Helsinki maailman parhaita asuinkaupunkeja – näillä kriteereillä valittiin

raitiovaunu
Helsingin sijoittumiseen asuinkaupunkien parhaimmistoon vaikuttivat muun muassa julkinen liikenne ja kulttuuri.Lehtikuva
Julkaistu 21.08.2015 13:35

MTV LIFESTYLE

Helsinki valittiin äskettäin maailman parhaita asuinkaupunkeja vuosittain listaavan The Economist -lehden selvityksessä jaetulle kymmenennelle sijalle Sveitsin Zürichin kanssa. Lue, miksi pääkaupunkimme vetoaa asuinpaikkana muihinkin.

The Economistin selvitys tarkasteli kaupunkeja sellaisilla osa-alueilla kuin vakaus, terveydenhuolto, kulttuuri ja ympäristö, koulutus sekä infrastruktuuri. Kussakin kategoriassa oli pienempiä tekijöitä, jotka arvioitiin joko hyväksyttäviksi, siedettäviksi, epämukaviksi, ei-toivotuiksi tai sietämättömiksi.

Vakautta arvioitaessa otettiin huomioon pikkurikollisuus, väkivaltarikollisuus, terrorismin uhka, sotilaallisen konfliktin uhka sekä muut levottomuudet.

Terveydenhuollon arviointiin vaikuttivat yksityisen ja julkisen terveydenhuollon saatavuus ja laatu, reseptivapaiden lääkkeiden saatavuus sekä yleiset terveysindikaattorit. 

Parhaat asuinkaupungit selvityksessä

1. Melbourne, Australia

2. Wien, Itävalta

3. Vancouver, Kanada

4. Toronto, Kanada

5. Calgary, Kanada (jaettu sija)

5. Adelaide, Australia (jaettu sija)

7. Sydney, Australia

8. Perth, Australia

9. Auckland, Uusi-Seelanti

10. Helsinki, Suomi (jaettu sija)

10. Zürich, Sveitsi (jaettu sija)

Kulttuurin ja ympäristön tarkastelussa kiinnitettiin huomio ilmankosteuteen ja lämpötilaan, ilmaston epämukavuuteen matkailijoiden kannalta, korruptioon, sosiaalisiin tai uskonnollisiin rajoituksiin, sensurointiin, urheilu- ja kulttuurimahdollisuuksiin, ruokaan ja juomaan sekä kuluttajille tarjolla oleviin hyödykkeisiin ja palveluihin.

Koulutuksessa arvioitiin sekä yksityisen koulutuksen saatavuutta ja laatua että julkista koululaitosta.

Infrastruktuurin arviointiin vaikuttivat tieverkosto, julkinen liikenne, kansainväliset yhteydet, hyvälaatuisen asumisen saatavuus, energian ja veden tarjonnan laatu sekä tietoliikenteen taso.

Kärkisijoille yltäneet kaupungit muistuttavat profiileiltaan toisiaan: ne ovat enimmäkseen keskikokoisia kaupunkeja vauraammissa maissa ja väestöntiheydeltään suhteellisen alhaisia.

Huonoimmat asuinkaupungit selvityksessä

1. Tripoli, Libya

2. Lagos, Nigeria

3. Port Moresby, Papua-Uusi-Guinea

4. Dhaka, Bangladesh

5. Damaskos, Syyria

Esimerkiksi Australiassa ja Kanadassa, joissa kaikki kahdeksan parhaiten sijoittunutta kaupunkia sijaitsevat, väestöntiheys on luokkaa 2,88–3,40 ihmistä neliökilometrillä. Suomessa ja Uudessa-Seelannissa, jonka suurin kaupunki Auckland sijoittui selvityksessä yhdeksännelle sijalle, väestöntiheys on noin 16 asukasta neliökilometrillä. Sekin on paljon vähemmän kuin vaikka Yhdysvaltojen 32 asukasta neliökilometrillä tai globaali keskiarvo 45,65 asukasta neliökilometrillä – puhumattakaan vaikka Singaporen yli 7 400 asukkaasta neliökilometrillä.

Selvityksessä tarkasteltiin myös väkivaltarikosten määrää. Helsingissä henkirikoksia tehdään verrattain vähän, esimerkiksi vuonna 2013 kaupungissa kuoli rikoksen uhrina 1,32 henkeä 100 000 asukasta kohden. Kolmanneksi sijoittuneessa Vancouverissakin vastaava luku oli 1,5, kun globaali keskiarvo vuonna 2013 oli 6,2 henkirikosta 100 000 asukasta kohti.

Vaikka New Yorkin, Lontoon, Pariisin ja Tokion kaltaiset maineikkaat suurkaupungit tarjoavat paljon huvituksia ja tekemistä, ne ovat tavallaan oman menestyksensä uhreja: kaikissa on paljon rikollisuutta, tungosta ja julkisen liikenteen ongelmia, jotka vähentävät mukavuutta.

Lähteet: Abc.net.au, Eiu.com, Economist.com

Tuoreimmat aiheesta

Suomi