Moni etsii tämän päivän huteran taloudellisen tilanteen vuoksi vinkkejä, joilla säästää arjen menoissaan ja saada mahdollisesti jopa hieman rahaa säästöön. Erityisesti pienituloisen saattaa tuntua mahdottomalta säästää, kun kaikki ansaittu raha myös menee pakollisiin kuluihin. Alla on seitsemän arjen säästövinkkiä, jotka voivat auttaa kenen tahansa arjen tasapainottamisessa.
Kilpailuta ja vertaile palveluita
1. Kilpailuttamalla ja vertailemalla palveluita voit löytää itsellesi edullisimman mahdollisen ratkaisun. Kun tarvitset yksityislainaa mihin tahansa yllättävään arjen menoon, on järkevää vertailla palveluntarjoajat tarkoin ennen lainasopimukseen sitoutumista. Lainojen kuluissa voi olla suuriakin eroja ja lainasummasta riippuen voit säästää kilpailuttamisella satojakin euroja. Tänä päivänä netissä toimiva lainavertailu voi hoitaa kilpailuttamisen puolestasi, jolloin sinun tarvitsee täyttää vain yksi hakemus ja saat tietoosi kaikki ehtoihisi parhaiten sopivat luotonmyöntäjät.
2. Myös sähkösopimusten kilpailuttaminen tasaisin väliajoin kannattaa, erityisesti nyt kun sähkön hinnat ovat huipussa. Sähkölaskuun sisältyvät sähkön myynti ja siirto, joista sähkön myynnin voi kilpailuttaa. Jotkut yhtiöt voivat tarjota uusille asiakkaille edullisempia sopimuksia, jotka ovat aluksi edullisia ja hinnat nousevat pidemmän asiakkuuden myötä. Hinta saattaa tällöin olla aluksi esimerkiksi lähellä hintaa, jolla yritykset ostavat sähköä pohjoismaisesta sähköpörssistä. Näin matalat hinnat siis eivät ole yleensä pysyviä vaan nimenomaan uuden asiakkaan etu, jota voi halutessaan hyödyntää kilpailuttamalla ja vaihtamalla sähkösopimuksensa usein.
Hyödynnä ajankohtaiset tarjoukset
3. Maksuttomat kokeilujaksot kannattaa hyödyntää aina, kun niihin tarjoutuu mahdollisuus. Kun harkitset esimerkiksi äänikirjapalvelun kuukausitilausta, hyödynnä ilmaiset äänikirjat ennen kuin sitoudut pitkäaikaisempaan tilaukseen. Näin voit tutustua valikoimaan ensin rauhassa ja tarvittaessa myös katkaista tilauksen ennen kokeilujakson päättymistä, ellei se sovikaan omiin tarpeisiisi.
4. Suurempia välttämättömiä hankintoja tehdessä kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyrkiä tekemään ne erilaisten sesonkialennusten aikaan. Esimerkiksi Black Friday tai välipäivien alennusmyynnit voivat tarjota mahdollisuuden saman tuotteen ostamiselle edullisempaan hintaan, kunhan pidät itse kuluttajana silmät tarkkana.
5. Erilaisia alennuskoodeja ja tarjouskuponkeja kannattaa myös metsästää, ennen kuin tilaa mitään netistä. Niille omistettuja sivustoja on useita ja välillä verkkokaupat tarjoavat kuponkeja myös itse esimerkiksi uutiskirjeensä tilaajille tai uusille asiakkaille.
6. Ruokaostoksia tehdessä harkituilla valinnoilla voi olla suurikin merkitys. Vertaile tuotteiden kilohintoja tarkoin, seuraa voimassa olevia tarjouksia ja hyödynnä niitä aina kuin mahdollista. Monen tuotteen kohdalla korkeampi hinta ei myöskään suoraan tarkoita parempaa laatua.
Seuraa kulutustasi budjetoimalla
7. Budjetointi on tärkeä osa talouden hallintaa. Se auttaa sinua seuraamaan kulutustasi ja varmistamaan, että rahat menevät oikeisiin asioihin. Laske tulosi ja menosi tarkoin, aloittaen pysyvistä menoistasi eli sähkö- ja puhelinlaskusta, asumis- ja matkakustannuksista ja ruokaostoksista. Kun tiedät tulosi ja menojesi suuruuden, voit budjetoida myös muuta kulutustasi. Aloita helpoista toimenpiteistä, kuten sähkösopimuksen ja puhelinliittymän kilpailutuksesta. Mikäli mahdollista, sisällytä kuukausibudjettiisi edes pieni rahasumma, jonka siirrät syrjään.
Yhteenvetona, taloudellisen tasapainon saavuttaminen vaatii lukuisia pieniä tekoja ja valintoja. Vertaile käyttämäsi palvelut tarkoin, hyödynnä tarjouksia mahdollisuuksien mukaan ja panosta kulutuksesi suunnitteluun. Pienistä puroista voi kasvaa suuri joki, mikäli saat edes muutaman euron säästöön kuukausittain.
Jos haluat tutustua tarkemmin kuluttajahintojen kehitykseen ja inflaatiolukuihin, suosittelemme tutustumaan Tilastokeskuksen verkkosivuihin.