Helsingin Lehtisaaren henkirikos muuttui murhasta tapoksi – näin poliisi arvioi rikosnimikettä

10:37img
Mikä tekee henkirikoksesta murhan? Katso videolta keskustelu siitä, mikä kaikki vaikuttaa henkirikoksen nimikkeeseen.
Julkaistu 30.04.2023 13:51
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Helsingin Lehtisaaressa huhtikuun puolivälissä tapahtunutta henkirikosta tutkittiin alussa murhana, mutta rikosnimike lieveni tapoksi muutaman päivän jälkeen. Rikospaikan Murharyhmä avaa, kuinka poliisi määrittelee rikosnimikkeen tutkinnan aikana.

– On aika tyypillistä, että rikosnimike voi muuttua tutkinnan edetessä, rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala sanoo.

Kokeneiden poliisien mukaan alkutilanne rikosjutussa voi olla hyvinkin epäselvä. Epäillyn oma kertomus voi vaikuttaa myös merkittävästi rikosnimikkeeseen.

– Rikospaikan lukeminen voi näyttää aluksi sellaiselta, että kyse olisi murhasta. Rikosnimikkeeseen vaikuttaa aina oikeuslääkärin lausunto ja taustatiedot. Kun uhrin ja epäillyn yhteydet selviää, niin vasta sitten voidaan varmuudella nimike lyödä lukkoon, rikosylikomisario (evp.) Tero Haapala toteaa.

Lue myös: Lehtisaaren henkirikos: Poliisi epäilee taposta pariskuntaa – rikosnimike lieveni

Suunnitelmallisuuteen voi liittyä tarkkailua tai varustautumista

Murha vaatii erityistä raakuutta ja julmuutta tai suunnitelmallisuutta.

– Oikeuskäytäntö on hieman horjuva henkirikoksen suunnitelmallisuuden suhteen. Rikosnimike tarkentuu viimeistään, kun epäilty on tiedossa, tutkinta etenee ja saadaan kuulusteluista tietoa, sekä teknisen ja taktisen näytön yhteistuloksena tietoa siitä, onko teko ollut pikaistuksissa tehty tappo vai onko tekoa suunniteltu pitempään, rikosylikomisario Jari Kinnunen sanoo.

Suunnitelmallisuuteen ei vaadita mitään tarkkaa aikaa tai dokumentoitua suunnitelmaa.

– Suunnitelmallisuus voi olla vain sitä, että henkilö on etukäteen pohtinut toisen ihmisen tappamista ja sitten hän toteuttaa henkirikoksen. Tekijä voi tarkkailla uhria etukäteen ja selvittää hänen liikkeitään, rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala sanoo.

– Suunnitelmaan voi liittyä myös se, mitä epäilty tekee teon jälkeen, kuten peittelee jälkiä tai kätkee ruumiin, Haapala kertoo.

Lue myös: Poliisi vapautti Helsingin Lehtisaaren taposta epäillyn naisen – mies on edelleen vangittuna

Tekotapa ei suoraan määritä rikosnimikettä

Tekotavan valinta voi myös vaikuttaa henkirikoksen suunnitelmallisuuden arviointiin.

– Esimerkiksi, kun hankitaan tekoaseita etukäteen. On meillä ollut sellainenkin tapaus, jossa auto valittiin tekovälineeksi, koska sillä voidaan naamioida teko tavalliseksi tapaturmaksi. Kaikki tämän tyyppinen voi olla suunnitelmallisuutta, Haapala avaa.

Henkirikoksen tekotapa ei suoraan määritä sitä, että kyse on murhasta. Esimerkiksi päähän ampuminen ei automaattisesti ole murha, vaan kyse voi olla myös taposta.

–Jos teko tehdään teloitustyylillä, eli uhri ammutaan esimerkiksi niskalaukauksella tai sidottuna, niin silloin tekoon tulee murhan elementtejä, Kinnunen sanoo.

– Murha on törkeämpi kuin tavallinen tappo. Siihen liittyy sellaisia elementtejä, jotka ovat ylimääräistä sille, että kuolema olisi aiheutettu vähemmälläkin väkivallalla tai välineillä, Haapala sanoo.

Millaisissa tapauksissa henkirikos on katsottu murhaksi? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös: Käänne Lehtisaaren tappojutussa: Käräjäoikeus haluaa nyt poliisilta lisäselvitystä naisen väitetystä osuudesta henkirikokseen

Lehtisaaren murhan käänteet: Poliisi otti kiinni rikospaikalla hiippailleen miehen – epäillään nyt rikoksista

Tuoreimmat aiheesta

Rikospaikka