Asia liittyi Meilahden huvila-alueen asemakaavasta tehtyyn poikkeamispäätökseen.
Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäkeä (vihr.) vastaan ei nosteta virkarikossyytettä jutussa, joka koski Meilahden huvila-alueen asemakaavasta tehtyjä poikkeamispäätöksiä.
Poliisi selvitti esitutkinnassa, osallistuiko Sinnemäki vuosina 2016–2018 lainvastaisesti esteellisenä Meilahdessa sijainnutta rakennushanketta koskevaan poikkeuslupakäsittelyyn ja alueen asemakaavan muutosta koskevan asian käsittelyyn.
Asian ydin koski valituksia, joiden mukaan Sinnemäen läheinen ystävä, näyttelijä Pihla Viitala asui poikkeamispäätöksellä rakennetussa talossa. Esitutkinnassa selvitettiin, oliko Sinnemäki asiassa esteellinen tavalla, joka voisi täyttää virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön.
Sinnemäki on sanonut, että Viitala ei ole hänen läheinen ystävänsä, vaan osa laajaa tuttavapiiriä. He ovat Sinnemäen mukaan tavanneet noin kerran vuodessa.
Syyttäjälaitos yhtyi KHO:n ratkaisuun
Myös korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi lokakuussa antamassaan ratkaisussa, että Sinnemäki ei ollut esteellinen kaavoituspäätöksessä.
Syyttäjälaitoksen mukaan esitutkinnassa ei tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella se olisi päätynyt erilaiseen oikeudelliseen arvioon kuin KHO.
– Ei ole todennäköisiä syitä sen tueksi, että Sinnemäki olisi syyllistynyt asiassa virkavelvollisuuden rikkomiseen tai sen tuottamukselliseen tekomuotoon toimimalla esteellisenä tässä asiakokonaisuudessa, Syyttäjälaitos totesi.
KHO katsoi, että ollakseen erityisen läheinen henkilö tulisi osapuolilla olla vastaavanlainen suhde kuin perheenjäsenellä tai muilla lähisukulaisilla.
KHO:n mukaan tällaista läheistä suhdetta Sinnemäellä ei ole Viitalan kanssa, minkä vuoksi Sinnemäki ei ollut esteellinen käsittelemään asiaa valtuustossa.
KHO:n mukaan Sinnemäki ei ollut esteellinen myöskään hallintolain esteellisyyttä koskevan niin sanotun yleislausekkeen perusteella.