Mies vainosi ja pahoinpiteli lapsensa äitiä Turussa – sai vankeustuomion, joka oli jo annettaessa lusittu

9:06imgKatso myös: Vainoaminen on yleisintä parisuhteissa, mutta nykyään se kohdistuu usein myös viranomaisiin.
Julkaistu 19.12.2022 05:45
Toimittajan kuva

Päivi Hannula

paivi.hannula@mtv.fi

@paivihannula

Vuonna 1984 syntynyt mies velvoitettiin neljän kuukauden ehdottoman vankeustuomion lisäksi maksamaan entiselle puolisolleen 1300 euroa kärsimyskorvauksia sekä 300 euroa vuonna 2021 tapahtuneen pahoinpitelyn aiheuttamasta kivusta ja särystä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi tuomion lapsensa äitiä vainonneelle miehelle tällä viikolla.

Entisellä pariskunnalla on yksi yhteinen, nyt jo kouluikänen lapsi. Nainen kertoi oikeudessa paenneensa lapsen kanssa miestään turvakotiin vuonna 2019. Tuon jälkeen parisuhde oli naisen mukaan päättynyt ja mies muuttanut pois perheen kodista.

Kontrolloi entistä puolisoaan

Nainen kertoi, että mies pyrki kuitenkin kontrolloimaan hänen tekemisiään ja menemisiään jatkuvasti.

Syytteessä kuvattu pahoinpitely tapahtui marraskuussa 2021, kun nainen oli koulukaverinsa luona etäopiskelemassa. Entinen mies oli ilmestynyt asunnon ovelle. Hän oli ottanut naisen puhelimen, tarttunut naista kurkusta ja sekä repinyt hiuksista. Kun koulukaveri oli uhannut soittaa poliisit paikalle, mies oli lähtenyt. Nainen oli yrittänyt saada puhelintaan miehen taskusta rappukäytävässä, jolloin nainen oli kaatunut portaita alas.

Oikeudessa nainen kertoi miehen seuranneen ja uhkailleen häntä väkivallalla vuodesta 2021 lähtien. Lähestymiskielto ei ollut estänyt miestä. Ensin uhkaukset olivat tulleet tekstiviesteillä, mutta kun mies oli huomannut, että nainen tallensi viestit, hän esitti ne suusanallisesti.

Vangittuna kaksi kuukautta

Vainoaminen päättyi ainakin hetkellisesti tämän vuoden syyskuussa, kun mies vangittiin naiseen kohdistamansa epäillyn laittoman uhkauksen johdosta. Naisen mukaan mies oli tullut jälleen kerran oven taakse ja tällä kertaa uhannut muun muassa naisen kurkun viiltämisellä auki.

Tutkintavankeus kesti pääkäsittelyyn saakka. Koska epäilty oli tutkintavankina, juttu käsiteltiin oikeudessa ripeästi, eli jo saman vuoden aikana kun epäillyt rikokset ovat tapahtuneet.

Vangitsemiseen lienee vaikuttanut, että taustalla oli epäilyjä useammista lähestymiskiellon rikkomisista ja pahoinpitelystä sekä aiempi tuomio naiseen kohdistuneesta väkivallasta.

Myönsi käyneensä oven takana

Oikeudessa mies tunnusti käyneensä useita kertoja naisen kodin oven takana vainoamissyytteen aikana heinä-syyskuussa 2022, mutta kertoi saaneensa aina luvan ja hoitaneensa lähinnä yhteiseen lapseen liittyviä asioita.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt tätä uskottavana, sillä lapsen huoltoon liittyvistä asioista oli sovittu jo aiemmin oikeudessa, eli erillisille yhteydenotoille ei pitänyt olla miehen puolelta enää tarve. Naisen mukaan mies tarkkaili naista rappukäytävässä.

– Vaikka yhteydenottokertojen tarkempi lukumäärä onkin jäänyt selvittämättä, edellä mainutut seikat sekä [syytetyn] mustasukkaisuudesta kumpuava motiivi huomioon ottaen käräjäoikeus katsoo yhteydenottamisen ensinnä tapahtuneen oikeudettomasti, ja pitää toisekseen uskottavana, että [syytetyn] omavaltainen toiminta muodostaa sellaisen yhdenmukaisen kokonaisuuden, joka on ollut omiaan aiheuttamaan [uhrissa] pelkoa ja ahdistusta.

Ehdotonta vankeutta neljä kuukautta

Mies tuomittiin vainoamisesta, mutta esimerkiksi kurkun viiltämisuhkaukseen liittyvät syytteet hylättiin, sillä oikeudessa tästä ei todistanut mikään muu kuin naisen oma kertomus. Käräjäoikeuden mukaan myös muuta näyttöä tapahtumista oli ollut saatavilla, esimerkiksi uhkailutilanteen kuullut naapuri, mutta syyttäjä ei ollut kutsunut todistajia asiasta oikeudeen.

Mies oli syytteiden vuoksi vangittuna peräti kahden kuukauden ajan, epäillystä laittomasta uhkauksesta ja lähestymiskiellon rikkomisesta pääkäsittelyyn saakka. Oikeuden mukaan vankilatuomio olikin ainut mahdollinen rangaistus, sillä mies oli edellisenä vuonna tuomittu ehdolliseen osin samaan uhriin kohdistamistaan teoista. Pahoinpitelyn ja vainoamisen lisäksi hänet tuomittiin kahdesta lähestymiskiellon rikkomisesta.

Riitäväksi vankeustuomioksi oikeus määritti neljä kuukautta, mikä tarkoitti että mies tuli suorittaneeksi vankeustuomionsa jo kahden kuukauden tutkintavankeuden aikana.

Korvaukset hän sen sijaan joutuu maksamaan täysimääräisesti. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös: Vainoaminen kohdistuu yhä useammin viranomaisiin – kansanedustaja ehdottaa poliiseille koodinimiä

Tuoreimmat aiheesta

Rikos