Kymmenen minuutin treenaamisella hiki ja huippukunto? Helmi kokeili CrossFitiä, joka osoittautui huikean tehokkaaksi lajiksi.
CrossFitinä tunnetun lajin juuret ovat jo 1970-luvulla. Vuonna 1974 lajin kehittäjä Greg Glassman alkoi ohjata yksittäisiä asiakkaita uuden kunto-ohjelman avulla Kaliforniassa. CrossFit-yhteisö muodostui Kaliforniaan kuitenkin vasta paljon myöhemmin, vuonna 1995. Lajille pyhitetty CrossFit.com perustettiin vuonna 2001.
Tällä hetkellä CrossFitiä harrastetaan tuhansien liikunnasta innostuineiden voimin yli 57 maassa ympäri maailmaa.
CrossFit -ohjelma koostuu monenlaisista notkeutta, lihaksia ja kestävyyttä vahvistavista liikkeistä, jotka suoritetaan tehokkaasti ja nopeasti. Näin saavutetaan se, mitä moni etsii kuntosalilta tai lenkkipolulta: hyvä fyysinen kunto.
Kaikki harjoitukset on mahdollista suorittaa kunnon, iän ja kokemuksen mukaan, eikä treeniä varten tarvitse lähteä salille: CrossFit-treenit voidaan pitää myös esimerkiksi kotona tai puistossa. Lajin harrastajat treenaavat kuitenkin usein paikallisilla CrossFit-yhteistyökuntosaleilla, joita kutsutaan nimellä "box".
CrossFit-harjoituksissa suoritetaan päivän treeni eli Workout of the Day, WOD. Helmen kokeilemissa kymmenen minuutin treeneissä päivän treeneihin kuului 15 kyykkyä, 12 koko kehoa liikuttavia burpeeseja ja yhdeksän feetclimbiä, joissa kiivetään takaperin seinää ylös käsilläseisontaan ja takaisin.
Kaikkia liikkeitä piti suorittaa neljä sarjaa kolmen hengen ryhmissä. Ennen itse asiaan siirtymistä luonnollisesti alkuverryteltiin kattavasti.
Vaikka itse treeni kesti vain kymmenen minuuttia, toimittajat huomasivat, ettei laji ole sieltä helpommasta päästä.
Miltä CrossFit tuntuu? Lue kokemuksia!
Nainen, 30:
Olin ehtinyt katsoa CrossFit-harjoittelusta vain yhden videopätkän netistä ennen kuin lähdin lajia kokeilemaan, joten en tiennyt siitä etukäteen paljoakaan – muuta kuin että treenistä saa halutessaan hyvinkin rankan.
Lämmittely oli hauskaa: monenlaisia askelluksia ja liikkeitä, venyttelyä, nopeita sprinttejä ja tasapainoilua. Ohjaaja kertoi, ettei CrossFit-treeneissä ole sijaa kukkoilulle, eikä omaa suoritustaan kannata vertailla naapurin kanssa, sillä jokainen treenaa oman kuntonsa ja tavoitteidensa mukaan. Porukassa treenaaminen oli mukavaa ja toi lisätsemppiä omaan jaksamiseen.
Varsinainen treeni koostui kolmesta yksinkertaisesta liikkeestä, joita tuli toistaa tietyt määrät ja tavoitteena oli vetää kaikki neljä kertaa läpi. Hiki tuli hetkessä ja etukäteen lyhyeltä tuntunut, treeniin varattu kymmenen minuuttia tuntui yllättävän pitkältä ajalta! Kauempaa tätä sarjaa ei olisikaan jaksanut toistaa.
CrossFit vaikutti näin ensimmäisen kokeilun jälkeen monipuolisuudessaan kiinnostavalta ja haastavalta, mutta myös hauskalta. Treeni oli positiivinen kokemus ja haluan ehdottomasti palata lajin pariin uudestaan.
Ohjaaja kertoi harjoittelun olevan erilaista joka päivä. Hallista löytyikin niin hyppynarua, kahvakuulaa kuin renkaita katosta. Uskoisin CrossFitin sopivan kenelle tahansa, joka kaipaa vaihtelua treenaamiseensa.
Ajatus leuanvedosta ja käsilläseisontapunnerruksesta vähän hirvittää (nekin kuulemma kuuluvat liikevalikoimaan), mutta jäi silti kiinnostamaan, mitä muita liikkeitä onkaan mahdollista kokeilla ja miten ne edistäisivät erilaisia fyysisiä ominaisuuksia ajan mittaan.
