnitelmiisi.

Pirta on kangaspuiden osa, suorakaiteenmuotoinen kamman näköinen kehikko. Loimilangat kulkevat sen läpi ja sillä painetaan kudelanka kankaaseen. Kun langat käyvät pirtaan, työ etenee.

Luuranko kaapissa

Jos jollakin on luuranko kaapissa, hänen menneisyyteensä liittyy jokin häpeällinen asia, jota hän yrittää pitää salassa.

Sanonnan syntyä on selitetty E. Cobham Brewerin Dictionary of Phrase and Fable -teoksessa. Naisella oli makuuhuoneensa kaapissa miehen luuranko. Se oli hänen kosijansa, jonka naisen nykyinen aviomies oli surmannut kaksintaistelussa. Mies pakotti vaimonsa suutelemaan luurankoa joka ilta.

Manulle illallinen

Kun jokin asia on itsestään selvä, se lankeaa luonnostaan kuin manulle illallinen.

Manu ei suinkaan tarkoita presidenttiämme Mauno "Manu" Koivistoa. Se on mannista eli miehestä johtuva sana, joka tarkoittaa mestaria. Taloissa kiertävät suutari-, räätäli- ja seppämestarit olivat luonnollisesti talon ruuissa.

Olla pulassa

Pulassa oleva kärsii puutetta tai on vaikeuksissa. Pula merkitsi aikoinaan myös heikkoa, rikkoutuvaa jäätä eli pulassa oleminen merkitsi pulahtamista avantoon.

Päivä on pulkassa

Näin voi todeta, kun pääsee työpäivän päätteeksi istahtamaan kotisohvalle. Päivää ei suinkaan istuteta kuvainnollisesti lasten pulkkaan. Pulkka oli ennen puukeppi, johon merkittiin torpparin tekemät päivätyöt.

Pulkkia oli kaksi, yksi isännälle ja yksi torpparille. Pulkat pantiin vierekkäin ja niihin tehtiin lovet samalle kohdalle. Kun päivä oli pulkassa, päivän työt oli tehty ja merkitty muistiin.

Selkäpii

Kun tapahtuu jotain karmaisevaa, kylmät väreet kulkevat selkäpiitä pitkin. Selvää on, että selkäpiillä tarkoitetaan selkärankaa, mutta mitä pii tarkoittaa?

Pii on vanha hampaan nimitys, joka on jäänyt yhdysosaksi selkäpii-sanaan. Selkärangasta koholla olevat selkänikamat muistuttavat hampaita.

Tupenrapinat

"Nyt tuli tupenrapinat", sanoo henkilö, joka on suuttunut ja uhkaa ruveta toimenpiteisiin. Tilanne on uhkaava, lähellä tappelua. Tuppi rapisee konkreettisesti tai kuvainnollisesti, kun puukko vedetään esille.

Juttu on julkaistu alunperin 24.1.2012.

Lähde: Parkkinen, Jukka: Aasinsilta ajan hermolla, 500 sanontaa ja niiden alkuperä. (Porvoo: WSOY, 2005).

Kuvat: Colourbox.com

Hurakka, hiilakas ja kahviloma? Näin suomen kieli muuttuu ja venyy

Suomen ja viron kielten hulvattomat yhtäläisyydet: Varo näitä sanoja ja lauseita!

Hörhö, Hevonperse ja Terskanperä – Nämä ovat Suomen kummallisimmat paikannimet

"Homma on aivan hanurista" Näin sanojen merkitykset muuttuvat

Tuoreimmat aiheesta

Studio55