Vaatekasa kasvoi ja kasvoi. Paitoja, housuja, hameita ja mekkoja oli pinottu kasoiksi, jätetty lojumaan sohvalle, sängylle, jopa eteiseen. Silloin kirjailija Rinna Saramäki päätti pistää stopin vaatekaaokselleen ja kokeilla Project 333 -nimistä tempausta. Pystyisitkö sinä samaan?
Tiedät varmasti sen tunteen; on kiire, mutta omaa lempipaitaa ei tunnu löytyvän mistään. Pyykistä tulleet vaatteet jäävät lojumaan sohvalle puoliksi viikattuina ja kerran tai pari käytetyt vaatteet pinoutuvat läjäksi nurkkaan odottamaan tuomiotaan: pesukoneeseen vai päälle pantavaksi? Vaatteita on kasoiksi asti, mutta silti koskaan ei ole mitään päälle pantavaa.
– Minulle iski vaateahdistus. Jokaisessa huoneessa oli joku epämääräinen vaateläjä, enkä koskaan löytänyt juuri sitä vaatetta jonka olisin halunnut ylleni. Kun sain lapsen, tajusin ettei aika riittänyt kaikkien vaatteiden hallinnoimiseen. Minulla oli yksinkertaisesti liikaa vaatteita, Rinna Saramäki kertoo.
Hyvän mielen vaatekaappi -teoksen kirjoittanut Saramäki löysikin käsiinsä yhdysvaltalaisen Coutrney Carverin kehittämät ohjeet vaatteidenhallintaan: Saramäki päätti kokeilla Project 333 -nimistä tempausta.
– Kaikista omistamistasi vaatteista valitaan yhteensä 33 vaatetta, joihin pukeudut kolmen kuukauden ajan, Saramäki virnistää.
Loput vaatteet pakataan huolellisesti pahvilaatikkoon ja viedään kellariin. Ei siis hätää: loppuja vaatteita ei heitetä roskalavalle! Kaikista vaatteista ei pidä luopua, vaan tarkoituksena on siirtää ne sivuun lepäämään.
– Valitsin omaan käyttööni neljä mekkoa, kolme hametta, kaksi takkia, seitsemän yläosaa, kuudet kengät, kolme huivia, kaksi laukkua sekä kuusi korua. Loppujen lopuksi kun ne näin erikseen luettelee, niitä tuntuu olevan suhteellisen vähän.
33 vaatteen listaukseen eivät lukeudu vihkisormukset, alusvaatteet, kotiasu, sukat, urheiluvaatteet tai yöpuvut.
Selvitä oma tyylisi
33 vaatetta kolmessa kuukaudessa – kuulostaako se mielestäsi paljolta vai vähältä? Kolmenkymmenenkolmen vaatteen valitseminen omasta vaatekasasta ei välttämättä ole helppoa. Silloin kannattaa pistää mietintämyssy päähän.
– Omasta vaatemassasta pitää kaivaa ja louhia esiin ne tuotteet, värit ja tyylit, jotka tuovat itsesi parhaiten esille ja joista itsekin eniten pitää. Se ei ole vaivaton prosessi, joten siihen kannattaa varata paljon aikaa, Saramäki kuvailee.
– Kysy itseltäsi: jos voisin käyttää vain kolmeakymmentäkolmea vaatetta, olisiko tämä vaate yksi niistä? Se antaa osviittaa siitä, että onko vaate vain "ehkä", vai sellainen, jota todella haluaa käyttää ja sitten myös käyttääkin, Saramäki ohjeistaa.
Sen lisäksi, että vaatekaappi näyttää taas inhimilliseltä ja epämääräiset vaatepinot katoavat nurkista, projekti herättää myös ajattelemaan omaa tyyliään uudesta näkökulmasta.
– Mieti omaa tyyliäsi ja käyttötarpeitasi: missä vietät aikaa? Millaisia vaatteita käytät töissä? Entä harrastukset? Koti? Kuinka monta iltapukua todella tarvitset, jos käyt juhlissa kerran vuodessa? Saramäki luettelee.
– Ole rehellinen itsellesi! Jos et ikinä käytä joitain vaatteita, niitä ei kannata pantata tyhjänpanttina.
Saramäki kannustaa muitakin kokeilemaan Project 333:sta.
– Oli mielettömän mahtavaa, ettei enää ollutkaan älyttömiä vaatevaihtoehtoja, tuhansia erilaisia yhdistelmiä. Silti jokaiselle päivälle pystyi luomaan eri kombinaation. Kolmekymmentäkolme vaatetta voi kuulostaa pieneltä määrältä, mutta niistä saa jokaiselle päivälle erilaisen vaateyhdistelmän, Saramäki kannustaa.
– Huomasin myös, että meni useampia viikkoja ennen kuin jouduin pyykkäämään, Saramäki virnistää.
Lue lisää Theproject333.com -sivuilta ja Hyvän mielen vaatekaappi -teoksesta.