Nainen, 23:
Kun näin aluksi taululla tulevan treenin tavoitteet, olin äimistynyt. Neljä kierrosta kolmea eri liikettä ei kuulostanut aktiivisesti liikkuvan korvaan kummemmalta. Sain kuitenkin yllättyä. Monipuoliset liikkeet kävivät nimittäin vain kymmenen minuutin puristuksessa hurjasti kunnon päälle. Loppuen lopuksi tavoite neljän kierroksen saavuttamisesta jäikin suureksi yllätyksekseni vain haaveeksi. Lihakset olivat jo kolmannen kierroksen jälkeen maitohapoilla ja sydän hakkasi tuhatta ja sataa.
Laji vaikuttaa minusta mielenkiintoiselta siksi, että ohjaaja painotti treenin vaihtelevan paljon viikoista riippuen. Kaipaan treenaamiseen nopeasti vaihtelua ja eri tuntien painotukset esimerkiksi aerobisten ja lihaskuntoharjoitusten välillä toisivat urheiluun varmasti syvyyttä. Lisäksi monipuolinen harjoittelu tähtää uskoakseni vahvasti kohti kokonaisvaltaisesti liikunnallisempaa elämää.
Nainen, 26:
Luin CrossFitistä netistä ennen treenejä, ja osasin odottaa melko rankkoja treenejä. "Melko rankka" osoittautui kuitenkin murhaavan uuvuttavaksi – hyvällä tavalla.
Treenien aikana minulle kävi tuskaisen selväksi se, minkä jo etukäteen tiesin: reisissäni on hyvin vähän voimaa. Kun kyykkäämisen jälkeen täytyi ponnistaa itsensä lattialle, hypätä taakse, eteen ja taas ylös, olin varma, etten selviydy loppuun asti. Adrenaliinihuumassa ohjeetkin pääsivät unohtumaan, ja tein kaikkia liikkeitä 15 kappaletta. En suosittele, painakaa mieluummin ohjeet mieleenne ja noudattakaa niitä!
Kun aikaa oli jäljellä kaksi minuuttia, olin varma, että tuuperrun ennen kuin kello ehtii soida. Näin ei kuitenkaan käynyt. Psyykkasin itseäni muun muassa hokemalla "enää pari, enää pari" ja kyselemällä, haluanko luovuttaa (en halunnut).
Treenin jälkeen oli mahtava olo, vaikka jalat eivät tahtoneetkaan kantaa. Seuraavana aamuna en meinannut päästä sängystä ylös, niin hellinä lihakseni olivat. Ei liene epäilystäkään siitä, etteikö CrossFit olisi äärimmäisen tehokas laji.
Nainen, 25:
Saapuessamme isokokoiseen ja kylmähohkaiseen halliin iho hiipi kananlihalle. Nurkassa näkyi kahvakuulia, joista pienimmät ovat kahdeksan kilon painoisia, suurimmat kuudentoista. Katosta roikkui renkaita. Ylänurkassa seisoi kello, joka odotti lähtölaskentaa.
CrossFitin taiturit ovat kirjoittaneet liitutaululle omista tavoitteistaan: lisää punnerruksia, kolme leukaa lisää, käpälät tankoon.. Myös lajin kultaiset säännöt, kuten "älä egoile" ja "kunnioita toista", seisoivat seinällä. "Tämä laji opettaa sinut tuntemaan kroppasi uudella tavalla, kokonaisvaltaisesti", ohjaaja kertoo.
Jo alkulämmittely todisti, että tulossa olisi tiukka treeni. Kävimme läpi tekniikat, kuinka esimerkiksi kyykyt pitää tehdä oikein. Oli myös huikeaa huomata, että jaloilla kipuaminen seinälle ja käsilläseisonta onnistui vallan helposti, vaikka se näyttikin hurjan vaikealta. Minussa asuukin pieni Spider(wo)man.
Kymmenessä minuutissa piti suorittaa kolmen tehtävän sarja ryhmässä, peräkanaa ja neljä kertaa peräkkäin. Kun kello pärähti käyntiin, naiset nauroivat, ilmassa kupli kikatus ja innostus. Mutta jo ensimmäisten kyykkyjen jälkeen nauru loppui, ähinä ja puhina sekä tuskan hiljaiset huudot alkoivat. Myös kultaiset säännöt tuntuivat unohtuvan: pintaan nousi hiki ja kilpailuvietti; katse karkasi naapuriin, nyt pitäisi suorittaa sarjat nopeammin kuin tuo toinen!
Suosittelen CrossFitiä urheilullisille sieluille, jotka hakevat uusia tuulia, haasteita ja verenmakua suuhunsa. Tämä laji ei kuitenkaan liene parahin niille, jotka eivät kestä häviötä kunnialla: tuloksia tulee hinku käydä läpi ja vertailla karulla kädellä. Tärkeintä ovat kuitenkin omat tavoitteet, eivät naapurin tulokset.
Lue myös:
MTV3/Helmi
Kuvat: Katri Koskinen