Lapsensa äitiä, sosiaalityöntekijöitä sekä lapsensa sijaisvanhempaa uhkaillut mies määrättiin lähestymiskieltoon jo neljättä kertaa Espoon käräjäoikeudessa syyskuun alussa.
Mies on biologinen isä lapselle, joka on sijoitettu sijaisperheeseen vuonna 2013. Häirintä oli alkanut pian lapsen sijoittamisen jälkeen.
Sijaisperheen äidin mukaan mies oli valvotuissa tapaamisissa puhunut ensin uhkaavasti lapsensa biologisesta äidistä, mutta pian alkanut käyttäytyä aggressiivisesti myös sijaisäitiä kohtaan, käräjäoikeuden tuomiosta selviää.
Käytöksensä vuoksi mies on määrätty lähestymiskieltoon jo kolmesti aiemmin vuosina 2014, 2015 ja 2016.
Uhkaukset olivat jatkuneet oikeuden mukaan myös viimeisimmän, syyskuussa 2016 määrätyn lähestymiskiellon aikana. Oikeuden mukaan mies oli käyttäytynyt aggressiivisesti ja puhunut uhkaavasti sosiaalityöntekijöiden järjestämässä tapaamisessa.
"Olen järjestänyt sen vainaaksi"
Oikeudessa kuullun sosiaaliviranomaisen mukaan mies oli jo ennen tapaamista sanonut puhelimeen, että ”hautausmaalla on jo kolme ja nyt tulee neljäs”. Tapaamisen aikana mies oli puolestaan todennut lapsensa biologisesta äidistä, että häntä ”ei tulla löytämään, koska olen järjestänyt sen vainaaksi”.
Kun mies oli saanut tietää, ettei lapsen sijaisäiti ollut saapumassa paikalle, hän oli kiihtynyt ja uhannut sosiaaliviranomaisia ”yllätyksellä”.
– Varokaa, järjestän teille yllätyksen, tunnette tämän nahoissanne, miehen kerrotaan sanoneen.
Sosiaaliviranomaiset olivat ilmoittaneet miehen käytöksestä poliisille, joka oli kehottanut sijaisperhettä lähtemään kotoaan väliaikaismajoitukseen muutamaksi päiväksi, sillä miehen olinpaikasta ei ollut tuolloin tietoa.
Tapahtumien jälkeen sijaisperheen äiti ei kuitenkaan kuullut miehestä mitään ennen kuin mies oli viime elokuussa saanut kuulla nyt käsiteltävänä olleesta lähestymiskieltoasiasta. Tuolloin mies oli soittanut naisen avustajalle ja aggressiivisesti vaatinut naista luovuttamaan lapsen saman päivän aikana.
Naisen kotiin asennettiin hälytysjärjestelmä
Oikeuden mukaan viranomaiset olivat ottaneet miehen uhkailut vakavasti, ja sijaisperheen kotiin oli jopa asennettu sosiaaliviranomaisten kustantama hälytysjärjestelmä.
Myös käräjäoikeus piti uhkauksia tarpeeksi hyvänä perusteena lähestymiskiellolle. Oikeus totesi, että on perusteltua olettaa, että mies tulisi tekemään sijaisäidin henkeen, terveyteen, vapauteen tai rauhaan kohdistuvan rikoksen tai muulla tavoin vakavasti häiritsemään häntä.
Mies määrättiin perusmuotoiseen lähestymiskieltoon, jonka perusteella hän ei saa tavata naista, eikä edes yrittää ottaa tähän yhteyttä. Mies ei myöskään saa seurata tai tarkkailla naista.
Mies on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.
Ratkaisuun voidaan hakea muutosta valittamalla asiasta hovioikeuteen. Lähestymiskielto päättyy viimeistään noin vuoden kuluttua.