Helmareilta nihkeä esitys EM-jatkokarsinnassa

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue otti perjantaina yli puolen vuoden tauon jälkeen kaivatun voiton, kun Helmarit kaatoi EM-jatkokarsinnan avauskierroksen ensimmäisessä kohtaamisessa Montenegron 1–0.

Suomi pelasi ennen perjantaita neljä EM-karsintapeliä ilman voittoa. Vierasvoitto Podgoricassa irtosi Linda Sällströmin 3. minuutin osumalla.

Sällström vankisti 1–0-osumallaan asemaansa Suomen kaikkien aikojen maalintekijänä. Osuma oli Sällströmille maajoukkueessa uran 60:s.

Suomen vierasvoitto heltisi vaikean kautta.

– Ei olla esitykseen millään muotoa tyytyväisiä. Tuli vaikea peli. Oli minun vastuullani, että joukkue olisi ollut valmis. Montenegro sai riittävästi vastahyökkäyksiä, että se olisi voinut tehdä maalin, Suomen päävalmentaja Marko Saloranta kertoi Ylelle.

Suomi emännöi Montenegroa otteluparin ratkaisevassa toisessa kohtaamisessa Tampereella ensi tiistaina. Jos Suomi etenee otteluparista jatkoon, jatkokarsinnan toisella kierroksella on vastassa joko Skotlanti tai Unkari.

Selkeä käsikirjoitus

Ensimmäisen jatkokarsintakohtaamisen käsikirjoitus oli ennalta arvattavissa: Montenegro ponkaisi jatkokarsintaan Kansojen liigan C-liigasta, joten kovia A-liigan maita Norjaa, Hollantia ja Italiaa vastaan EM-karsintoja pelannut B-liigalainen Helmarit oli Podgoricassa ennakkosuosikki.

Suomi piti palloa ja pääsi hallitsemaan peliä syöttöketjuilla. Kotijoukkue hyväksyi altavastaajan osansa ja prässäsi matalalta.

Kun vakiokärkipelaaja Jutta Rantala oli viime hetken loukkaantumisen takia sivussa, Sanni Franssille aukesi paikka aloituskokoonpanon hyökkäykseen. Maalinteon aloitti toinen kärki Sällström, joka laukoi Eva Nyströmin oivasta syötöstä 12 metristä laadukkaasti oikeaan takakulmaan.

Seurajoukkueessaan Vittsjössä Damallsvenskanissa Sällström on tuskaillut maalinteon vaikeuden kanssa pitkään, sillä kahden viime sarjakauden aikana hän on osunut Ruotsissa kerran. Montenegron puolustukselle Sällström aiheutti nopeudellaan ongelmia.

Nihkeä voitto

Mikään läpikävely vierailu Podgoricassa ei Helmareille ollut. Peliä parhaansa mukaan jarrutellut Montenegro oli lähellä maalintekoa ennen puoliaikataukoa, kun kärkipelaaja Medina Desic äkkäsi, kuinka Anna Tamminen oli ulkona maaliltaan ja laukoi roikkupallon hieman yli Helmarien pömpelin.

Suomi ei saanut toisella puoliajalla silmään kirivaihdetta. Päinvastoin, hyökkääjä Armisa Kuc oli kymmenkunta minuuttia ennen loppua hilkulla tasoittaa pelin.