Helsingin kaupungin tietomurrosta on aloitettu tutkinta – ensimmäinen laatuaan

Helsingin laaja tietomurto huomattiin vappuaattona – "Havaittiin, että tämä ei ole normaalia työntekoa" 1:53
Näin Helsingin kaupunkiin kohdistunut tietomurto paljastui.

Valtioneuvosto on päättänyt aloittaa Helsingin kaupunkiin kohdistunutta tietomurtoa koskevan poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnan.

Helsingin kaupunkiin kohdistunut tietomurto paljastui vapunaattona.

Tutkinnalla halutaan tuottaa merkittävää tietoa yhteiskunnan turvallisuuden varmistamiseksi.

Kyber- tai tietomurtoihin liittyviä vastaavia tapauksia ei aiemmin ole tutkittu poikkeuksellisena tapahtumana, oikeusministeriön julkaisemassa tiedotteessa avataan.

Tietomurto koskee oikeusministeriön mukaan alustavan arvion perusteella noin 150 000 oppijaa ja heidän huoltajiaan sekä kaupungin noin 38 000 työntekijää.

Murretulla verkkolevyllä on ollut talletettuna muun muassa päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten asiakkaiden henkilötunnuksia, osoitteita sekä tietoja kansalaisuudesta ja uskontokunnasta vuosien ajalta.

Tutkinnan aloittamisesta päättää valtioneuvosto

Poikkeuksellisen laajaa, arkaluonteiseen ja myös salassa pidettävään tietoon kohdistunutta tietomurtoa voidaan pitää erittäin vakavana suomalaisen yhteiskunnan turvallisuutta horjuttaneena tapahtumana.

Poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnan aloittamisesta päättää valtioneuvosto.

Nyt alkavan tutkinnan avulla tuotetaan tietoa siitä, miten yhteiskunta voi nykyistä paremmin varautua vastaaviin tilanteisiin.

Tutkinnassa selvitetään muun muassa tapahtuman taustoja, miten tietoturva oli pyritty varmistamaan, miten johtamis-, valvonta- ja tarkastustoiminta oli toteutettu sekä miten viestintä sekä tietomurron kohteiden jälkihuolto toteutuivat.

Turvallisuustutkintaa ei tehdä oikeudellisen vastuun kohdentamiseksi, joten tutkinnassa ei käsitellä syyllisyys, vastuu- ja vahingonkorvauskysymyksiä.

Itsenäistä ja riippumatonta tutkintaryhmää johtaa Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Hanna Tiirinki. Tutkinnan arvioitu kesto on 9−12 kuukautta.

Lue myös:

    Uusimmat