Hohtavat hanget ja hiihtoloma houkuttavat moottorikelkkailemaan. Suomessa on lähes 20 000 km kelkkareitistöä. Mutta tiesitkö, missä se kulkee ja mitä lupia tarvitset ajamiseen?
Moottorikelkkailua varten on perustettu virallisia moottorikelkkailureittejä ja eri tahojen ylläpitämiä merkittyjä kelkkailu-uria. Moottorikelkkailureitit ovat tieliikennelaissa määriteltyjä teitä ja siksi niiden käyttö on ilmaista. Metsähallituksen ylläpitämät urat ovat puolestaan maksullisia, epävirallisia reittejä, joille tarvitaan uralupa.
Muista nämä kelkkaillessa
– Tutustu kelkan hallintalaitteisiin. Ensikertalaisen kannattaa osallistua ohjatulle kelkkasafarille.
– Moottorikelkalla ei saa ajaa yleisellä tiellä muutoin kuin tietä tai siltaa ylitettäessä.
– Moottorikelkan suurin sallittu nopeus maastossa ja reitillä on 60 km/h, jääpeitteisellä vesialueella 80 km/h. Perävaunulla henkilöitä kuljetettaessa suurin sallittu nopeus on 40 km/h.
– Suhteuta nopeus ajotaitoihisi ja hiljennä lähestyessäsi tienylityspaikkaa tai esimerkiksi kohtaa, jossa kelkkareitti risteää hiihtoladun tai laskettelurinteen kanssa. Kelkkailija väistää aina muita!
– Moottorikelkkailureiteillä noudatetaan oikeanpuoleista liikennettä ja tieliikennelain määräyksiä.
– Suojakypärä on pakollinen paitsi ajajalla myös matkustajilla.
– Käytä aina ajovaloja.
– Rattijuopumusraja on sama kuin autoillessa eli 0,5 promillea.
– Moottorikelkan päällä tai reessä saa kuljettaa niin monta henkilöä kuin rekisteriotteeseen on merkitty. Ajaja vastaa kyydissä olevien turvallisuudesta.
– Tarkista, tarvitsetko kelkkailuun luvan. Metsähallituksen uraluvista löydät lisätietoja osoitteesta eraluvat.fi.
– Uraluvan saa helposti kännykällä, netistä, puhelinpalvelusta tai Metsähallituksen luvanmyyntipisteistä, vinkkaa Eräpalvelujen erikoissuunnittelija Hannaleena Mäki-Petäys.
Luvan voi ostaa vuorokaudeksi, viikoksi tai koko kaudeksi kerrallaan. Lupa ja maksukuitti on muistettava pitää kelkkaillessa mukana.
– Koko kaudeksi ostettu uralupa toimii myös perhelupana. Samalla luvalla voivat kelkkailla siis sekä vanhemmat että perheen 15-18-vuotiaat lapset, Mäki-Petäys kertoo.
Valtion ylläpitämät kelkkailu-urat voi tarkistaa Metsähallituksen urakartastosta, joka löytyy eraluvat.fi-verkkopalvelusta.
Kelkkailija kunnioittaa luontoa
Moottorikelkkaa saa ajaa 15 vuotta täyttänyt. Moottorikelkkailureiteillä ja tien ylityksissä edellytetään T-luokan ajokortti. Urien ja reittien ulkopuolella kelkkailuun tarvitaan maanomistajan lupa. Vain jääpeitteisillä vesialueilla ajelu onnistuu pääosin ilman lupia.
Moottorikelkalla pääsee paikkoihin, joihin tie ei vie. Hohtavilla hangilla voi katsella maisemia ja nauttia luonnosta. Välillä on hyvä pysähtyä syömään eväitä kelkkaurien varsilla sijaitseville tauko- ja tulistelupaikoille.
– Valveutunut retkeilijä kunnioittaa ympäristöä ja muita luonnossa liikkujia, taittuipa matka sitten lihas- tai hevosvoimin. Älä siis jätä roskia jälkeesi, valitse mahdollisimman vähäpäästöinen kelkka, vältä ylenmääräistä tyhjäkäyntiä ja pysyttele kelkkaurilla, Mäki-Petäys opastaa.
Lähde: Metsähallituksen eräpalvelut
Kuva: Colourbox.com