Poliisi on päättänyt, että eduskunnan pääsihteeriä Maija-Leena Paavolaa ei ole syytä epäillä rikoksesta. Eduskunnan entinen henkilöstöpäällikkö Hannu Laitinen teki poliisille tutkintapyynnön, jossa pyysi poliisia selvittämään, onko eduskunnan pääsihteerin syytä epäillä syyllistyneen rikokseen virkanimityksessä, joka koski häntä itseään.
Alkuvuonna itse henkilöstöpäällikön paikalta irtisanoutunut Laitinen pyysi poliisia selvittämään väitettyjä laittomuuksia eduskunnan palvelukeskuksen päällikön virkanimityksessä vuonna 2016. Laitinen haki kyseistä virkaa, mutta ei saanut sitä. Poliisin päätöksen mukaan syynä oli se, että Paavola katsoi toisen hakijan pätevämmäksi.
Poliisi totesi, että sen saaman selvityksen perusteella Paavola ei ylittänyt harkintavaltaansa nimittäjänä.
– En voi tutkinnanjohtajana ottaa kantaa siihen, kuka hakijoista olisi ollut henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopivin tai kuka heistä olisi tullut nimittää virkaan. Asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, toteaa Helsingin poliisin rikostarkastaja Harri Saaristola päätöksessään.
Saaristola toteaa päätöksessään, että esitutkinnan tarkoituksena on nimenomaan rikosten tutkinta, eikä mahdollisten muiden erimielisyyksien selvittäminen.
Tutkintapyyntö koski myös epäasiallista kohtelua
Laitisen tutkintapyyntö ei rajoittunut vain häntä itseään koskevaan nimitysasiaan. Tutkintapyynnön mukaan Paavola myös esitti eduskunnan lainsäädäntöjohtajan palkaksi summaa, joka ylitti määritellyn vaatimustason ja poikkesi palkkausjärjestelmän mukaisesta palkasta. Laitisen mukaan tämä rikkoi muun muassa lain virkamiesten kohtelulle asettamaa tasapuolisuusvaatimusta.
– Osittain jo tutkintapyynnön tekijän aiemmista käsityksistä saattoi tulla siihen lopputulokseen, että virheellistä menettelyä ei ole tapahtunut, Saaristola sanoo STT:lle.
Laitinen oli lähettänyt vuonna 2015 silloiselle eduskunnan puhemiehelle sähköpostin, jossa totesi että kansliatoimikunta voi omilla päätöksillään poiketa vuonna 2010 vahvistetusta palkkausjärjestelmästä.
Lisäksi Laitisen tutkintapyynnössä väitettiin, että Paavola olisi syyllistynyt rikokseen jättäessään huomioimatta Laitisen ilmoitukset epäasiallisesta kohtelusta. Poliisin päätöksen mukaan Laitinen on kirjelmöinyt kokemastaan epäasiallisesta kohtelusta ja hänelle on myös vastattu. Poliisi toteaa päätöksessä myös, että kaikki Laitisen häirinnäksi tulkitsema ei täytä häirinnän tunnusmerkistöä.
– Lain tarkoittamaa häirintää ei ole se, että yksittäiset työntekijät kertovat totuudenmukaisina pitämiään, Laitisen kannalta epäedullisia asioita Laitisen toimintatavoista henkilöstöpäällikkönä eduskunnan pääsihteerille tai tuovat asioita esille työtyytyväisyyskyselyssä, päätöksessä sanotaan.