Halpa alkoholi sekoittaa liian monen Aurinkorannikolle muuttaneen pään, tietää Espanjassa asunut Heikki.
Heikki muistaa, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa työmatkalle Espanjaan 1980-luvulla. Hänen hotelliaan vastapäätä oli Masan baari.
– Olin ajatellut, että eihän Espanjassa ole puliukkoja. Ensimmäisenä aamuna olikin järkytys nähdä, kun niitä käveli vastaan kokonainen lauma. Kohdalle tullessa kuulin, että he puhuivat suomea ja olivat matkalla Masan baariin.
Puliukot olivat aikoinaan Espanjaan muuttaneita ja sittemmin alkoholisoituneita suomalaisia.
– Onhan siellä puliukolla paremmat oltavat kuin Suomessa. Viina on halpaa. Eläke riittää Smirnoff-pulloon päivässä, eikä ole kylmä, jos joutuu nukkumaan ulkona.
Siihenpä taitavat loppua hyvät puolet aurinkorannikko-juoppoudessa.
Yksinäisyyteen lohtua pullosta
Heikki on matkustellut paljon työnsä puolesta. Espanjaan hän muutti 1990-luvun alussa, pakoon Suomen mustaa lamaa. Yksinäiselle miehelle alkoi pian alkoholi maistua.
– Siellä baari on yhtä kuin olohuone. Tunsin itseni yksinäiseksi vieraassa maassa ja lähdin hakemaan ravintoloista seuraa.
Heikillä meni lujaa muutaman vuoden. Halpa viina virtasi ja maistui. Jotain hyvääkin tapahtui. Hän tapasi tulevan vaimonsa Liisan. Liisallekin alkoholi maistui tuolloin vielä päivittäin – tavassa ei ollut mitään ihmeellistä, Espanjassa kun oltiin – mutta pariskunnasta vain Heikille kehittyi alkoholismi.
– Havahduin Malagan yliopistollisen sairaalaan leikkauspöydällä. Minulla todettiin vakava haimatulehdus, jota ei voinut pysäyttää. Jos olisin jatkanut samanlaista menoa, henki olisi lähtenyt.
Niinpä Heikillä oli vain yksi vaihtoehto: raitistuminen. Hän myönsi, että viina ei sovi hänelle ja hakeutui vertaisryhmän kokouksiin. Nyt hän on ollut raittiina 16 vuotta.
Alkoholismiin suhtautuminen on Heikin mukaan Espanjassa erilaista kuin Suomessa.
– Espanjalaisissa on varmasti yhtä paljon alkoholisteja, mutta ongelma halutaan peittää. En muista esimerkiksi Torreviejan kaupungista yhtään espanjalaista vertaisryhmää, mutta suomalaisia ja ruotsalaisia siellä kyllä oli.
Viina on helposti saatavilla, halpaa ja hyväksyttyä
Heikki painottaa, että vaikka suurimmalla osalla etelään muuttaneista juominen pysyy hallinnassa, puhutaan kuitenkin merkittävästä ongelmasta. Suomalaisista kymmenen prosenttia sairastuu alkoholismiin.
Heikki arvioi, että Aurinkoranikolla asuvien keskuudessa luku on suurempi, johtuen paitsi helposta saatavuudesta ja halvasta hinnasta, myös yleisistä asenteista.
Espanjassa on täysin normaalia istahtaa baariin tai terassille jo aamusella. Se ei ole samalla tavalla paheksuttavaa kuin Suomessa.
– Erityisesti naisille yksin baariin meno on paljon helpompaa Espanjassa. Voi sanoa, että otanpa tässä heti aamusta pari terävää, kun on maha sekaisin, eikä kukaan paheksu sitä.
Arki tulee paratiisissakin
Moni voi ajatella, että uusi elämä ja paratiisi odottavat etelässä, mutta arki tulee sielläkin vastaan.
– Illalla televisiosta tulee vain jotain härkätaistelua, ja ulkona pimeys tulee napsahtaen, joten tie vie helposti lähibaariin, varsinkin jos sieltä löytyy muita suomalaisia.
Alkoholia ei voi kuitenkaan vetää kuin viikon lomalla.
– Silloin tulee loppu hyvin nopeasti vastaan, vuodessa tai puolessa.
Heikki vietti yhdessä vaimonsa Liisan kanssa talvet Espanjassa 1990-2000-luvuilla. Suomessa he ovat asuneet ympärivuotisesti 10 vuotta. Pariskunta suunnittelee nyt, josko ensi talvi vierähtäisi jossain lämpimässä.
– Thaimaa on yksi vaihtoehto. Valitettavasti suomalaisten viinakierre jatkuu nykyään jo sielläkin, mutta onneksi sieltä löytyy myös suomalaisille oma vertaisryhmä.
Studio55.fi/Piritta Palokangas
Suomalaisparin hostellikokemus Espanjassa: Ovissa ei lukkoja, sekava isäntä ja rahat vietiin
Katso Suomen ja Espanjan hullut hintaerot – ruoka, lääkkeet, alkoholi, asuminen!
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.