Henri Kontinen lähestyy nelinpelin huippua

Vuonna 2008 suomalaistenniksessä elettiin jännittäviä aikoja. Jarkko Nieminen taisteli grand slam -turnauksissa yhdeksän voittoa, ja matkan Australian avointen puolivälieriin katkaisi vain Rafael Nadal. Ja Niemisen takaa oli nousemassa suurlupaus, tulevaisuuden voittaja.

Henri Kontinen täytti 18 vuotta kesällä 2008, ja saavutukset junioritasolla olivat kovat tuona vuonna: nelinpelivoitto Ranskan avoimissa, finaalipaikka Wimbledonin kaksinpelissä ja nelossija juniorien maailmanlistalla.

Lupaavan nousun katkaisivat kuitenkin erilaiset vammat. Kontisella oli vaivoja kyljessä, nilkassa, ranteessa ja etenkin polvessa, jota operoitiin 2011 ja 2012. Kontinen ei luovuttanut, mutta teki ratkaisevan päätöksen palatessaan kentille: kaksinpeli saa jäädä, keskitytään täysillä nelinpeliin.

- Nelinpeli rasittaa polvea vähemmän. Otteluista suurin osa on lyhyempiä, ja polvi palautuu varmasti seuraavaan. Ja liikkuminen kentällä on erilaista, sivuttaisliikettä ei ole, vaikka toki jotkut käännökset ovatkin nopeampia nelinpelissä, Kontinen kertoo.

Päätös on kantanut hedelmää, sillä Kontinen on noussut puolentoista vuoden aikana tasaisen varmasti nelinpelin maailmanlistalla. Huhtikuun lopulla rankingsija oli 29:s, korkeampi kuin kellään suomalaisella häntä ennen.

- Yllättävän nopeasti tuo on tapahtunut. Tiesin kehittyväni nopeasti, mutta tuollaista harppausta en olisi uskonut. Olen todella tyytyväinen, etten jäänyt jumiin, Kontinen toteaa edistymisestään.

- Tämä oli paras ratkaisu. Nautin.

Melkein kuin parisuhteen etsimistä

Kontisen harppaukseen ovat syynä ATP-turnausvoitot, joita hän otti vuoden ensimmäisen viiden kuukauden aikana peräti kolme. Mutta ei tietenkään yksin: kroatialainen Marin Draganja on ollut hieno partneri, ja kaksikon peli sointuu yksiin erinomaisesti.

Nelinpelaajalle pelikaverin löytäminen ei ole helppoa. Kontinen pelasi viime vuonna yhdeksän eri pelaajan kanssa, mukaan lukien Nieminen ja Draganja. Niemisen kanssa pelaamista rajoittivat kuitenkin tämän kaksinpelikiireet, ja Kontinen halusi löytää vakituisempaa järjestelyä.

- Se on melkein kuin parisuhdemeininkiä, treffaillaan, Kontinen nauraa sopivan pelitoverin etsinnästä satojen ammattipelaajien joukosta.

- Marin on suunnilleen samanikäinen, ja omasta ikäluokasta tuntee ne hyvät pelaajat, Kontinen toteaa Draganjan "löytämisestä".

Kaksikon yhteispeli kehittyy koko ajan.

- Olemme löytäneet pelityylimme. Koko ajan oppii tuntemaan paremmin sen, millaisia lyöntejä tulee eri tilanteissa.

Kaikki ovat voitettavissa 

Kontinen ja Draganja jatkavat kauttaan seuraavaksi ensi viikon Ranskan avoimissa, josta Kontisella on hyviä muistoja seitsemän vuoden takaa. Grand slamin voittaminen aikuisissakin tietysti maistuisi, mutta helppoa se ei tietenkään ole. Muttei mahdotontakaan.

- Olemme kohdanneet huippuja ja pärjänneet heitä vastaan. Ei ole ketään, jota emme voisi voittaa. Mutta kilpailu on kovaa, Kontinen pohtii.

Ja vaikka kilpailu nelinpelihuipulla onkin kiristynyt viime vuosina, suosikkina on silti yhä edelleen sama veljespari. Bryanin identtiset kaksoset Bob ja Mike hakevat Ranskasta 17:ttä grand slam -titteliään.

- He tuntevat toistensa taskutkin paremmin kuin omansa, Kontinen virnuilee kokemuksen tuomasta edusta, jota kohti hän ja Draganja ovat kulkemassa kovaa vauhtia.

 

Lue myös:

    Uusimmat