Helmikuu murskasi lämpöennätykset – Pekka Pouta: Yksi syy on suomalaisillekin tuttu

Helmikuun 2016 lämpötilapoikkeama vuosien 1951-1980 keskiarvoon verrattuna. Pohjoisella pallonpuoliskolla oli laajalti yli neljä astetta keskimääräistä lämpimämpää. Lähde: NASA
Pohjoisella pallonpuoliskolla oli helmikuussa laajalti yli neljä astetta keskimääräistä lämpimämpää. Lähde: NASANASA
Julkaistu 14.03.2016 20:41

MTV UUTISET

Nasan mukaan viime helmikuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin. MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta selittää ilmiön syyt.  

Helmikuu oli NASAn mukaan maailmanlaajuisesti peräti 1,35 astetta pitkän ajan, vuosien 1951–1980, helmikuun keskiarvoa lämpimämpi. 

Poudan mukaan uusi ennätys on monen yhtäaikaisen asian summa. 

– Ensimmäinen on kaikille tuttu ilmastonmuutos. Toinen on El Niño -ilmiö, joka lämmittää Tyyntämerta, ja tämä puolestaan lämmittää ilmakehää. Lämpimin jakso sattuu usein juuri El Niñon jälkipuolella, Pouta selventää. 

Matalapaineet pyörittävät lämmintä

Kolmas seikka on suomalaisillekin hyvin tuttu: pohjoiseen liikkuvat isot matala- ja korkeapaineet. 

– Helmikuussa on käynyt niin, että suuret matalapaineet ovat pyörittäneet lauhaa ilmaa Venäjälle ja Siperiaan sekä Alaskaan ja Kanadaan. Kylmän ilman purkaukset pohjoisesta ovat menneet merien päälle, joka ei viilene samalla tavalla kuin manner. 

Pohjoinen jääpeite on ollut tänä talvena poikkeuksellisen pieni. Pouta arvioi, että ensi kesän lopulla se voi olla ohuimmillaan mittaushistorian aikana.

Ilmastonmuutokseen liittyy vielä eräs kiintoisa seikka, jonka Pouta haluaa tuoda esiin.

– On spekuloitu sillä, että säätyypit ovat muuttuneet pidempiaikaisemmiksi. Isot matala- ja korkeapaineet jylläisivät pidemmän aikaa ja säilyttävät säätyypin samana. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa