Joulun herkuttelusta jää usein kilokaupalla ruokaa yli. Hyödynnä tähteet vaikkapa uuniperunan täytteessä, pastakastikkeessa tai pikkusuolaisissa.
Joulun tähteitä ei kannata heittää roskiin, sillä niistä saa hyviä aineksia välipäivien aterioihin. Hyödynnä rippeet ja valmista jouluisia herkkuja!
Kinkun uusi elämä
Isosta kinkusta jää usein valtava kimpale vielä jouluaterian jälkeenkin. Kinkku sopii mainiosti esimerkiksi uuniperunan täytteeseen tai kiusauksiin.
Voit myös leipoa herkullisen kinkkupiirakan. Lisää vain täytteeseen ranskankermaa tai vaikkapa turkkilaista jogurttia.
Perinteisesti kinkku sopii tietysti voileipiin tai täytettyyn patonkiin. Lisää raikkautta salaatilla, tomaatilla ja ruohosipulilla.
Kinkusta on moneksi: kokeile kinkkua myös pastakastikkeeseen tai ruokaisan salaatin täytteeksi.
Suolaisia herkkuja sillistä
Joulupöydässä silli tarjoillaan usein sellaisenaan, mutta joulun jälkeen siitä voi taikoa vaikkapa herkullisen janssoninkiusauksen.
Hyödynnä myös muut joulupöydän suolaiset kalaherkut: kylmäsavulohesta ja mädistä saa vaikka mitä: blinin tai uuniperunan täytteitä, suolaisia rullia rieskan tai tortillan välissä tai suolaisia piirakoita.
Kaloja käyttäessäsi muista tarkistaa säilyvyys!
Pipari taipuu leivonnaisiin
Jo hieman kuivuneet piparit voi käyttää erilaisiin jälkiruokiin. Taio ylijäämäpipareista herkkuja vaikkapa uudenvuoden juhliin!
Pipareista saa jouluisen pohjan juustokakulle. Murenna piparit ja sekoita sulatettuun voihin. Tee juustokakku perinteisen ohjeen mukaan ja lisää mausteeksi kanelia tai glögiä.
Piparkakku-mustikkajälkkäri
joulupipareita tai piparitalo
2 dl mustikoita
2 rkl sokeria
1 dl punaista mehua
2 dl rasvatonta maitoa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
ohratärkkelystä
Murskaa piparit tai piparitalo jauheeksi. Kiehauta punainen mehu, makeuta se ja suurusta paksuksi tärkkelysjauhoilla.
Lisää mukaan mustikat. Kuumenna maito, mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla ja suurusta myös se tärkkelysjauhoilla.
Tärkkelyksellä suurustaminen tapahtuu niin, että veteen sekoitetut jauhot kaadetaan kiehuvaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Kun neste kiehahtaa uudelleen, se paksunee.
Anna ainesten hiukan jäähtyä ja kokoa annokset laseihin kerroksittain.
(MTV3)
Uusimmat
-
14:14
Poliisi ampui miestä Tampereella – Syyttäjälaitokselta lisätietoa
-
14:11
HIFK näytti yllätyshankinnalle ovea
-
13:54
Jenni Alexandrovan poika 15 vuotta – suloiset lapsuuskuvat julki
-
13:50
Suomen perinneruoka säikäytti NHL-tähden – "Se oli hämmentävää"
-
13:44
Suora lähetys pian: Stubb kertoo, mitä puhunut Kiinan kanssa Venäjästä ja Pohjois-Koreasta
-
13:38
Syy suomalaiskauppojen salaattisekasortoon selvisi: "On tämä sellainen saakelin show"
-
13:38
Järisyttäviä kulissipaljastuksia: Näin varma Vinicius Junior oli Ballon d'Orin voitosta
-
13:30
Poliisi tutkii: Taksikuski ryösti asiakkaan, pahoinpiteli ja ajoi päältä Vantaalla – epäilty yhä karussa
-
13:07
Virolta nootti Venäjälle
-
13:02
Uusi yritys: Tuskaiselta Ilvekseltä taas peliliike SM-liigassa
-
13:01
Venäjä ärähti Suomen takavarikoista – Kreml uhkailee oikeustoimilla
-
12:33
Kuulapyssyn kanssa liikkunut mies aiheutti poliisitehtävän Oulussa
-
12:24
Terrafame aloittaa muutosneuvottelut – koskevat yli 800 työntekijää
-
12:17
Kertoivatko Leijonien valinnat totuuden Liigasta? Antti Pennanen löi pöytään kovia lukemia
-
12:12
Vaasan Sport isossa ahdingossa: "Tarvitaan puoli miljoonaa euroa"
-
12:10
Stubbilta heti suora viesti Kiinalle – Xi nosti esiin yllättävän asian suomalaisista
-
12:04
Helsingin hovioikeus kumosi Kulmunin entisen avustajan petostuomion
-
11:55
Anna Puu ja Jukka Immonen viettivät merkkipäiväänsä – artisti jakoi herttaisen postauksen: "Joka päivä valitsen sinut"
-
11:53
Kysely: Suomen venäjänkielisistä yli joka kymmenes hyväksyy Venäjän sotatoimet Ukrainassa – lähes puolet kieltäytyi vastaamasta
-
11:46
Joukkoliikenteen lipunhintoihin reilu korotus Helsingin seudulla
-
Lataa lisää