Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri alkaa olla koronaviruksen leviämisvaiheessa, arvioi HUS:n diagnostiikkajohtaja. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esittää vahvan vetoomuksen: koronatoimia tulisi nyt kiristää.
Koronatartuntojen määrä on kasvanut HUS-alueella rajusti. Alue on siirtymässä leviämisvaiheeseen.
– Aika lailla ruvetaan olemaan siinä tilanteessa, että leviämisvaiheessa ollaan, HUS:n diagnostikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo.
Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on viimeisen kahden viikon ajalta HUS-alueelta 108,8 per 100 000 asukasta.
Testituloksista noin kolme prosenttia on ollut viime aikoina positiivisia, kun leviämisvaiheen tunnusmerkeissä rajana on kahden prosentin osuus.
Osassa kunnista myös tartuntaketjujen jäljityksessä on merkittäviä vaikeuksia.
HUS:n alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu huomenna. Lehtonen sanoo pitävänsä todennäköisenä, että luvassa on päätös leviämisvaiheesta alueella.
"Toivon, että ryhdytään toimiin, kun toimia on vielä tehtävissä"
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru esittää MTV Uutisten haastattelussa vahvan vetoomuksen HUS-alueen viranomaisille: koronatoimia tulisi nyt kiristää.
– Toivon todella, että Uudellamaalla otetaan tämä tilanne vakavasti ja siltä osin ryhdytään toimiin, kun toimia on vielä tehtävissä, Kiuru sanoo.
Kiuru ei ota kantaa, minkälaisia koronatoimia HUS-alueella tulisi nyt tehdä. Vastuu on alueellisilla toimijoilla.
Ministerin mukaan koko Suomea ajatellen on ratkaisevaa, miten Uudellamaalla nyt onnistutaan.
– Ihmisten on myös Uudellamaalla otettava vakavasti tarttuvan taudin uhka, ja siltä osin toimia on tehtävä nyt, jotta Suomi kokonaisuudessaan selviää näiden kohoavien riskien kanssa.
Mitä suosituksia voisi olla luvassa?
Suomen hallitus antoi lokakuun puolessavälissä alueellisille viranomaisille suosituksia siitä, minkälaisia suosituksia näiden kannattaisi antaa mahdollisessa leviämisvaiheessa.
Leviämisvaiheessa yleisötilaisuuksia suositellaan tarvittaessa kiellettäviksi. Yksityistilaisuuksien osalta suositellaan suosittelemaan, ettei yli 10 hengen tilaisuuksia järjestettäisi.
Julkisia tiloja suositeltaisiin tarvittaessa suljettavaksi, ja ryhmäharrastustoiminta – etenkin aikuisten osalta – olisi mahdollisesti keskeytettävä kokonaan.
Mahdollisesti leviämisvaihe voisi merkitä myös nykyistäkin tiukempia ravintolarajoituksia.
MTV Uutisten tiedot: Rajavalvonta jatkuu toistaiseksi
HUS-alueen koronatilanteeseen vaikuttavat myös Suomeen ulkomailta saapuvat matkustajat.
MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus on päässyt eilen illalla sopuun siitä, mitä matkustusrajoituksille tehdään ensi viikon alusta lähtien.
Tämänhetkisen Schengen-alueiden rajavalvonnan on päätetty jatkuvan Suomen rajoilla siihen asti, kunnes testaamiseen ja karanteeneihin perustuva uusi malli saadaan valmiiksi.
Aiemmin rajavalvonnan oli määrä päättyä ensi maanantaina 23. marraskuuta. Ilman valvonnan jatkamista maahan olisi voinut tulla käytännössä vapaasti.
Kiistelyn kohteena on ollut pitkään se, minkälaisilla testeillä ja karanteeneilla Suomeen voisi talven aikana saapua. Tähän niin sanottuun testaa ja tule -malliin liittyvä lakimuutos on parhaillaan lausuntokierroksella, mutta esimerkiksi keskusta on sanonut, ettei hyväksy ehdotettua mallia.
Toimenpiteet kohdistumassa ehkä harrastustoimintaan
Tautitilanne on ollut HUS-alueen kunnista erityisen vaikea Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ei halunnut tänään kommentoida MTV Uutisille, minkälaisia johtopäätöksiä pääkaupunkiseudulle perustettu erillinen koronakoordinaatioryhmä aikoo tehdä koronatilanteen suhteen.
Diagnostiikkajohtaja Lehtosen mukaan koronavirus leviää tällä hetkellä HUS-alueella etenkin perheiden sisällä.
Ravintoloiden ja yökerhojen osalta tehdyt toimet ovat purreet, ja tauti ei enää leviä niissä aiempaan tapaan. Tällä hetkellä virus päätyy perheisiin Lehtosen mukaan tyypillisimmin harrastusten tai koulun kautta.
Mahdolliset tulevat toimenpiteet HUS-alueella kohdistunevatkin Lehtosen mukaan juuri harrastustoimintaan.
– Varmaan yritetään vielä paremmin varmistaa, etteivät harrastustoiminnassa nämä tartunnat leviä, Lehtonen sanoo.
– Jos se näyttää vaikealta, varmaan tulee suosituksia lopettaa erilaisia ryhmätapahtumia, sulkea liikuntatiloja tai muuta tällaista, Lehtonen jatkaa.
Jo tällä hetkellä HUS suosittelee, että harrastusryhmät olisivat kooltaan korkeintaan 20 hengen suuruisia. Myös yksittäisiä liikuntatiloja on jo suljettu tartuntasyistä.
Miten käy joulun?
Moni pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan asukas on pelännyt, miten joulunvieton käy.
Tautitapausten määrä on kasvanut niin raisusti, että jopa viranomaisten taholta on esitetty realistiseksi uhaksi viime kevään tyyppistä koronasulkua, jos koronatilanteen paheneminen ei pääty.
Juuri tämän takia ajoissa reagoiminen on Lehtosen mukaan tärkeää.
Jos koronatoimet purevat, joulua voidaan viettää ainakin jokseenkin tavalliseen tapaan, kunhan isoja kokoontumisia vältetään ja riskiryhmät suojataan.
– Olisin aika optimistinen, että näillä oikein ajoitetuilla toimilla pystytään vielä joulu pelastamaan, Lehtonen snaoo.