Helsingin ytimeen nousemassa uusi, sadan miljoonan euron maamerkki – "Sukkien pitää pyöriä"

Arkkitehtuurimuseo
Tähän se tulee. Museo nousee keskelle Helsingin merellistä kansallismaisemaa.Sami Saastamoinen
Julkaistu 15.04.2024 12:30
Toimittajan kuva

Teresa Meriläinen-Aho

teresa.merilainen@mtv.fi

Helsingin Eteläsatamaan on nousemassa jo muutaman vuoden päästä pääkaupungin ilmettä muovaava arkkitehtuuri- ja designmuseo. Tänään käynnistyi sen suunnittelukilpailu.

Tuuli tuivertaa Helsingin Eteläsatamassa Makasiininrannassa paikalla, jolle käytiin kiivasta vääntöä Guggenheim-museosta vuosia sitten. Hanke tunnetusti hyytyi. Nyt tilanne on kuitenkin toinen.  

Uuden valtakunnallisen arkkitehtuuri- ja designmuseon kansainvälinen suunnittelukilpailu käynnistyi maanantaina Lontoossa. Kaksivaiheisessa kilpailussa haetaan toteuttamiskelpoista suunnitelmaa samalle paikalle sijoittuvalle museorakennukselle. 

Ensimmäinen vaihe päättyy elokuussa. Tuomaristo valitsee 3–5 ehdotusta toiseen vaiheeseen ja kilpailun voittaja ja toteutettava suunnitelma julkaistaan syyskuussa 2025. Tavoite on, että uusi kansainvälisen huipputason museo avautuisi kuuden vuoden kuluttua vuonna 2030. 

– Se on meidän tavoiteaikataulumme tällä hetkellä. Tänään on avattu kilpailu, kilpailun tulokset saadaan syyskuussa 2025, ja jos kaikki menee hyvin, niin tässä voisi jo 2027 lapio mennä maahan, sanoo Kaarina Gould Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja ja projektin hankejohtaja.

– Sitoutuminen ja rahoituspohja on jo vahva, että eiköhän tämä tästä mene eteenpäin.

Lue myös: Tutkimus: Voimakas kielteinen leimaaminen koitui Guggenheim Helsingin kohtaloksi – "Koko hanke leimattiin yksinkertaisesti huonoksi diiliksi"

Sadalla miljoonalla elämää keskustaan

Rakennushanke saa maksaa enintään 105 miljoonaa euroa.

Julkinen puoli eli kaupunki ja valtio pääomittavat kumpikin museosäätiötä 60 miljoonalla eurolla. Lisäksi säätiö kerää yksityisiltä tahoilta vähintään 30 miljoonaa euroa: tästä on vahvistunut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä merkittävä 20 miljoonan potti, ja lopuistakin on neuvottelut käynnissä – ehdollisia sitoumuksia on jo Suomen kulttuurirahastolta, Svenska Kulturfondenilta ja Saastamoisen säätiöltä.

Uuden museon laajuus on noin 10 000 neliötä, eli siitä tulee hieman Kiasmaa pienempi.

Tavoitteena on maailmanluokan museo, joka muistuttaisi Suomen ja Helsingin asemasta ja historiasta muotoilun ja arkkitehtuurin pääkaupunkina. Museon tulisi mahdollistaa myös sellaisia vierailevia näyttelyitä, joita ei ole Suomeen ennen voitu tuoda – esimerkkinä Gould heittää vaikkapa urheiluun tai muotiin liittyvät spektaakkelit. 

Vireä, monipuolinen ja houkutteleva museo voisi myös tuoda vipinää ja elämää Helsingin keskustaan, jonka välillä pelätään kuihtuvan. 

– Toivon, että se uusi museo on sellainen, että sitä tullaan katsomaan ihan rakennuksenkin takia: sellainen uusi maamerkki Helsingille, joka on todella vetovoimainen. Ja sitten, että se museo itsessään tarjoaa unohtumattomia elämyksiä, sisältöjä ja palveluita, sanoo Gould.

Lue myös: Helsingin keskustasta halutaan liiketilojen bisnes-city – kriitikot kauhuissaan

Keskeinen sijainti muovaa Helsinkiä

Suunnittelukilpailu laitettiin liikkeelle näyttävästi Lontoosta, koska sille haluttiin globaali näkyvyys ja osallistujat. Tämä ei tarkoita toimitusjohtajan mukaan sitä, että suomalaiset arkkitehtitoimistot olisi nähty – voittaja voi olla yhtä hyvin suomalainen tai vaikkapa modernisti hyvin monikansallinen hanke. 

Museo nousee keskelle Helsingin merellistä kansallismaisemaa ja arvokasta kulttuuriympäristöä. Paikka on siis mielipiteitä kirvoittava, herkkä – keskeinen, pääkaupungin profiilia leimaava. Tämän takia reunaehtoja suunnittelijoille toki on, muun muassa rakennuksen maksimikorkeuteen liittyen.  

Pitääkö uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon siis sulautua ympäristöön ajallisesti, historiallisesti vai saada sukat pyörimään? 

– Ehdottomasti sukkien pitää pyöriä, mutta se mitä se tässä ajassa on, ei ole ehkä ihan samaa kuin mitä joitakin vuosia sitten ajateltiin wau-arkkitehtuurilla. Tämän ajan wau-arkkitehtuuria on kestävä rakentaminen. Meidän pitää ehdottomasti tässä ajassa miettiä rakennuksen ympäristövaikutuksia ja tehdä siitä myöskin siitä näkökulmasta edelläkävijärakennus, Gould sanoo.

– Uskon, että tämä on suunnittelijan näkökulmasta valtavan iso, mutta valtavan innostava haaste, luoda jotain unohtumatonta, näin merkittävälle paikalle! 

Tuoreimmat aiheesta

Arkkitehtuuri