Roosa nauha -keräys alkoi tiistaina 24. syyskuuta. Keräys käynnistettiin Roosa nauhan julkistustilaisuudessa, jossa MTV Uutiset tapasi tämän vuoden suunnittelijan Seela Sellan ohella myös Heidi Sohlbergin.
Heidi Sohlberg kertoo, että hänelle oli tärkeää olla paikalla. Oman sairastumisensa ohella hänen äitinsä menehtyi rintasyöpään, kun Sohlberg oli vajaa 10-vuotias. Tällä hetkellä vuosittain 5000 naista sairastuu ja 900 naista menehtyy rintasyöpään.
– Onhan ne hurjia lukuja. Ikinä ei voi tietää, milloin se osuu omalle tai läheisen kohdalle. Olen itse hyvä esimerkki siitä, ettei koskaan voi tietää, milloin se tulee kohdalle.
LUE MYÖS: Heidi Sohlberg sairastui samaan tautiin, joka vei hänen äitinsä – sai tietää sairaudesta vasta vanhemman tehdessä kuolemaa: ”Siitä ei puhuttu meille"
Sohlberg on kiitollinen siitä, että tutkimuksia on olemassa. Hänen rintasyöpäänsä ei olisi löydetty varhain ilman geenitutkimusta.
– Se löytyi tavallaan vahingossa. Syöpä oli vielä niin alkutekijöissään, etteivät kasvaimet olleet päässeet hirveästi tekemään tuhoaan. Se oli nimenomaan ennenaikainen tutkimus, joka minulle tehtiin.
– Ilman näitä keräyksiä en välttämättä olisi tässä. Olen kiitollinen siitä, että tässä ollaan, enkä pidä sitä mitenkään itsestäänselvyytenä.
Omassa kamppailussaan Sohlberg piti suurena tukenaan laajaa ystäväpiiriään, perhettään sekä lapsiaan.
– Ammensin heiltä hirveästi energiaa ja voimia jaksamiseen, Sohlberg toteaa viitaten lapsiinsa.
Hän pitää itseään onnekkaana juurikin siksi, ettei kertaakaan jäänyt yksin syöpäkamppailunsa kanssa.
LUE LISÄÄ: Rintasyövän selättänyt Heidi Sohlberg hehkuttaa terveyttään: "Vuosikontrolli check puhtain paperein"
– On tärkeää, että ollaan tukena ja autetaan toinen toisiamme. Se on pahinta, että joutuisi olemaan yksin sen asian kanssa. Minusta on hienoa, että kehotetaan näyttämään tunteet ja antamaan tukea.
Tuen antaminen ei aina ole helppoa. Sohlberg kertoo, että myös hänen lähipiirissään oli ihmisiä, jotka eivät uskaltaneet soittaa, koska oikeita sanoja ei löytynyt. Sitä Sohlbergin mielestä ei tulisi miettiä, vaan ottaa rohkeasti puhelin kouraan.
Miten sairastavan läheisen tukena voisi sitten olla? Sohlberg kertoo, ettei siihen vaadita erityisiä kommervenkkeja tai sirkushuveja.
– Riittää että on läsnä, se on minun mielestäni tärkeintä. Se että kuuntelet, olet antamassa olkapäätäsi, kun sitä tarvitaan. Ylipäätään se, että on läsnä ja rakastaa. Se on oikeastaan se, mitä itse tarvitsin.