Helsingin tuomiokirkkoa koristaa seuraavien viikkojen ajan seitsemänmetrinen taideteos. Kyseessä on brittitaiteilija Luke Jerramin suunnittelema Gaia-maapallo.
Gaia-pallo on osa Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa lokakuussa vietettävää Kestävä tulevaisuus -tapahtumaa. Sen tuominen Helsinkiin on ollut noin vuoden kestävä prosessi.
– Pallo tuotiin Lontoosta tänne mutkikkaasti ja vaikeasti, mutta ammattilaiset ovat hoitaneet työn hyvin ja nyt me saamme kaikkia nauttia siitä, Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan vs. kirkkoherra Mari-Anna Auvinen sanoo.
Jokainen sentti Gaia-pallossa vastaa 18 kilometriä todellisuudessa. Luke Jerram on luonut Gaia-pallon Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasan satelliittikuvien pohjalta.
– Me katsomme Gaia-palloa ikään kuin me katsoisimme maapalloamme avaruudesta käsin, Auvinen kertoo.
Kahden sadan metrin päässä pallosta se näyttäisi samalta kuin maapallo näyttää kuusta katsottuna.
Gaia-pallo on osa tulevaisuustapahtumaa
Auvisen mukaan pallo haluttiin osaksi Kestävä tulevaisuus -tapahtumaa, sillä tapahtumalla halutaan herättää keskustelua muun muassa ilmastonmuutoksesta, naisten asemasta, nuorten tulevaisuudesta ja tekoälystä. Tapahtuman aikana järjestetään myös esimerkiksi useita konsertteja.
Tapahtumaa on ollut tuottamassa runsas joukko ihmisiä seurakuntaneuvoston jäsenistä moniin yhteistyökumppanehin. Auvisen mukaan tapahtuman kantava ajatus toivo, jota hänen mukaansa yhteiskunnassa on usein liian vähän.
– Me pyrimme kaikin tavoin rakentamaan toivon näkökulmaa ja toivon tulevaisuutta. Se on myytti, että me emme voisi tehdä mitään, Auvinen sanoo.
Auvisen mukaan tapahtumalla halutaan luoda toivoa etenkin nuorille, ja siksi alle 18-vuotiaat pääsevät katsomaan Gaia-palloa ilmaiseksi. Muille pääsymaksu on viisi euroa.
– Erityisesti nuorten ja lasten näkökulmasta tulevaisuus on toivoa täynnä, Auvinen sanoo.
Nimi tulee kaukaa historiasta
Gaia-pallon nimi on taiteilija Jerramin valitsema, ja se tarkoittaa kreikkalaisessa mytologiassa Äiti Maata. Pallo painaa noin 90 kiloa ja sen sisällä puhaltaa ilmavirta, joka pitää pallon muodossaan. Gaia-pallo roikkuu kattokruunun paikalla turvallisesti eikä putoamisvaaraa ole.
– Gaia-pallo on hyvin tarkasti suunniteltu. Eli hyvällä mielellä palloa voi tarkastella myös sen alta, Auvinen sanoo.
Gaia-maapallo on esillä Helsingin tuomiokirkossa 7.–27.10. kirkon vierailuaikoina.