Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin käsitys Suomen tavasta ehkäistä maastopaloja sai irvileuat innostumaan sosiaalisessa mediassa.
Katso videolta, mitä Trump tarkalleen sanoi!
Trump kertoi toimittajille Kalifornian maastopaloalueella, ettei Suomessa ole maastopaloja, koska suomalaiset haravoivat ahkerasti metsiään. Tiedon hän kertoi saaneensa metsävaltio Suomen presidentiltä.
Asiassa ei Trumpin mukaan ollut mitään vitsikästä, ja voi olla, että hän todella uskoi asian olevan niin. Toisaalta kyseessä voi olla myös käännösvirhe.
Englannin kielen "rake"-sana voi nimittäin tarkoittaa myös metsätaloudessa tehtävää raivausjätteen keräämistä metsästä, kuten Luonnonvarakeskus Luken tutkimuspäällikkö Tuula Packalen tviittasi.
Suomessa levinnyt ilonpito aiheen tiimoilta sai myös ulkomaiset mediat kiinnostumaan, ja asia nousi pääuutiseksi muun muassa Britanniassa.
Juttu jatkuu tviitin jälkeen.
"Ihan haravoinnista ei ollut puhe"
Tasavallan presidentin viestintäpäällikkö Katri Makkonen viestitti MTV Uutisille, että presidentti Sauli Niinistö oli jutellut Trumpin kanssa hiljattain Pariisissa ja puhunut metsäpaloista ja metsien hoidosta.
– Hän oli sanonut meidän hoitavan metsämme, ihan haravoinnista ei siis ollut puhe, Makkonen kertoi.
Juttu jatkuu tviitin jälkeen.
Suomen sääolot turvaavat maastopalojen ehkäisyn
Tosiasiahan on se, ettei Suomen metsäpalotorjunta perustu "normipäivään metsässä" eli lehtien imurointiin, kuten Pyry Luminen Twitterissä asian esitti, vaan taustalla on pitkälle kehittynyt metsäpalotorjuntajärjestelmä. Sen tavoitteena on ennaltaehkäisy, mahdollisen palon nopea havainnointi sekä tehokas sammutus.
Suomi ei myöskään ole yhtä arka maastopaloille jo ilmastonsa vuoksi.
Meillä lämpötilat ja sademäärät ovat kesälläkin toista luokkaa kuin Kaliforniassa tai Yhdysvalloissa ylipäätänsä, vaikka viime kesänä lämpötila kohosikin pitkäksi aikaa hellelukemiin, ja suuressa osassa maata oli pitkään voimassa metsäpalovaroitus.
Juttu jatkuu tviitin jälkeen.
Mahdollinen palo havaitaan nopeasti
Metsäpalovaroitus onkin myös yksi syy sille, miksi paloja Suomessa on pystytty ehkäisemään, vaikka Aleksi Valavuori veistelikin Twitterissä, että haravointia opeteltaisiin syntymästä saakka.
Äitiyspakkaukseen ei ainakaan toistaiseksi kuulu haravaa, mutta laki kieltää avotulen teon niillä alueilla, joille on annettu metsäpalovaroitus. Kuivuus ja voimakas tuuli voivat helposti levittää paloa hallitsemattomaksi.
Jos tuli kuitenkin roihahtaa ja pääsee leviämään, se havaitaan Suomessa kohtuullisen nopeasti satelliittivalvontajärjestelmän, lentotähystyksen ja valppaiden kansalaisten ansiosta. Niiden kansalaisten, jotka eivät muuten ole metsässä haravoimassa.
Juttu jatkuu tviitin jälkeen.
Kattava tieverkosto ja paloasemia ympäri maata
Suomessa on myös ympäri maan kattava paloasema- ja vapaapalokuntaverkosto, jolloin sammutuskalustoa on mahdollista saada nopeasti paikalle.
Metsien viljelyn ja hoidon myötä maastoon on muodostunut melko tiheä metsäautotieverkosto, ja metsäalueita on lohkottu pienemmiksi palasiksi, jolloin palon rajaaminen on helpompaa.
Juttu jatkuu tviitin jälkeen.
Tänään hyvä sää haravoida!
MTV Uutisten meteorologit vinkkaavat kuitenkin kaikille haravoinnista tykkääville, että tänään on hyvä sää ulkotöihin.
– Aurinko hellii ja pikkupakkasella lehdet irtoavat metsänpohjasta helposti yhdellä voimallisella ruopaisulla.
Jutun lähteenä on käytetty pelastusylitarkastaja Rami Ruuskan blogikirjoitusta ja haastattelua metsäpalojen torjunnasta sekä Ilmatieteen laitoksen opasta metsäpaloista.