Ei kannata menettää malttia, vaikka energian hinta hipoisi pilviä. Oikeilla toimilla voit helpottaa talouttasi useilla sadoilla euroilla.
Kilpailutuksen hyödyt
Suosituksia edullisista sähköyhtiöistä kuulee helposti tuttavilta, mutta on hyvä pitää mielessä, että kaverin sähkösopimus ei välttämättä ole paras omiin tarpeisiisi, ei vaikka suosittelijan asuintyyppi vastaisi omaasi. Sopimushinnat vaihtelevat jatkuvasti ja kaikilla sähköyhtiöillä on oma tapansa hinnoitella tuotteensa. Kilpailutus onkin ainoa varma tapa selvittää, mistä löytyy paras ja edullisin sähkösopimus juuri itselle.
Netin vertailusivustoilla suoritettava kilpailutus on, onneksi, tehnyt sähkön ostamisesta entistä helpompaa. Yhdeltä sivustolta näet kaiken oleellisen tarjolla olevista sopimuksista; sopimustyypin, kilowattihinnan, yhtiön veloittaman kuukausimaksun ja arvioidun vuosikulutuksen. Kaiken tämän omiin tietoihisi pohjautuen! Yksityiskohtaiset tiedot sopimuksesta saat klikkaamalla sopimusta. Kilpailutus on siis nopea, mutta lisäksi ilmainen, tapa selvittää eri vaihtoehtoja.
Vihreää kuluttajaa ei ole vertailusivuilla unohdettu. Jos haluat edullista, mutta samalla vihreää tai uusiutuvaa energiaa, tai niin sanottua välimallin sekasähköä, voit valita hakuun pelkästään näitä. Hintavertailu eri tuotantotapojen välillä on myös helppoa, sillä halutessasi sivustot listaa kaikki tuotantomallin sopimukset edullisimmasta kalleimpaan. Lisää sähkösopimuksista ja kilpailutuksesta voit lukea täällä: https://bonuspanda.com/fi/
Mikä ikinä on tarpeesi, vertailu ehdottomasti kannattaa. Oikealla sopimuksella voit tehdä jopa satojen eurojen vuosisäästöjä. Sivustoja on hyvä käydä tarkasti läpi, sillä voit lisäksi löytää bonuksena arvonnalla suoritettavia lisäbonuksia sähkölaskuillesi. Aluksi on kuitenkin hyvä selvittää, mihin sähkönvertailussa kannattaa kiinnittää huomiota.
Sähkötyypit ja hinnoittelun perusteet
Sähkön hinta koostuu yleisesti sähköenergian hinnasta, siihen liittyvästä verosta ja sähkönsiirtomaksusta. Sähköenergian hinta määräytyy kulutuksen mukaan veloitettavasta kilowattihinnasta ja sähköyhtiön kuukausiperusteisesta maksusta, joka vaihtelee yhtiön mukaan. Tämä on toisin sanoen se osa, jota kuluttaja voi kilpailuttaa, sillä siirtomaksu ja vero on aina kiinteähintaista. Toki huomioitavaa on, että verotuskin voi vaihdella eri aikakausien mukaan, joten sitä kannattaa seurailla, jotta pysyy laskutuksessa mukana.
Sähkötyypeistä voit valita kiinteähintaisen ennalta hinnoitellun kuukausisopimuksen, joka määräaikaisella sopimuksella pysyy vakaana koko sovitun ajanjakson, yleensä vuoden tai kaksi vuotta. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus ei täysin takaa hinnan vakautta, sillä sähköyhtiöllä on oikeus muuttaa hintaa kuukauden varoitusajalla. Pörssisähkö on aikaan sidottu vaihtoehto ja elää tunneittain markkinoiden mukaan. Tämä on hyvä sähkötyyppi, jos pystyt ajoittamaan sähkön käyttöä edullisiin aikoihin. Viimeinen sopimustyyppi sisältää vuorokauden aikaan sidotun hinnoittelun, joka yleensä tarkoittaa, että sähkö on edullisempaa yöaikaan.
Kilpailutuksessa huomioitavaa
Toimitusvarmuus on termi, johon törmää usein sähkökeskusteluissa. Jos asia mietityttää, kannattaa tehdä taustatyötä, kuinka eri sähköyhtiöt on selviytyneet sähkönjakelustaan tähän saakka, jotta voit ottaa huomioon mahdolliset epävarmuustekijät. Ennen kilpailutusta on myös hyvä tiedostaa, mikä on nykyinen sähkösopimustyyppisi.
Jos olet tehnyt toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, voit hyvin kilpailuttaa uuden, paremman sopimuksen. Jos sopimuksesi on määräaikainen, on syytä tarkistaa voiko sopimusta irtisanoa ennen määräajan umpeutumista. Osassa sopimuksia tällainen on mahdollista muuton yhteydessä tai lisämaksua vastaan.
Sähkönkulutus on syytä tarkistaa edellisiltä laskuiltasi, jotta saat tarkemmat hinnoittelutulokset. Jos olet kilpailuttamassa sopimusta uuteen asuntoon tai et tiedä asuntosi tarkkaa kilowattikulutusta, ei hätää, vertailusivustoilta löytyy karkeat arviot yleisimpien asuntotyyppien muodostamasta vuosikulutuksesta. Muista, että keskittymällä niihin asioihin, joihin voit itse voit vaikuttaa, olet tehnyt parhaasi. Sähkökriisi aiheuttaa epävarmuutta, kilpailutuksella voit kuitenkin luoda helpotusta henkilökohtaiseen tilanteeseesi.