Korkeasaareen tuotiin perjantaina kanadanhanhi, jonka siivet oli väännetty kaksi kertaa ympäri. Väkivallan uhriksi joutunut lintu jouduttiin lopulta lopettamaan. Ilman sivullisen ilmoitusta se olisi kokenut hitaan kuoleman luonnossa.
Korkeasaaren villieläinsairaalan eläintenhoitaja Laura Pulli oli paikalla, kun väkivallan uhriksi joutunut kanadanhanhi tuotiin Korkeasaareen.
Helsingin pelastuslaitos toi Kuusisaaresta hoidettavaksi kanadanhanhen, jonka siivet oli väännetty kaksin kerroin ympäri.
– Pelastuslaitos toi sen saatteella, että linnulla on siivet solmussa. En silloin käsittänyt, että ne olivat konkreettisesti solmussa, Pulli kuvailee tilannetta MTV Uutiset Livessä.
Lentokyvytön hanhi
Pulli avasi linnun solmitut siivet ja kun eläin oli rauhoitettu, siitä otettiin röntgenkuvat. Kuvista kävi ilmi, että lintua oli myös ammuttu. Yksi hauleista oli mennyt linnun olkapäähän, joka teki siitä lentokyvyttömän.
– Todennäköisesti lintu oli nuupahtanut ampumisen vuoksi, jonka jälkeen joku oli huomannut tilaisuutensa tulleen.
Villieläinsairaalassa lintu päätettiin lopettaa. Pullin mukaan lintu olisi luonnossa kokenut hitaan kuoleman.
– En tiedä kauanko se olisi voinut elää. Varmasti olisi mennyt useampi päivä tai viikkoja.
Eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa
Villieläinsairaalassa vastaan tulee silloin tällöin tapauksia, joissa ihminen on aiheuttanut eläimelle kärsimystä joko tahallisesti tai vahingossa.
Tyypillisimpiä vahinkotilanteita ovat kolarit, roskien aiheuttamat vammat sekä esimerkiksi uistimet, jotka saattavat tarttua eläimeen kiinni.
Lue myös: Helsingin Kuusiluodolta löytyi pahoinpidelty kanadanhanhi – linnussa hauleja ja siivet kierretty kaksi kertaa toistensa ympäri selän päälle
Tahallista väkivaltaakin ilmenee.
– On esimerkiksi haudattu siilejä hiekkaan, potkittu, käytetty jalkapallona tai vedetty pyörän perässä. Tapauksia on muutamia kymmeniä vuodessa.
Väkivallan kohteeksi jää eläintenhoitajan mukaan helpommin sellainen eläin, joka ei pääse nopeasti karkuun. Etenkin valkoposkihanhista on tullut joillekin punainen vaate.
– On tullut tunne, että joillekin se ei ole eläin ollenkaan, vaan täällä meidän riesaksi.