Suomessa tuli viime vuonna ilmi 91 henkirikosta – määrä kasvoi edellisvuodesta neljänneksellä

Suomessa tuli viime vuonna ilmi 91 henkirikosta, ilmenee Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilaston ennakkotiedoista. Määrä on 19 tapausta enemmän kuin vuonna 2019.

Henkirikoksen yrityksiä tuli tietoon 398, mikä on 69 tapausta enemmän kuin edellisvuonna.

Yliopistotutkija Martti Lehti Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista on tehnyt henkirikosseurantaa viime vuodelta lehtitietojen perusteella. Hänellä on kerättynä mediasta tiedot 85 henkirikoksesta vuodelta 2020.

– Näyttäisi, että ne ovat pääosin miehiin kohdistuneita rikoksia, naisten osuus uhreista on laskenut. Naisuhreja on 21 ja miehiä 64, Lehti kertoo.

Lehden mukaan parisuhdeväkivaltaa vaikuttaa olleen viime vuonna aiempaa enemmän.

– Mediassa selostettujen juttujen perusteella parisuhdetappoja on ollut 22, kun keskimääräinen määrä on ollut 20 edellisten kymmenen vuoden aikana eli 2010–2019.

Lehti kertoo, että toisin kuin tavallisesti, lähisuhdeväkivallassa surmattujen naisten ja miesten määrät jakautuivat nyt lähes tasan.

– Surmattuja miehiä parisuhteessa on ollut viime vuonna 10 ja naisia 12. Yksi rikos oli naisparin kesken tehty. Eli sukupuolijakauma on lähes 50–50, kun tavallisesti naisia on kolme neljäsosaa uhreista.

Lasten surmat lisääntyneet

Martti Lehden mukaan lapsia on surmattu viime vuonna keskimääräistä enemmän, mutta määrä ei kuitenkaan ole poikkeuksellisen korkea.

– Mediassa on selostettu neljää lapsen surmaa. Niitä voi olla enemmänkin, koska lasten surmia ei välttämättä julkaista. Määrä on kuitenkin ollut korkea, kun liittää sen siihen, että viimeisen viiden vuoden aikana tapauksia on ollut vuosittain keskimäärin yhdestä kahteen.

Hän huomauttaa myös mediassa runsaasti esillä olleista nuoriin liittyvistä tapauksista.

– Ilmeisesti on ollut kolme henkirikosta, missä alle 18-vuotias on ollut pääepäiltynä. Niiden lisäksi on yksi rikos, missä on ollut myös yksi alle 18-vuotias epäilty. Eli niitä on ollut enemmän kuin keskimäärin viime vuosina, mutta ei mitenkään järkyttävän paljon, Lehti sanoo.

– Sen sijaan epäiltyjen määrä on ollut tosi suuri henkirikosten yrityksissä, mikä viittaa siihen, että ne ovat joukolla tehtyjä.

"Joukkoluonteista törkeää väkivaltaa"

Nuoriin liittyvät tapaukset alkoivat Lehden mukaan lisääntyä suurin piirtein samaan aikaan, kun kevään koronarajoitukset höllentyivät.

– Joukkoluonteista törkeää väkivaltaa, niin nuorten keskinäistä kuin muihin kohdistamaa, on sen jälkeen ollut poikkeuksellisen paljon.

Lehden mukaan epäilty väkivalta on myös muuttunut aiempaa törkeämmäksi, henkirikosten yritysten kasvattaessa osuutta rikosepäilyissä.

– Mutta se on hyvä kysymys, että mihin nämä tiedot viittaavat. Varmaan poikkeuksellisella vuodella on ollut oma vaikutuksensa. Vaatisi kuitenkin lisätutkimusta, että miten se on kanavoitunut väkivallan puolelle, Lehti pohtii.

– Onhan henkirikosten määrä aika reippaasti kasvanut. Senkin sitten näkee, jatkuuko tämä vai onko tämä vain tällainen piikki, hän lisää.

Pitkällä aikavälillä henkirikosten määrä on ollut Suomessa laskussa. Viime vuoden lisäksi poikkeuksen laskusuuntaan teki vuosi 2018, jolloin henkirikosten määrä nousi edellisvuodesta selvästi.

– Tässä (vuoden 2020 henkirikosten määrässä) on viidenneksen lisäys 2018–2019 tasoonkin. Henkirikosten määrä oli jo alle 70 jossain vaiheessa, Lehti huomauttaa.

Omaisuusrikoksia eniten lähes kymmeneen vuoteen

Kaikkiaan poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen tietoon tuli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna 537 700 rikoslakirikosta, mikä on noin 19 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Määrällisesti suurin kasvu tilastoissa koskee yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä. Tällä rikosnimikkeellä tehtiin 21 000 ilmoitusta, kun vuonna 2019 luku oli 440.

Kiristysrikoksia ilmoitettiin 19 400, edellisvuonna vajaat 1 200. Valtaosa kasvusta näissä rikoksissa liittyy psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon, josta uutisoitiin syksyllä.

Omaisuusrikoksia tuli viime vuonna tietoon 252 500, mikä on noin 17 prosenttia edellisvuotta enemmän. Etenkin petoksia, maksuvälinepetoksia sekä ryöstöjä ilmoitettiin edellisvuotta enemmän. Omaisuusrikoksia on tilastoitu enemmän viimeksi vuonna 2011.

Pahoinpitelyrikoksia kirjattiin vuonna 2020 hieman edellisvuotta vähemmän. Ravintoloissa tapahtuneiden pahoinpitelyjen määrä väheni lähes puoleen. Yksityisasunnossa tapahtuneiden pahoinpitelyjen määrä taas kasvoi hieman. Kasvu painottuu tammi–maaliskuulle.

Tietoon tulleista rikoksista ja rikkomuksista valtaosa on poliisin kirjaamia. Tullin ja Rajavartiolaitoksen tietoon tulleet rikokset ja rikkomukset vähenivät edellisvuodesta selvästi.

Lue myös:

    Uusimmat