Keväisen juhlakauden myötä on Makuja -sivuille tullut runsaasti kysymyksiä juhlapöydässä tarjottavista salaateista. Tässä muutama mukava vinkki säilyvistä ja esivalmisteltavista salaateista. Kymmenen hengen ohje on helppo suurentaa isommallekin porukalle.
Pasta- ja perunapohjaiset salaatit ovat kiitollisia juhlanjärjestäjän salaatteja. Varsinkin perunapohjaiset salaatit paranet maustuessaan yön yli. Pastasalaattikaan, varsinkin öljypohjaisena, ei kärsi säilytettäessä.
Broileri -pestopastasalaatti
(10:lle)
1 l kypsää penne pastaa (n. 5 dl raakana)
500 g broilerisuikaleita
n. 200 g kirsikkatomaatteja
1 prk (n. 1,5-2 dl) valmista pestokastiketta
1 dl parmesanjuustoa
kevätsipulia viipaleina
tuoretta basilikaa koristeluun
1. Kypsennä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kypsennä myös broilerisuikaleet.
2. Leikkaa kirsikkatomaatit halki.
3. Yhdistä salaatin kaikki ainekset. Ohenna pestokastiketta tarvittaessa oliiviöljyllä.
4. Koristele salaatti basilikanlehdillä.
Sinihomejuusto-perunasalaatti
(10:lle)
n. 15 perunaa (kiinteämaltoista)
4 päärynää
1 purjo suolaa mustapippuria rouhittuna
200 g sinihomejuustoa
100 g saksanpähkinöitä
1 dl pähkinäöljyä
1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Jäähdytä. Kuori ja viipaloi.
2. Leikkaa päärynät viipaleiksi tai kuutioksi. Suikaloi purjo.
3. Kokoa salaatti kerroksittain laakeaan vatiin tai kulhoon. Ripottele perunaviipaleille suolaa ja mustapippuria. 4. Murenna kerrosten väliin sinihomejuustomuruja, päärynää, purjoa ja pähkinöitä. Sekoita.
5. Kaada pähkinäöljy kastikkeeksi.