Tekeekö mielesi ostaa uusia, ihania kevätvaatteita ja sulloa talvivaatteet ja -kengät äkkiä kellariin pois silmistä? Malta kuitenkin, ja näe aikaa ja vaivaa vanhojen vaatteittesi kuntoon ja huoltoon. Näin onnistut myös säästämään rahaa tulevaa talvea silmällä pitäen.
Unelmatilanne: omasta vaatekaapista löytyy ainoastaan sopivia, hyödyllisiä ja ennen kaikkea laadukkaita vaatteita – ei yhtään ylimääräistä, turhanpäiväistä tai alta aikayksikön huonoksi mennyttä riepua.
Hyvän mielen vaatekaappi -teoksen kirjoittanut Rinna Saramäki muistuttaa, että tänä päivänä vaatteita on aivan liikaa – niitä tehdään liikaa, myydään liikaa, ostetaan liikaa ja lopulta heitetään liikaa pois. Omasta tyylistä, tarpeista ja budjetista kannattaa olla tietoinen, jotta turhilta virheostoksilta ja älyttömiltä vaatepinoilta säästyisi.
Jos ja kun olet löytänyt ihanan ja laadukkaan takin tai mitä parhaimmat unelmakengät, Saramäki muistuttaa myös pitämään niistä huolta, jotta vaatteiden elinikä ei päättyisi ennen aikojaan.
– Kun ensin on käynyt läpi tyylinsä, budjettinsa ja hankkinut budjettinsa mukaisia vaatteita, se on kaikki on hukkaan heitettyä, jos vaatteistaan ei pidä huolta, Saramäki muistuttaa.
Puhdista, uudista ja korjaa – siinä ohjenuora, jota kannattaa noudattaa.
– Opettele pesemään vaatteet oikein, parsimaan, lankkaaman kengät. Kun laitat vaatteita säilöön, säilö ne puhtaana ja parhaassa mahdollisessa kunnossa – muuten vaatteet menevät hiljalleen itsekseen pilalle, Saramäki muistuttaa.
– Huolla myös kengät aina, ennen kuin laitat ne pois.
Vinkki: Älä heitä kenkälaatikoita pois ja osta silkkipaperia
Vuodenaikojen vaihtuessa monet vievät talvi- tai kesävaatteensa säilöön odottamaan vaihtuvia sääoloja. Vaatteiden huolellinen huoltaminen takaa vaatteiden eliniän pidentämisen ohella myös sen, että ensi talvena et ole taas suinpäin ryntäämässä ostamaan uusia vaatteita.
– Ottaessasi esiin ensi talvena talvivaatteet ja -kengät kellarista raikkaina ja puhtaan tuoksuisina, hillitset samalla himoasi ostaa uusia vaatteita, Saramäki vinkkaa.
Kuvittele tilanne: olet löytänyt kaupasta ihanat kengät, jotka sopivat loistavasti jalkaasi. Kotona avaat kenkälaatikon, jossa kyseiset kengät löytyvät puhtaina, tuoksuen uudelta. Samaa mentaliteettia kannattaa käyttää myös käytettyjen vaatteiden kanssa: huolehdi niistä niin, että ne ovat lähes uudenveroiset.
– Jos löydät surkeat, koppuraiset kengät laatikosta, mielesi tekee mennä ostamaan uudet. Mutta jos kengät kaivaakin esiin kenkälaatikosta silkkipaperiin käärittynä, ne tulevat käyttöön ikään kuin uusina. Hyvä puoli on myös se, että ne varmasti sopivat itselleen, kirjailija hymyilee.
Kymmenen askelta hyvän mielen vaatekaapin luomiseen
1. Selvitä mieltymyksesi ja tyylisi
2. Kartoita vaatetarpeet käyttötilanteiden mukaan
3. Muodosta asukokonaisuudet
4. Selvitä, mitä omistat.
5. Selvitä budjettisi.
6. Vähennä turhat pois.
7. Hanki puuttuvat – osta, lainaa, teetä, vaihda
8. Tunnista laatu.
9. Pidä huolta vaatteistasi
10. Nauti huolettomasta pukeutumisesta
Lue myös:
Mitä suomalaisnaisten vaatekaapit tursuavat?
Kuinka paljon käytät rahaa vaatteisiin vuodessa? Tulos voi järkyttää
Tartu haasteeseen: Käytä ainoastaan 33 vaatetta kolmen kuukauden aikana
Katri Koskinen, katri.koskinen(at)mtv.fi
Neuvot teoksesta Hyvän mielen vaatekaappi.